Aan het woord

“Mijn doel was om mijn afstudeerstage bij het project Aanpak Ring Zuid te doen en dat is gelukt!”, vertelt Jos van der Molen (25). Inmiddels heeft hij de opleiding Built Environment afgerond aan de Hanzehogeschool Groningen en werkt hij als junior integraal faseringscoördinator en werkvoorbereider bij Combinatie Herepoort.


Begin november begint Combinatie Herepoort met werkzaamheden aan het viaduct bij de Van Iddekingeweg. Daar wordt de verflaag op het beton van het viaduct verwijderd. In deze verflaag is de stof Chroom 6 aangetroffen. Dit gaan we op een veilige manier verwijderen. Chroom-6 werd vroeger vaak verwerkt in verf vanwege de roestwerende werking en kleur. Als chroom-6 vrijkomt bijvoorbeeld door te schuren of te stralen, kan het schadelijk zijn voor de gezondheid. Daarom moet het op een veilige manier worden verwijderd, zodat geen risico’s ontstaan voor de omgeving. Vincent Velthuijs van Combinatie Herepoort en Robert Lunenborg, chroom-6 specialist bij SealteQ, leggen uit hoe ze dit veilig doen.


Het beeldbepalende gebouw aan de Kempkensberg, waarin DUO en de Belastingdienst gehuisvest zijn, staat midden in het werkgebied van Aanpak Ring Zuid. “We zijn echt de ‘buurman’ van het project”, beamen Simret Ghirmai (DUO) en Frank Hoogeveen (Belastingdienst), beide verantwoordelijk voor de facilitaire dienstverlening. Ze zitten bovenop de werkzaamheden. Letterlijk en figuurlijk.

Niemand die het ziet, maar straks rijden we op diverse wegen rondom de zuidelijke ringweg over piepschuim. Waarom zou je piepschuim - of EPS, een afkorting van de Engelse naam expanded polystyrene - in een weg verwerken? Werkvoorbereider Martijn Hemmen van Combinatie Herepoort geeft uitleg.

Toen fotograaf Raymond Bos twee jaar geleden langs het werkgebied van Aanpak Ring Zuid fietste, ging zijn fotografiehart sneller kloppen. “Ik dacht: wat zou het gaaf zijn om zo’n groot project in beeld te brengen!” Hij trok de stoute bouwschoenen aan en benaderde het projectteam. Inmiddels heeft Raymond al ruim zesduizend foto’s gemaakt rondom Ring Zuid.

Als je niet snel gestrest bent en geen negen-tot-vijfmentaliteit hebt, zit je goed bij de calamiteitendienst. Als coördinator is Danny Kamps 24 uur per dag bereikbaar voor calamiteiten op en rondom de zuidelijke ringweg van Groningen. “We staan dag en nacht paraat om de weg snel en veilig weer vrij te maken.”

Een groot deel van Nederland werkt al ruim twee maanden vanuit huis. Dit is natuurlijk niet mogelijk op het bouwterrein. Hoe gaat Combinatie Herepoort om met de coronamaatregelen? Uitvoerder Marco Prins vertelt hoe hij samen met zijn team zorgt dat alle werkzaamheden op een veilige manier doorgaan.