Operatie Ring Zuid


Operatie Ring Zuid is de grote ingreep van maart tot en met september 2024 in Groningen om het Vrijheidsplein, het Julianaplein, het verdiepte deel van de ringweg en het Europaplein aan elkaar te verbinden en in gebruik te nemen. Een megaklus.

Klik voor een vergroting (afbeelding: julianaplein_2030_2_.jpg)

Deze pagina wordt de komende tijd aangevuld met meer informatie.

Waarom?

De afgelopen jaren hebben onze honderden bouwvakkers hard gewerkt op en rond de zuidelijke ringweg in Groningen. We bouwen aan een nieuw Julianaplein, zonder verkeerslichten. We werken aan een nieuw Vrijheidsplein waar de westelijke en de zuidelijke ringweg naadloos op elkaar aansluiten. We hebben een nieuw Europaplein gebouwd, dat de grote verkeersstromen uit elkaar heeft gehaald. En tussen de Hereweg en het Oude Winschoterdiep werken we aan een verdiepte ligging van de ringweg, over een lengte van een dikke kilometer.

In Operatie Ring Zuid gaan we alle delen aan elkaar verbinden. Zodat we de ringweg weer volledig open kunnen stellen en teruggeven aan Groningen!

Overlast

Het verbinden van alle delen van de zuidelijke ringweg in 2024 gaat voor veel overlast zorgen. Zowel voor omwonenden als voor het verkeer. Dat is helaas onvermijdelijk. De mensen die daar het meest last van hebben, zijn de buren van de ringweg. We doen natuurlijk ons best om de overlast tot een minimum te beperken, maar we weten nu al dat er veel lawaai, veel licht, veel stof en veel vrachtverkeer zal zijn. Ook moeten we 's avonds en in de nachten werken. Dat is niet fijn, dat weten we maar al te goed. Daarom gaan we voor die tijd en tijdens de werkzaamheden extra bij onze buren langs en horen we graag of we nog wat kunnen doen om het leven rond ons werk zo positief mogelijk te maken.

Ook wijken rondom de ring gaan de werkzaamheden ‘voelen’: bijvoorbeeld door meer sluipverkeer door de wijken.

Laat de auto staan als dat kan

Automobilisten krijgen te maken met langere reistijd en omleidingen. Om de stad zo goed mogelijk bereikbaar te houden, roepen we iedereen op om goed na te denken over het autogebruik in deze periode. Kies vervangend vervoer, zoals de bus, de trein en de fiets. Lukt dat niet, vermijd dan als het kan de ochtend- en avondspits, of parkeer je auto op een P+R-terrein aan de rand van de stad. Vanaf daar kun je met de bus of de fiets verder reizen.