Ontwerp Zuiderplantsoen


Klik voor een vergroting (afbeelding: v1_splitsing_duo.jpg)

Het ontwerp voor het Zuiderplantsoen is bekend gemaakt. Dat is het nieuwe park dat aangelegd wordt bovenop de deksels van de verdiepte ringweg. Het ontwerp is van de hand van Paul Kersten van bureau Wurck. In het plan zijn diverse wensen van wijkverenigingen verwerkt. De planning is dat de aanleg van het park start in de winter van 2024/2025 en in mei 2025 klaar is. Op deze pagina meer informatie over de uitgangspunten van het ontwerp, impressies en veelgestelde vragen.

Let op: de beelden op deze pagina's zijn impressies. Ze geven een zo goed mogelijk beeld van hoe het Zuiderplantsoen eruit kan komen te zien. De werkelijkheid kan hier van afwijken.

Het Zuiderplantsoen loopt vanaf de Hereweg tot aan het Winschoterdiep, op de plek van de oude ringweg. Het is ongeveer duizend meter lang en zo’n honderd meter breed. Het sluit aan op het bestaande groen van het Sterrebos en de tuin van DUO. In de lengte van het park komt een breed fietspad, met aansluitingen op bestaande wegen. Ook komen er wandelroutes door het park. De nieuwe ringweg loopt onder het park door. Op twee plekken is de ringweg niet overdekt. Vanuit het park is de nieuwe ringweg straks niet te zien.

Historie

Een van de uitgangspunten bij het ontwerp is dat het park herinnert aan het rijke verleden van deze plek. Dat begint bij de ijstijd, de periode waarin de Hondsrug gevormd werd. Deze tijdslaag is zichtbaar in de zwerfkeien. Deze keien zijn bij graafwerkzaamheden voor ons project gevonden. Ze worden gebruikt in het nieuwe park als zit- en speelobject, als plek om te schuilen voor kleine dieren en als obstakel, om te voorkomen dat auto’s het park inrijden. De aanleg van het Sterrebos in de achttiende eeuw is onder andere zichtbaar in een diagonaal lijnpatroon, dat terugkomt in de tegels waarmee paden zijn verhard. De zuidrand van het park volgt de plattegrond van de vestingwerken uit de achttiende eeuw. De ringweg die hier in de jaren zestig van de vorige eeuw is gebouwd, blijft zichtbaar in de pijlers die aan weerszijden van het Oude Winschoterdiep blijven staan. Ook het Geheugenbalkon aan de Hereweg, dat staan blijft, past hierbij. Het rozenpatroon, onder andere in de hekwerken, is een knipoog naar de nieuwe ringweg, waarlangs duizenden rozenstruiken komen te staan.

Bekijk de video

De video geeft een goed beeld van hoe het Zuiderplantsoen eruit gaat zien.

Zuiderplantsoen in beeld

Impressie Zuiderplantsoen. Hier kruisen het fietspad en het wandelpad elkaar. Afbeelding: wUrck.
Klik voor een vergroting (afbeelding: v4_sterrebos_kempkensberg.jpg)

Veelgestelde vragen