Luchtfoto's | 5 augustus 2021 | Foto's: Rijkswaterstaat


De afgelopen weken hebben we hard gewerkt en dat is te zien. Rijkswaterstaat voert regelmatig inspectievluchten uit. We maken tijdens deze inspectievluchten ook foto's van het project.Van deelgebied Oost tot deelgebied West zie je de omgeving snel veranderen. In dit fotoalbum zie je de werkzaamheden vanuit de lucht. We beginnen in deelgebied Oost, gaan vervolgens naar deelgebied Zuiderplantsoen, we vliegen over deelgebied Julianaplein en eindigen in deelgebied West.

1. Oost 0J9A9001 ARZ d.d. 5 aug 2021 (14)

Deelgebied Oost, vanuit het oosten gefotografeerd. Tussen knooppunt Euvelgunne en de Europaweg verbreden we de zuidelijke ringweg. Het gaat om de noordelijke rijbaan, voor het verkeer richting het Julianaplein. De ringweg krijgt er hier een rijstrook bij. Hiermee komen er in totaal drie rijstroken (naast de in- en uitvoegstroken voor de op- en afritten). De zuidelijke rijbaan richting Hoogezand blijft bestaan uit twee rijstroken.

1. oost zoom 2

Verbreden van de zuidelijke ringweg in het kader van de zomerstremming in deelgebied Oost.

1.1 Stettingweg 2

We bouwen aan de nieuwe op- en afrit aan de Stettinweg. De bedrijventerreinen Eemspoort en Driebond zijn straks sneller en eenvoudiger te bereiken.

1.2 Gotenburgweg-osloweg

Ook verbreden we het viaduct tussen de rotondes bij de Gotenburgweg/Osloweg. De fundering is in de afgelopen weken aangebracht.

osloweg

Het viaduct tussen de rotondes bij de Gotenburgweg/Osloweg.

1.3 eeuropaweg

Overzichtsfoto van het Europaplein. Tussen de Bornholmstraat en het Europaplein verschuiven we de rijbanen van de zuidelijke ringweg iets naar het noorden. Zo ontstaat voldoende ruimte voor de werkzaamheden aan de zuidkant van de ringweg en het Europaplein (Europaweg/Bergenweg). De situatie bij het Europaplein gaat flink veranderen. De afrit voor het verkeer vanaf het Julianaplein schuift op. Deze loopt straks over de Europaweg en om de Skivijver heen. Daar kun je kiezen of je via de Europaweg of via de Bornholmstraat verder rijdt. Langs de Europaweg wordt het fietspad doorgetrokken tot aan de Boumaboulevard.

1.3 europaweg zoom

De verbreding van het viaduct over het Europaplein.

2. overzicht vdl 0J9A9001 ARZ d.d. 5 aug 2021 (43)

In deelgebied Zuiderplantsoen verandert de omgeving ook snel. We zijn bij de oostzijde van de verdiepte ligging momenteel bezig met het storten van onderwaterbeton. De bouwkuipen bij de H.L. Wichersstraat staan vol met water. Meer weten hoe we hier werken aan de verdiepte ligging? Bekijk de strip waarin we je iedere bouwstap uitleggen.

2. overzicht vdl west 0J9A9001 ARZ d.d. 5 aug 2021 (51)

Aan de westzijde van de bouwkuip van de verdiepte ligging kun je de diepte van de nieuwe ringweg al goed zien.

2.1 vdl bij spoor0J9A9001 ARZ d.d. 5 aug 2021 (46)
2.1 vdl westzijde0J9A9001 ARZ d.d. 5 aug 2021 (47)
2.1 vdl zoom
2.1 vdl zoomd0J9A9001 ARZ d.d. 5 aug 2021 (50)
2.3 hereweg + uitkijkpunt 0J9A9001 ARZ d.d. 5 aug 2021 (53)

Aan de Hereweg, bij het Sterrenbos, staat een nieuw rood gebouw. Dit is het Geheugenbalkon. Vanuit dit uitkijkpunt aan de Hereweg heb je een mooi overzicht over de werkzaamheden aan de westzijde van de verdiepte ligging.

3. JPL 0J9A9001 ARZ d.d. 5 aug 2021 (60)

In het deelgebied Julianaplein werken we aan de voorbereidingen voor de aanleg van het tijdelijke Julianaplein. Om de doorstroming op het Julianaplein te verbeteren maken we van het Julianaplein een ongelijkvloerse kruising. De verkeersstromen uit de verschillende richtingen krijgen elk een eigen rijbaan, boven elkaar. De verkeerslichten verdwijnen en de wegen kruisen elkaar straks niet meer. Met het tijdelijke Julianaplein kan het verkeer blijven doorrijden tijdens de ombouw van het Julianaplein.

3.1 JPL + paterswoldseweg
3.2 paterswoldseweg

Het viaduct over de Paterswoldseweg wordt vervangen. Eerst bouden we een tijdelijk viaduct. Vervolgens bouwen we het noordelijke deel van het viaduct. Tot slot bouwen we het zuidelijke deel van het nieuwe viaduct. Nu het tijdelijke viaduct er ligt, kunnen we het oude viaduct in fases slopen. Combinatie Herepoort is nu bezig met het slopen van het noordelijk deel van het viaduct

3.3 Iddekinge

Het viaduct over de Van Iddekingeweg wordt aan de oostzijde verbreed. Aan beide zijden van de weg komen vier extra kolommen, naast de bestaande. Het verbreden van het viaduct maakt onderdeel uit van het verbreden van de A28. In de toekomst moet deze weg meer verkeer kunnen verwerken.

3.3.1 Iddekinge zoom

De verbreding van het viaduct over de Van Iddekingeweg aan de oostzijde

4. a west overzicht

In deelgebied West werken we aan een betere aansluiting van de A7 op de zuidelijke en westelijke ringweg en een snellere doorstroming op het Vrijheidsplein. Tussen Hoogkerk en het Vrijheidsplein komen extra rijstroken.

4. overzicht west ]

Laan Corpus den Hoorn krijgt een nieuwe aansluiting op de ringweg/A7. Er komen nieuwe op- en afritten. De rotondes blijven bestaan, maar worden veel rustiger. Het verkeer vanuit Drachten naar de westelijke ringweg (en andersom) komt hier niet meer langs. Dat betekent dat de wijk Corpus den Hoorn en ook het Martini Ziekenhuis beter bereikbaar worden.

4.1 vrijheidsplein

Het Vrijheidsplein, bij de Gasunie, verbindt de westelijke ringweg met de zuidelijke ringweg/A7. Dit plein wordt ongelijkvloers. Dat betekent dat de auto’s naar verschillende richtingen elkaar niet meer kruisen. Elke verkeersstroom heeft zijn eigen rijbaan. Dat komt de doorstroming en de veiligheid ten goede.

4.2 a botrotondes

We hebben het viaduct over de Laan Corpus den Hoorn bij de rotondes bij het Stadspark verbreed. Wil je weten hoe we dit hebben gedaan? Bekijk hier de strip waarin we je de bouwstappen uitleggen.

4.2 botrotondes