canvas-vrijheidsplein 2

Voet- en fietspad onder viaduct Vrijheidsplein tot 2023 dicht

John20 november 2020West


Het voetpad en het fietspad onder het viaduct van het Vrijheidsplein door blijven dicht tot december 2023. Deze zijn momenteel al afgesloten om de nieuwe oprit vanaf het Vrijheidsplein richting het Julianaplein aan te kunnen leggen. Eerst was het de bedoeling om het voet- en fietspad daarna (februari 2021) weer open te stellen. Het afsluiten van het voet- en fietspad tot 2023 is nodig om ruimte te maken voor de bouw van het nieuwe Vrijheidsplein. Zo kunnen de werkzaamheden veiliger worden uitgevoerd.

Het gaat om het voetpad en het fietspad tussen het Vrijheidsplein en de Expositielaan. Ook het fietspad in het verlengde hiervan is tot 2023 dicht, namelijk het fietspad vanaf de Leonard Springerlaan naar de Concourslaan, langs de westelijke ringweg, Voor voetgangers en fietsers betekent dit dat ze langere tijd een andere route moeten nemen, namelijk via de Paterswoldseweg (zie afbeelding).

Fietspad Vrijheidsplein dicht

Omleidingsborden

Om de omleiding duidelijk te maken, zetten we speciale borden neer. Deze borden laten zien waar de stremming is en hoe de omleidingsroute loopt. We plaatsen deze borden in overleg met de gemeente en de Fietsersbond Groningen. Eerder stonden er soortgelijke borden in het Stadspark. Daarop hebben we veel reacties ontvangen van fietsers die de borden niet duidelijk genoeg vonden. Bij het ontwerp van deze nieuwe borden hebben we deze opmerkingen verwerkt.

20201120 - plaatsen speciale borden t.b.v. afsluiting fietspad KW 04
Dit bord komt op de Paterswoldseweg, voor de kruising met de Leonard Springerlaan. Het bord laat zien dat het voet- en fietspad bij het Vrijheidsplein dicht is. Volg omleidingsroute 4: rechtdoor en na het viaduct rechtsaf (Laan van de Vrede).

Tijdelijk fietspad

Het kan zijn dat de omleidingsroute via de Paterswoldseweg de komende jaren af en toe dicht moet vanwege andere werkzaamheden die we daar uitvoeren. In dat geval zorgen wij voor een tijdelijk fietspad onder het Vrijheidsplein door.

Eindsituatie

Als in 2023 het voet- en fietspad weer opent gaat, kunnen voetgangers en fietsers onder de op- en afrit van de ringweg door. Deze oversteek wordt dus makkelijker en veiliger.
Fietsroute Laan van de Vrede 2030
Fietsroute Laan van de Vrede 2013

Het voet- en fietspad onder het viaduct bij het Vrijheidsplein. Links van de oranje lijn de oude situatie (2013), rechts de toekomstige situatie. Sleep de oranje lijn heen en weer om de verschillen te zien.


Lees ook: