Ombouw Vrijheidsplein


Het Vrijheidsplein, bij de Gasunie, verbindt de westelijke ringweg met de zuidelijke ringweg/A7. Dit plein wordt ongelijkvloers. Dat betekent dat de auto’s naar verschillende richtingen elkaar niet meer kruisen. Elke verkeersstroom heeft zijn eigen rijbaan. Dat komt de doorstroming en de veiligheid ten goede.

Waar zijn we nu mee bezig?

Tot 2023: viaduct deels renoveren, deels slopen en verbreden

Combinatie Herepoort werkt aan het nieuwe viaduct van het Vrijheidsplein. Het bestaande viaduct gaan we deels slopen en deels renoveren. Daarnaast werken we aan het verbreden van het viaduct.

Tot 2024 : bouwen oprit vanaf het Vrijheidsplein richting het Julianaplein

Combinatie Herepoort is hier begonnen met de fundering voor de nieuwe oprit vanaf het Vrijheidsplein richting het Julianaplein. De werkzaamheden bestaan uit het aanbrengen van de funderingspalen en damwanden.

Tot 2023: fiets- en voetpad afgesloten

Het voetpad en het fietspad onder het viaduct van het Vrijheidsplein door blijven dicht tot december 2023. Dit is nodig om de nieuwe oprit vanaf het Vrijheidsplein richting het Julianaplein aan te kunnen leggen.

Tot 2023: afsluitingen bij Leonard Springerlaan

Na de aanleg van de tijdelijke wegen is er minder ruimte beschikbaar bij de kruising van de Leonard Springerlaan en de westelijke ringweg. Daarom gaan twee afslagen naar de Leonard Springerlaan voor langere tijd dicht voor autoverkeer. De eerste is de afslag voor verkeer vanaf Paddepoel/Zuidhorn naar de Leonard Springerlaan. De tweede afsluiting is de afslag vanaf de Leonard Springerlaan naar links richting Vrijheidsplein. Zo krijgen we de ruimte voor het verder bouwen aan het Vrijheidsplein.

Wat is er al gedaan?

Juni - september 2021: aanleggen tijdelijke verbindingsweg vanaf de zuidelijke ringweg naar de westelijke ringweg

Combinatie Herepoort heeft een tijdelijke weg aangelegd voor verkeer vanaf het Julianaplein naar de westelijke ringweg. Zo kunnen we de ombouw van het Vrijheidsplein buiten het verkeer uitvoeren.

Mei - september 2021: aanleggen tijdelijke verbindingsweg van westelijke ringweg naar rotondes Laan Corpus den Hoorn

Combinatie Herepoort heeft ook een tijdelijke weg aangelegd voor verkeer dat afkomstig is van de westelijke ringweg en richting Hoogkerk/Drachten rijdt. Deze weg loopt vlak voor de Gasunie langs. Ook deze weg draagt eraan bij dat we de ombouw van het Vrijheidsplein buiten het verkeer kunnen uitvoeren.

Februari 2021: damwanden intrillen

Bij het Vrijheidsplein hebben we damwandplanken ingetrild voor de verbreding van het viaduct. Ook hebben we een betonrand ingezaagd.

Januari 2021: grond- en rioolwerkzaamheden

Op het Vrijheidsplein hebben we een middeneiland ingericht. We hebben grondwerkzaamheden en rioolwerkzaamheden uitgevoerd.

Februari-maart 2020: intrillen damwanden Gasunievijver

Bij de vijver bij de Gasunie hebben we damwandplanken ingetrild.

2018-2019: Renovatie viaduct Vrijheidsplein

In 2018 en 2019 hebben we het bestaande viaduct van de zuidelijke ringweg over het Vrijheidsplein gerenoveerd. We hebben het beton gerepareerd en het viaduct voorzien van een nieuwe coating.

Laatste nieuws: