Ombouw Julianaplein


Om de doorstroming op het Julianaplein te verbeteren maken we van het Julianaplein een ongelijkvloerse kruising. De verkeersstromen uit de verschillende richtingen krijgen elk een eigen rijbaan, boven elkaar. De verkeerslichten verdwijnen en de wegen kruisen elkaar straks niet meer. Om ervoor te zorgen dat het verkeer kan blijven doorrijden tijdens de ombouw van het Julianaplein, leggen we een Tijdelijk Julianaplein aan.

Waar zijn we nu mee bezig?

Combinatie Herepoort is begonnen aan de opbouw van het nieuwe Julianaplein. Op het diepste punt onder de verbindingsbogen is een betonnen bak geplaatst waar straks het regenwater uit de tunnels in loopt. Na het storten van de wanden verwijnt deze betonnenbak weer onder het zand en kan gestart worden met de bouw van de eerste verbindingsboog voor verkeer van Hoogezand naar Assen. De stort van de eerste tunnelvloer is in september.

Op het Julianaplein zijn de komende periode twee grote torenkranen te zien. Deze kranen verplaatsen de wapening naar de tunnels. Om efficiënter te kunnen werken wordt de wapening hier niet in de tunnel gevlochten, maar zijn de vlechters naast de tunnels aan het werk.

Voor de nieuwe Julianabrug wordt de tussenpijler gebouwd. Een deel van het remmingwerk (de hekken in het water) wordt in deze periode ook aangelegd. Vanaf oktober wordt het laatste restant van de oude Julianabrug gesloopt, aan de kant van de Muntinglaan.

Wat gebeurt er daarna?

Na het storten van alle vloeren en wanden van de eerste verbindingsboog gaat Combinatie Herepoort verder met de bouw van de tweede verbindingsboog. De tweede boog is voor verkeer van Assen naar Drachten.

Wat is er al gedaan?

Het tijdelijke kruispunt is aangelegd om ruimte te maken voor de aanleg van het nieuwe Julianaplein. De meeste sloopwerkzaamheden op het oude Julianaplein en de oude Julianabrug zijn afgerond.

Zo bouwen we het nieuwe Julianaplein

Laatste nieuws:

Actuele werkzaamheden

Legenda

  • Werk in uitvoeringWerk in uitvoering
  • IngeplandIngepland
  • AfgerondAfgerond

Webcam

Bekijk hier de webcam van het Julianaplein.

Brochure ombouw Julianaplein

Het nieuwe Julianaplein is in 2024 klaar. Voor het zover is, leggen we eerst een tijdelijk Julianaplein aan, iets ten zuiden van de huidige kruising. We hebben dan alle ruimte om veilig te bouwen aan het nieuwe Julianaplein.

Vragen of klachten?

Neem contact met ons op

Bewonersbrieven


Een nieuw Julianaplein bouwen? Hoe dan?

ARZ (74) Julianaplein - foto RWS - verkleind

Nu we druk bezig zijn met het aanbrengen van zand bij de Brailleweg, worden de volgende stappen op en rond de A28 en het Julianaplein steeds zichtbaarder. Maar voordat het nieuwe ‘ongelijkvloerse’ Julianaplein gebouwd kan worden, moet er nog veel gebeuren. Tijdens de bouw van het nieuwe Julianaplein moet het verkeer namelijk zoveel mogelijk kunnen doorrijden. Het proces van tijdelijke wegen naar een helemaal nieuw Julianaplein gebeurt daarom in 8 stappen.