Oost


Het Europaplein is een druk knooppunt waar in de spits veel opstoppingen ontstaan. We gaan hier de verkeersstromen uit elkaar halen. Verder zorgen we hier voor een betere aansluiting van de ringweg op bedrijventerreinen Eemspoort en Driebond. Bedrijven in de omgeving van de Bornholmstraat zijn sneller te bereiken vanuit het westen en we passen knooppunt Westerbroek aan. Daardoor kan ook dit knooppunt meer verkeer verwerken. Deelgebied Oost bestaat uit de wijk Europapark en de bedrijventerreinen Eemspoort en Driebond.

Ombouw Europaplein

Voor het verkeer uit het westen schuift de afrit bij de Europaweg wat verder op. De afrit gaat straks over de Europaweg heen en loopt dan met een boog om de Skivijver, tot aan de Herningweg. Daar wordt het verkeer gesplitst. Ga je richting binnenstad of het UMCG, dan ga je over de Europaweg. Ben je op weg naar de winkels en bedrijven aan de Sontweg en omgeving, dan kun je direct naar de Bornholmstraat. Vanaf de zuidelijke ringweg kun je straks langs de Europaweg doorfietsen tot aan de Boumaboulevard (Europapark). Volg hier het deelproject Ombouw Europaplein.

Europaplein 2030
Europaplein 2013

Het Europaplein. Links de oude situatie, rechts de nieuwe situatie. Verschuif de oranje balk heen en weer om de verschillen te zien.

Betere aansluiting op de Bornholmstraat

Het verkeer kan straks rechtstreeks vanaf de Bornholmstraat de zuidelijke ringweg op in westelijke richting. Dat is handig voor bezoekers van de winkels aan de Sontweg (zoals Ikea), de Bornhomstraat (zoals Bauhaus) en Sontplein (zoals MediaMarkt) die richting Drachten of Assen willen gaan. Dit verkeer hoeft niet meer via de oprit bij de Europaweg. Volg hier het deelproject Aanleg aansluiting Bornholmstraat.

Bedrijventerreinen Eemspoort en Driebond beter bereikbaar

De bedrijventerreinen krijgt een eigen op- en afrit van de zuidelijke ringweg. Kom je uit westelijke richting, dan kun je langer op de ringweg blijven. Pas ‘voor de deur’ ga je van de ringweg af. Ook op de terugweg kun je sneller weer op de ringweg komen via opritten in beide richtingen. Volg hier het deelproject Aanleg aansluiting Eemspoort/Driebond.

afrit Eemspoort 2030
afrit Eemspoort 2013

De afrit Eemspoort. Links de oude situatie, rechts de nieuwe situatie. Verschuif de oranje balk heen en weer om de verschillen te zien.

Uitbreiding knooppunt Westerbroek

Het knooppunt Westerbroek wordt aangepast zodat het meer verkeer kan verwerken. Er zijn bypasses langs de rotondes gemaakt en extra rijstroken op de toeleidende wegen aangelegd. Zo zorgen we ervoor dat het verkeer vanuit de richting Hoogezand straks meerdere routes heeft naar het oosten van de stad. Volg hier het deelproject Ombouw knooppunt Westerbroek.

Extra rijstrook van Euvelgunne tot Europaweg

Tussen knooppunt Euvelgunne en de Europaweg gaan we de noordelijke rijbaan (voor het verkeer richting het Julianaplein) verbreden. De zuidelijke ringweg krijgt er hier een rijstrook bij, waarmee er in totaal drie rijstroken naast elkaar komen. Volg hier het deelproject N7/A7 Oost.

Actuele werkzaamheden

Er zijn geen actuele werkzaamheden

Brieven

Een overzicht van de bewonersbrieven vindt u in de Bibliotheek.