6 april 2022
L.S, Geregeld ga ik naar mijn ouders, die wonen in verpleeghuis De Leyhoeve aan het Helperpark, nr 258. Zelf kom ik uit Emmeloord, dus vanaf Drachten. Het is elke keer weer een crime, een "uitdaging", om te trachten, De Leyhoeve te bereiken. Maar enfin, ik snap, dat het nodig is. Wat ik niet snap is, waarom, naast de ongetwijfeld niet te vermijden zeer ernstige verkeershinder, er daarbovenop nog eens extra en wegtechnisch overbodige omleidingen worden georganiseerd! Ik doel daarbij vooral op de recente eenzijdige afsluiting van de Helperzoomtunnel. Tot voor kort was het mogelijk om, weliswaar met aanzienlijke vertraging, De Leyhoeve te bereiken en ook weer terug te kunnen. Maar vandaag bleek me dat de heenweg wel mogelijk was, maar dat terugrijdend naar richting Drachten, de Helperzoomtunnel was afgesloten. Een afzetting met een man in geel jasje erbij, kennelijk om te voorkomen dan automobilisten de afzetting zouden negeren. En dat, terwijl er, voor zover ik kon zien, met de weg en de tunnel helemaal niks aan de hand was. Dus moest ik weer via route "8", helemaal door het noorden om weer op de aansluiting naar Drachten te komen. In de file, drie kwartier. Geheel overbodig, want ik had best onder die Helperzoomtunnel gekund. Later hoorde ik van mijn broer, die in Groningen woont, dat de gemeente die eenrichtingafsluiting van de Helperzoomtunnel MET OPZET heeft ingesteld. Om sluipverkeer te ontmoedigen....... Nou ja zeg! Verkeershinder ten gevolge van een ongetwijfeld noodzakelijk megaproject: alleszins begrijpelijk. Maar daarnaast nog eens extra omleidingen scheppen voor de toch al zo uitgedaagde automobilist, daarvoor geen enkel begrip. Het heeft sterk de schijn van "automobilistje pesten", iets waar ik als oud-inwoner van Groningen, het stadsbestuur nog wel goed van ken. Zou u mij kunnen uitleggen waarom u deze extra en mijns inziens overbodige verkeershinder tijdens dit project heeft geïmplementeerd?? Ik kan u wel zeggen dat mijn liefde voor de Stad Groningen tot een ijskoud dieptepunt is gedaald! Met vriendelijke groeten verblijvend, Hopend op een antwoord, Cees Dekker
5 april 2022
Rob, ik heb je vraag voorgelegd aan Groningen Bereikbaar. Zij zeggen: 'Wij gebruiken inderdaad Google Maps als ondergrond voor de Slimme Kaart. Dat heeft verschillende redenen. De kaart is natuurlijk voor de meeste gebruikers heel herkenbaar. Maar het grootste voordeel van Google is dat deze de actuele, live verkeersinformatie toont. Dat zijn de groene, oranje en rode lijntjes op de kaart. De Slimme Kaart laat daarmee de actuele drukte op de weg zien en dat is een belangrijk onderdeel van de kaart.'
5 april 2022
Rob: Bij de reacties van John en Tim passen wel enige kanttekeningen. Het project is een auto project, primair van Rijkswaterstaat, die de snelweg wilde upgraden. Vrijwel alles wat er in fietsverbindingen wordt "geinvesteerd" is een reactie op verslechteringen die door de nieuwe autoweg ontstaan. Bijvoorbeeld: De nieuwe afritten Groningen Centrum (waar de Brailleweg overgaat in de Vondelllaan). Daar was altijd een prima fietsverbinding. De afritten zouden deze fietspaden in het plan van Rijkswaterstaat gelijkvloers gaan kruisen. Dat zou een gevaarlijke verslechtering zijn voor fietsers. Na protest is afgedwongen dat er een "fiets vallei" komt, waardoor de oorspronkelijke prima fietsverbinding weer terugkomt. Miljoeneninvestering, terwijl er voor fietsers niets verbetert tov de oorspronkelijke situatie. Dit soort investering wordt meegerekend bij de fietsinvesteringen, maar dat is natuurlijk absurd. Ander voorbeeld: Langs de Helperzoom is een fietssnelweg aangelegd. Uitstekende verbinding. Vervolgens is hier de aansluiting met de Helperzoomtunnel (onderdeel van Aanpakringzuid) doorheen gekruist, waardoor de boel verslechterde. Dat was super gevaarlijk. Het hele kruispunt moest opnieuw ontworpen worden om de fietsveiligheid weer te repareren. Hoge kosten, die gerekend worden onder "investeringen voor de fiets" maar die uiteindelijk niets verbeterd hebben ten opzichte van de uitgangssituatie, die nog altijd slechter is voor fietsers dan voorheen. Nog een voorbeeld: Twee fietstunnels (Vondellaantunnel EN Papiermolentunnel) zouden in het oorspronkelijke autoplan verdwijnen, wat een enorme achteruitgang voor de fietsers zou betekenen. Na veel protest komt er nu voor 5 miljoen euro toch een nieuwe Papiermolentunnel. Dit wordt aan ons gepresenteerd als Grote Investering voor fietsers, maar als je even goed kijkt, dat is er gewoon één route (Vondelllaan) verdwenen, een verslechtering dus. Nog een voorbeeld: De "nieuwe route" die prominent als verbetering is ingetekend in het kaartje van John achter het DUO gebouw. Dat is wel een heel gratuite mooipraterij. De route langs de Waterloolaan was altijd uitstekend geschikt, en de nieuwe route is precies even lang. Het probleem was dat de Waterloolaan door de nieuwe ringweg veel drukker zal worden met auto's. Dus daarvoor moest er een oplossing voor fietsers gevonden worden: een investering die niets beter maakt voor fietsers tov de uitgangssituatie, Natuurlijk zijn er ook een paar plekken waar het (toevallig) beter gaat worden voor fietsers, voornamelijk rond het Vrijheidsplein, maar de mooie plaatjes die Jonn rondstuurt en de hoge bedragen die als investeringen voor de fiets worden genoemd zijn voor verreweg het grootste deel een rookgordijn om te verhullen dat het plan helemaal niet voor fietsers veel oplevert.
4 april 2022
Had Helpman als een grote rotonde ingericht dan had het al heel stuk gescheeld. ben nu een kwartier twintig minuten bezig om 100 meter naast de tunnel uit te komen. savornin lohmanlaan open voor richting verlengde herenweg en goeman borgesiuslaan de andere kant op zo het nu ook is. Zo als het nu is slaat het echt nergens op.
4 april 2022
Mariska, de webcam van de werkzaamheden bij de Papiermolentunnel is boven in het artikel opgenomen. Deze en de andere webcams vind je op onze website onder het kopje Actueel > Webcams.
4 april 2022
Rob, ik snap je teleurstelling, maar het is iets te kort door de bocht. In het project Aanpak Ring Zuid investeren we niet alleen in de auto. Het project is opgezet om de bereikbaarheid, de veiligheid én de leefbaarheid te verbeteren. Zoals blijkt uit de vierde link die Tim heeft gedeeld ( aanpakringzuid.nl/project/effecten/fietsroutes ), zorgen we ook op veel plekken voor nieuwe of veiligere fietsverbindingen.
4 april 2022
Al die stroop wafels zijn niet goed voor edze
4 april 2022
@John Dank voor je antwoord, dat zou je niet verwachten van Google.... Maar als dit bekend is waarom gebruikt Groningen bereikbaar dan de kaart van Google?
3 april 2022
Misschien kunnen we edze ook eens uitlenen aan de rotonde die grenst aan de jan evertscholten? De rotonde er naast staan dagelijks al 2 collega's, maar voor de luie automobilist die niet weet hoe z'n richtingaanwijzer werkt is het toch knap lastig om als fietser het stadspark in/uit te komen.
3 april 2022
162 miljoen voor de scheepvaart: https://www.rtvnoord.nl/nieuws/201744/miljoenen-voor-aanpak-bruggen-van-starkenborghkanaal 20 miljoen voor fietsprojecten: https://www.provinciegroningen.nl/beleid-en-documenten/documentenzoeker/verkeer-en-vervoer/fiets/fietsprojecten-2020-2023/ 85 miljoen voor fietsers in gemeente groningen https://www.kenniscentrumsportenbewegen.nl/kennisbank/publicaties/?85-miljoen-euro-voor-fietsplannen-stad-groningen&kb_id=15608 Aanpakringzuid voor fietsers: https://www.aanpakringzuid.nl/project/effecten/fietsroutes/ Ik denk dat u uw conclusie misschien iets te snel getrokken heeft op basis van een gevoel?