canvas-fietstunnelpapiermolen1-jpg-jpg-aviary-20180803-145001

Sloop Papiermolentunnel via webcam te volgen

John28 maart 2022Julianaplein


We zijn bezig met de sloop van de Papiermolentunnel. Dat is de oude tunnel voor voetgangers en fietsers onder de zuidelijke ringweg door, ter hoogte van openluchtzwembad De Papiermolen. Nadat de tunnel gesloopt is, maken we ook een begin met de bouw van de nieuwe tunnel. Aan de zijde van de Rivierenbuurt hebben we een tijdelijke webcam geplaatst, zodat de werkzaamheden voor iedereen vanuit huis te volgen zijn.

De Papiermolentunnel wordt vervangen door een langere tunnel. Deze loopt straks niet alleen meer onder de zuidelijke ringweg door, maar ook onder de toekomstige verbindingsweg tussen Hereweg en Brailleweg. De planning is dat de nieuwe tunnel in 2023 open gaat.

We hebben de oude tunnel verwijderd. Hiervoor moesten we letterlijk een gat in de zuidelijke ringweg graven. Afgelopen week brachten we de fundering aan voor de nieuwe tunnel. We boren hiervoor 78 palen in de grond. De vooraf gemaakte tunneldelen worden alvast gebracht en neergelegd aan de linkerkant van de tunnel. In de week van 12 april hijsen we de tunneldelen in. Daarna vullen we alles weer aan met grond en vervolgens asfalt. Vanaf 9 mei kan het verkeer weer over de zuidelijke ringweg heen rijden.

In het Tracébesluit over de zuidelijke ringweg van 2014 was deze nieuwe fietstunnel nog niet opgenomen. Toen werd nog gedacht aan een voetgangersbrug over de ringweg heen. Mede dankzij de inzet van buurtbewoners is er een aangepast plan gemaakt. De voetgangersbrug is hierin geschrapt.

De webcam is tot eind april operationeel.

20200805 - fietstunnel papiermolen - foto Jeroen van Kooten - LR_30_20200805_JvK_Fietstunnel_Maaslaan_013
De oude Papiermolentunnel, gezien vanuit de Rivierenbuurt (augustus 2020). Foto: Jeroen van Kooten.
De nieuwe papiermolentunnel vanaf de Papiermolen
Impressie van de nieuwe Papiermolentunnel aan de zijde van zwembad De Papiermolen.

Lees ook: