canvas-Ria en Henk ter Veen bij Papiermolentunnel - foto Jeroen van Kooten - 20190616_JvK_fietsviaduct_1-1

Henk en Ria ter Veen (bewoners Lekstraat): ‘Behoud fietstunnel Papiermolen voelt als persoonlijke overwinning’De uitdrukking ‘Er gloort licht aan het einde van de tunnel’ is wel erg van toepassing op de persoonlijke missie van Henk en Ria ter Veen. Het echtpaar zette zich de afgelopen jaren in om een fietstunnel te behouden tussen de Rivierenbuurt en zwembad De Papiermolen. Met succes, want er blijft een tunnel.

Dagelijks maken zo’n 1.500 fietsers gebruik van de fietstunnel tussen de Rivierenbuurt en zwembad De Papiermolen. Zo ook Henk en Ria ter Veen. Het echtpaar keek dan ook verbaasd op toen bekend werd dat de fietstunnel in de plantekeningen voor de nieuwe ringweg plaats moest maken voor een nieuwe voetgangersbrug. "Die brug moest maar liefst zeven meter hoog worden en zou ongeveer uitkomen bij onze tuin. Niet een voorstel waar we echt blij van werden", vertelt Ria.

Scootmobiel

Naast hun persoonlijk belang zag het echtpaar echter ook het algemeen belang van het behoud van de fietstunnel. Ria: “Al snel werd het woord ‘voetgangersbrug’ veranderd in ‘fiets- en voetgangersbrug’. Maar zeg nou zelf: een zeven meter hoge brug, dat is niet te doen voor al die oudere mensen die ’s ochtends naar het zwembad fietsen. Laat staan voor mensen met een scootmobiel of wandelwagen.”

Persoonlijk levenswerk

En dus nam het stel zelf een architectenbureau in de arm om een nieuw voorstel te tekenen, waarin de fietstunnel beleef bestaan. “Dat bleek zo eenvoudig nog niet”, verzucht Ria. De projectorganisatie Aanpak Ring Zuid hield voet bij stuk en bleef ondanks de argumenten van Henk en Ria achter het plan voor de voetgangersbrug staan. Tot aan de Raad van State streden ze voor het behoud van ‘hun’ fietstunnel. “Het werd zo’n beetje ons persoonlijke levenswerk.”

Handdoek in de ring

Pas toen de hoogste bestuursrechter van het land het echtpaar liet weten dat een veilige fietstunnel op de bestaande plek niet mogelijk was, gooide het stel de handdoek in de ring. “We waren er kapot van”, geeft Ria toe. “Je bent er dag en nacht mee bezig en als een rechter dan doodleuk meldt dat je ongelijk hebt, voelt dat zo oneerlijk. Wij waren nog steeds overtuigd van ons gelijk, maar hier hield het op.”

'Als wij niet zo geknokt hadden voor die tunnel, was ‘ie er niet meer geweest.'

Ria ter Veen

Het verlossende nieuws

Althans, dat dacht het stel. Geheel onverwacht kreeg Ria op een maandagmiddag een telefoontje van omgevingsmanager Bert Kramer van aannemer Combinatie Herepoort. “Ik weet nog precies wat Bert zei: zijn eerste woorden waren ‘Ga even op een stoel zitten’.” Toen kwam het verlossende nieuws dat er toch een oplossing voor een fietstunnel was gevonden. Het voelde als een persoonlijke overwinning. Als wij niet zo geknokt hadden voor die tunnel, was ‘ie er niet meer geweest.”

Lintje doorknippen

Henk en Ria zullen dan ook zeker aanwezig zijn bij de opening van de nieuwe fietstunnel. "Sterker nog: wij willen het lintje wel doorknippen", knipoogt Ria. "Maar de credits zijn voor aannemer Herepoort, die uiteindelijk ons plan serieus heeft genomen”, benadrukt ze. “Het bewijs dat je als burger echt iets kunt bereiken, als je maar doorzet."

Het ontwerptracébesluit voor de fietstunnel Papiermolen ligt nog tot en met 17 juli ter inzage.


Lees ook: