20240425 update ORZ5 header

Update Operatie Ring Zuid #5: Zaterdag start nieuwe faseGroningen Bereikbaar en Aanpak Ring Zuid brengen elke week een voortgangsbericht uit over Operatie Ring Zuid. Vandaag nummer 5. In deze update informeren we over de periode 18 tot en met 24 april. We kijken terug op het verkeersbeeld en op de werkzaamheden.

Komend weekend gaan we naar een nieuwe fase. Vrijdagavond eindigt fase 2 van Operatie Ring Zuid, zaterdagochtend start fase 3. In deze tweede fase kan het verkeer tussen Hoogezand en Assen gebruikmaken van Ring Zuid en het tijdelijke Julianaplein. Er wordt aan de westkant van het Julianaplein gewerkt. Vanaf zaterdag 27 april rijdt het verkeer van Drachten naar Assen over de nieuwe verbindingsboog van het Julianaplein.

ORZ fase 3AORZ fase 3B

Koningsnacht is omzetnacht

Op zaterdagochtend 27 april start fase 3 van Operatie Ring Zuid. Tijdens Koningsnacht - de nacht 26 april op 27 april - wordt de verkeerssituatie omgezet en is onder andere het Julianaplein volledig dicht. Fase 2 is vrijdagavond 22.00 uur afgerond. Vanaf dat moment wordt de situatie op de weg omgezet naar fase 3. Tot de start van fase 3, op zaterdagochtend 06.00 uur, moeten daarom verschillende wegen worden afgesloten, waaronder de A7 van Hoogkerk naar Groningen, de A28 van Groningen-Zuid naar het Julianaplein en een groot deel van Ring Zuid.

Fase 3

Fase 3 van Operatie Ring Zuid valt in de meivakantie en duurt anderhalve week: van 27 april t/m 5 mei. Bij deze fase wordt het eerste deel van het nieuwe Julianaplein al in gebruik genomen: de verbindingsboog van Drachten naar Assen. Van zaterdagochtend 27 april 06.00 uur t/m vrijdagavond 3 mei 22.00 uur zijn alleen de rijrichtingen 'van Drachten naar Assen' (via nieuwe verbindingsboog) en 'van Assen naar Hoogezand' open voor verkeer. Deze laatste rijrichting is in het weekend van 4-5 mei dicht. Verkeer rijdt in deze week vaak de heenreis een andere route dan de terugreis: dat maakt deze situatie voor het verkeer extra complex. Bereid je reis goed voor en reis anders (met fiets of OV, of via P+R) waar mogelijk.

Verkeersbeeld

Net als tijdens de voorgaande weken blijft het erg druk op Laan Corpus den Hoorn. De vertraging was daar donderdag en vrijdag rond de 3 tot 6 minuten. In het weekend was er een extra afsluiting op Ring West (van Peizerweg tot Vrijheidsplein). Op zaterdag was er dan ook vertraging te zien op de N370 (Ring West). In de middag liep dat op tot 15 minuten. Zondagochtend waren er geen bijzonderheden. Zondagmiddag was er vanwege de afsluiting op Ring West wel drukte op de omleiding via Hoendiep. Begin deze week waren er vertragingen op Laan Corpus den Hoorn, Vierverlatenweg/Hoendiep en Stationsweg. Een uitschieter was er op dinsdagochtend, op de A7. Daar liep de vertraging vanwege een ongeval op tot 50 minuten. Dit incident was verholpen om 9.00 uur. Dinsdagmiddag was het ook druk op de Meerweg en Groningerweg.

Voortgang werkzaamheden

Fase 2 van Operatie Ring Zuid duurt nog tot vrijdagavond 26 april. Dat betekent dat veel werkzaamheden in de afrondende fase zijn beland. Bij het Julianaplein is de verbindingsboog voor het verkeer van Drachten naar Assen geasfalteerd. Ook zijn er paverbarriers (lage muurtjes) langs de weg gebouwd en er is een portaal geplaatst. Deze boog gaat op 27 april open.

De tunnelboog voor verkeer van Assen naar Drachten is vorige week geasfalteerd. Komende week ronden we hier de werkzaamheden af.

Bij het Vrijheidsplein is de verbindingsboog van de westelijke ringweg richting het Julianaplein van een laag asfalt voorzien. Ook deze boog is vanaf 27 april open voor verkeer. De weg tussen het Vrijheidsplein en de Julianabrug is definitief ingericht, inclusief de zuiliepen langs de weg.

Bij de verdiepte ligging is een tijdelijke weg aangelegd van de Helperzoom tot de Hereweg, over de Kempkensberg. Deze gaat 27 april open. Donderdagavond gaat de oprit vanaf de Hereweg richting Julianaplein definitief dicht.

In de nacht van 26 op 27 april, Koningsnacht, verandert de aannemer de situatie op de weg. In deze ‘omzetnacht’ worden hekken verplaatst, barriers aangebracht en belijning aangepast.

Op zaterdag 27 april start fase 3 van Operatie Ring Zuid. Deze fase duurt tot zondagavond 5 mei. In deze fase wordt een begin gemaakt met het weghalen van de huidige zuidelijke ringweg. Aan de west- en de oostzijde van de verdiepte ligging gaan we oud asfalt wegfresen. Op het Julianaplein wordt de tunnelboog voor verkeer van Assen naar Drachten afgerond. Deze gaat op 6 mei open, bij de start van fase 4 van Operatie Ring Zuid. Op 1 mei wordt de tijdelijke oprit vanaf de Meeuwerderweg naar de Hereweg geasfalteerd. Deze gaat op 4 mei open en is in gebruik tot en met 19 juli.

Lees ook: