canvas-20200511 Foto uitvoerder Marco Prins_@RaymondBos (2)

Marco Prins, uitvoerder bij Combinatie Herepoort: ‘Als team zorgen we dat we ook tijdens de coronacrisis veilig en gezond blijven werken’

VONC19 mei 2020


Een groot deel van Nederland werkt al ruim twee maanden vanuit huis. Dit is natuurlijk niet mogelijk op het bouwterrein. Hoe gaat Combinatie Herepoort om met de coronamaatregelen? Uitvoerder Marco Prins vertelt hoe hij samen met zijn team zorgt dat alle werkzaamheden op een veilige manier doorgaan.

“Regelmatig je handen wassen, afstand houden en maximaal met vier man in de keet. We weten al bijna niet meer beter”, vertelt Marco. “Toen de coronacrisis uitbrak, was het voor iedereen spannend en wennen. Maar het werk gaat door en we zetten met z’n allen de schouders eronder. We beginnen de dag nu altijd gezamenlijk op het bouwterrein, waar iedereen kort vertelt hoe het met hem of haar gaat, uiteraard op gepaste afstand. Voelt iemand zich niet goed of is de thuissituatie twijfelachtig, dan is de afspraak dat je thuisblijft. Gelukkig is dit nog niet aan de orde geweest tot nu toe.”

“Het is ontzettend belangrijk dat het werk ook in deze periode met coronamaatregelen doorgaat.”

Marco Prins, uitvoerder

Maatregelen op de bouwplaats

Marco heeft een aantal maatregelen getroffen op het bouwterrein aan de Brailleweg. “We hebben een extra keet neergezet om te schaften, we desinfecteren onze handen regelmatig en we zijn scherp op elkaar wat betreft afstand houden en hygiëne.” Het werk aan de Brailleweg bestaat op dit moment vooral uit zandtransport voor de nieuwe op- en afritten. “In deze fase werken we veel met machines, zoals kranen, vrachtwagens en shovels. Er is dus automatisch afstand tussen de medewerkers, omdat iedereen in zijn eigen wagen zit. Als het te druk is in de keet, eten ze hun broodje in de cabine van de machine. Op het moment dat onderaannemers komen werken, vraag ik ze om een eigen keet en eigen sanitair te regelen.”

Toezichthouder corona

Combinatie Herepoort heeft een aantal toezichthouders aangesteld om ervoor te zorgen dat de coronamaatregelen worden nageleefd. Marco is daar één van. “Met posters en regelmatige updates houden we iedereen op de hoogte van de ontwikkelingen en maatregelen. Alle toezichthouders maken wekelijks een rapportage. Op ieder bouwterrein spelen andere dingen. Zo kun je leren van elkaar. Sommige deelprojecten hebben bijvoorbeeld te maken met veel voorbijgangers. Dan kun je wel een afscheiding hebben met een hek, maar voorbijgangers komen misschien wel dichterbij dan anderhalve meter. Door het bouwterrein iets uit te breiden, kun je de afstand met de omgeving vergroten.”

Show must go on

De werkzaamheden van Aanpak Ring Zuid liggen op schema. “Het is ontzettend belangrijk dat het werk ook in deze periode met coronamaatregelen doorgaat”, benadrukt Marco. “Ik kijk niet te ver vooruit, maar ik heb er alle vertrouwen in dat het goedkomt.”

Voordelen

Op de vraag of er ook voordelen zitten aan deze situatie, antwoordt Marco: “Ik merk dat we als team hechter zijn geworden. Doordat we iedere ochtend even stilstaan bij hoe het gaat met iedereen, hebben we meer persoonlijk contact. Als team zorgen we dat we veilig en gezond blijven werken en daar ben ik best trots op!"


Lees ook: