20240501-voortgangsupdtae header arz #6 - Tweede-ronde-JPL-30-04-2024-Raymond-Bos-Beeldnummer-00119-1

Update Operatie Ring Zuid #6: Verkeersdrukte neemt toe en verschuift naar andere locaties; maandag start fase 4Groningen Bereikbaar en Aanpak Ring Zuid brengen elke week een voortgangsbericht uit over Operatie Ring Zuid. Vandaag nummer 6. In deze update informeren we over de periode 25 april tot en met 1 mei. We kijken terug op het verkeersbeeld en op de werkzaamheden.

Verkeersbeeld

De laatste dagen van fase 2 was het, net als voorgaande weken, nog erg druk op Laan Corpus den Hoorn. Op donderdag en vrijdag was er sprake van vertraging met een piek van 9 minuten vertraging tijdens de middagspits op donderdag. Op vrijdagmiddag was er een ongeval op de N355 bij Slaperstil, wat leidde tot een vertraging van maximaal 25 minuten op de N355 vanuit Groningen en op de noordelijke ringweg.

Op Koningsdag (27 april) ging fase 3 van start. Ondanks de nieuwe fase en de hoeveelheid bezoekers aan de festiviteiten, verliep Koningsdag qua verkeersbeeld rustig. Extra verkeer begaf zich vooral in en rondom het centrum en het stationsgebied, maar dit heeft niet tot grote vertragingen geleid.

Op de eerste werkdagen van fase 3 zagen we dat het weer drukker was qua verkeer en dat de drukte zich verplaatst naar andere locaties ten opzichte van de eerdere fases. Zo was het op maandag, dinsdag en woensdag drukker op de Stationsweg en aansluitend op de Trompsingel en de Griffeweg. Ook in Helpman en op de route Haren-Waterhuizen zien we meer verkeersdrukte. In Helpman wordt de verkeerssituatie nauwlettend gemonitord. Tot slot blijft het druk op Laan Corpus den Hoorn, wat leidt tot terugslag op de Van Ketwich Verschuurlaan en de A28.

In de nacht van woensdag 1 op donderdag 2 mei was de Hoge Euvelgunnerbrug in storing. Vanaf donderdagochtend 09.00 uur was de ringweg weer open.

Voortgang werkzaamheden

Vrijdagavond 26 april kwam fase 2 van Operatie Ring Zuid ten einde. De geplande werkzaamheden in fase 2 zijn volgens planning uitgevoerd.

In de nacht van 26 op 27 april, Koningsnacht, heeft de aannemer de situatie op de weg aangepast. In deze ‘omzetnacht’ zijn hekken verplaatst, barriers aangebracht en de belijning aangepast. De verbinding van de westelijke ringweg richting het Julianaplein is opengesteld en de verbinding voor verkeer van Drachten naar Assen is in gebruik genomen.

Op zaterdag 27 april is fase 3 van Operatie Ring Zuid gestart. In deze fase maakt de aannemer een begin met het weghalen van de huidige zuidelijke ringweg. Aan de west- en de oostzijde van de verdiepte ligging zijn geluidsschermen en lichtmasten weggehaald. Daarna is oud asfalt weggehaald. Komende week wordt hier de ringweg ontgraven.

De tijdelijke weg van de Helperzoom via de Kempkensberg naar de Hereweg is geopend op 26 april. Op 1 mei is de tijdelijke oprit vanaf de Meeuwerderweg naar de Hereweg geasfalteerd. Deze gaat op 4 mei open en is in gebruik tot en met 19 juli.

Op het Julianaplein wordt de tunnelboog voor verkeer van Assen naar Drachten afgerond. Deze gaat op 6 mei open, bij de start van fase 4 van Operatie Ring Zuid.

240501-Tweede-ronde-JPL-30-04-2024-Raymond-Bos-Beeldnummer-00070-1
De afrondende werkzaamheden bij de tunnelboog van Assen naar Drachten. Foto: Raymond Bos.

Lees ook: