canvas-20200519_JvK_Danny_Kamps_003

Danny Kamps is coördinator van de calamiteitendienst: ‘Je weet nooit wat je kunt verwachten’

VONC26 mei 2020


Als je niet snel gestrest bent en geen negen-tot-vijfmentaliteit hebt, zit je goed bij de calamiteitendienst. Als coördinator is Danny Kamps 24 uur per dag bereikbaar voor calamiteiten op en rondom de zuidelijke ringweg van Groningen. “We staan dag en nacht paraat om de weg snel en veilig weer vrij te maken.”

Van gekantelde vrachtwagens tot beschadigd asfalt of ongevallen: waar ze ook voor worden opgeroepen, de mannen van de calamiteitendienst zorgen ervoor dat de weg binnen een half uur afgezet is, zodat er veilig gewerkt kan worden. “Je weet nooit wat je kunt verwachten”, vertelt Danny. "Soms gaat het alleen om een wegafzetting, maar het kan ook zijn dat we spoedreparaties uitvoeren om de weg weer begaanbaar te maken.”

Veiligheid eerst

Combinatie Herepoort is verantwoordelijk voor het beheer en instandhouden van de zuidelijke ringweg, een deel van de A28 en een aantal provinciale wegen, ook bij calamiteiten. Daarom zitten op een kantoor aan de Osloweg dag en dacht drie mannen klaar om in actie te komen als het moet. “Bij een calamiteit worden wij altijd opgeroepen door een weginspecteur van Rijkswaterstaat. Ik stuur vanuit huis de mannen op pad naar de locatie met het juiste materiaal. Tijdens grote calamiteiten kan ik zelf ook binnen een kwartier ter plaatse zijn. Bij ongevallen zijn de hulpdiensten er het eerst. De berger ruimt het voertuig op. Wij zorgen dat de berger veilig kan werken en we repareren eventuele schade. Bijvoorbeeld aan de weg of de vangrail. Veiligheid staat voorop in ons werk. We volgen allemaal regelmatig een veiligheidstraining.”

Twijfel en smalle rijbanen

Gemiddeld komt het calamiteitenteam zo’n zestien keer per maand op afroep in actie. “Dat kan voor van alles zijn”, legt Danny uit. “Van slagbomen die niet meer omhoog gaan tot een ongeval.” Op de vraag of er meer ongevallen gebeuren langs een weg met werkzaamheden, heeft Danny geen pasklaar antwoord. “Je zou misschien denken van wel. Als een verkeerssituatie verandert, kun je als automobilist gaan twijfelen en een verkeerde beweging maken. Als een rijbaan smaller is dan normaal, is er minder ruimte om uit te wijken voor elkaar. Toch kun je er geen peil op trekken.”

Geen dag hetzelfde

Om de mannen van de calamiteitendienst ook bezig te houden als er geen actie is, voeren ze beheerwerkzaamheden uit. “Bijvoorbeeld het groen maaien rondom de weg en de bouwterreinen controleren. Ook kunnen omwonenden meldingen maken. Bijvoorbeeld als een bouwhek is omgewaaid of hen iets anders opvalt.” Geen dag is hetzelfde bij de calamiteitendienst. “Het ene moment ben je tijdens een reguliere onderhoudsronde een goot langs de weg aan het reinigen, terwijl je het volgende moment met spoed de weg veilig vrij moet maken. Juist die onvoorspelbaarheid maakt het werk uitdagend.”


Lees ook: