canvas-20201104 Luchtfoto Hereweg

Geheugenbalkon geeft uniek zicht op ombouw zuidelijke ringwegLangs de zuidelijke ringweg verrijst het Geheugenbalkon, een uitkijkpunt dat een unieke blik biedt op de bouw van het verdiepte deel van de weg. Het Geheugenbalkon wordt ontwikkeld door Kunstpunt Groningen (voorheen CBK) in nauwe samenwerking met Combinatie Herepoort (CHP). Het ontwerp komt uit handen van architectuurstudio Studio L A. Projectleider Nicoline Wijnja vertelt: “Studio L A slaagde erin om een mooi ontwerp en statement te maken; het Geheugenbalkon kijkt uit op de stad die zich vernieuwt en maakt tegelijk een knipoog naar het verleden.”

Geheugenbalkon

Het Geheugenbalkon is een uitgelezen plek voor Groningers om elkaar te ontmoeten. Hiermee is gehoor gegeven aan de wens van buurtbewoners. Vanuit de ontmoetingsplek is eerst nog de bouw van de nieuwe zuidelijke ringweg te volgen. Straks zal het een mooi zicht bieden over het Zuiderplantsoen. Ter herinnering aan de oude weg heeft Studio L A elementen uit de zuidelijke ringweg in het ontwerp verwerkt. Met het bijzondere uitzicht op de veranderingen in het gebied verbindt het Geheugenbalkon het verleden met het heden én de toekomst.

Bouw

De voorbereidende bouwwerkzaamheden zijn inmiddels gestart. Uitvoerder Wout Wemmi van CHP: “De palen voor de fundering zitten inmiddels in de grond. Op deze palen bouwen we een stalen constructie met een trap naar boven. Het dek wat uiteindelijk bovenop de stalen constructie komt zijn we nu op de grond aan het voorbouwen. Ergens voor de zomer hijsen we het dek met een kraan op de stalen constructie. Het dek vormt samen met de stalen constructie het uitkijkpunt, met uitzicht op ons werk!” Naar verwachting is het Geheugenbalkon deze zomer klaar voor publiekelijk gebruik.

Studio L A

Architectuurstudio Studio L A is opgericht door architecten Lorien Beijaert en Arna Mačkić. In hun werk onderzoeken ze maatschappelijke kwesties, fenomenen en verhalen en plaatsen dit in een nieuw perspectief. Daarmee won Studio L A al verschillende prijzen waaronder de Dutch Design Award 2014 en de Maaskantprijs voor Jonge Architecten in 2017.

Artist-impression-geheugenbalkon
Artist impression Geheugenbalkon

Lees ook: