20220118 Julianaplein - Tijdelijke brug over Noordwillemskanaal header - Leggen brugdelen boven brailleweg Raymond Bos Beeldnummer 09837

Deze werkzaamheden voeren we uit tijdens Operatie Julianaplein

John2 februari 2022Julianaplein


Het Julianaplein zoals dat er nu uitziet, gaat snel verdwijnen. Van 11 februari tot 9 mei werken we in Operatie Julianaplein aan een tijdelijk verkeersplein. Welke werkzaamheden gaan we in die periode uitvoeren?

Tijdelijk Julianaplein bouwen

Het tijdelijke Julianaplein komt aan de zuidkant van het ‘oude’ Julianaplein. Toch is het noodzakelijk om voor de bouw van het tijdelijke plein een deel van het oude plein te slopen. Ook moeten we het tijdelijke plein aansluiten op de bestaande wegen. Aan de zuidoostzijde, bij openluchtzwembad De Papiermolen, hebben we al een deel van het tijdelijke Julianaplein gebouwd.

20220202 OJP kaart werkzaamheden Julianaplein

20220202 OJP legenda werkzaamheden Julianaplein
Werkzaamheden bij het Julianaplein tot en met 9 mei.

Tijdelijke brug bouwen over Noord-Willemskanaal

Al sinds eind vorig jaar bouwen we een tijdelijk viaduct over het Noord-Willemskanaal. Hier rijdt straks het verkeer van een naar Hoogkerk/Drachten overheen. Op dit moment zijn we bezig met het plaatsen van de liggers. Dat zijn de horizontale gedeelten van de brug. We moeten hier deels in de nachten werken, omdat de tijdelijke brug ook over de Brailleweg loopt. Deze weg moet overdag zo veel mogelijk open blijven voor het busverkeer. De tijdelijke brug wordt eind maart in gebruik genomen.

Verwijderen geluidsschermen, geleiderails en portalen

Aan de noordzijde van de ringweg maken we ruimte voor de werkzaamheden. We halen hier de geluidsschermen weg, net als de geleiderails en de portalen. De portalen zijn de stellages waaraan de borden boven de weg hangen.

Slopen oude onderdoorgangen

Aan de oostzijde van het Julianaplein slopen we twee oude onderdoorgangen. De ene werd gebruikt door autoverkeer richting de Rivierenbuurt. De andere is de oude fietstunnel. Bij het slopen zetten we sloopkranen in. We prikken en ‘knabbelen’ het beton weg.

20200805 - onderdoorgang Julianaplein - Jeroen van Kooten - LR_17_20200805_JvK_Vondellaan_001
De oude doorgangen bij het Julianaplein (augustus 2020). Foto: Jeroen van Kooten.

Verwijderen geluidsschermen noordzijde

Ook aan de noordzijde van het Julianaplein staan geluidsschermen die in de weg staan voor het tijdelijke Julianaplein. Deze halen we weg.

Asfalt frezen

Aan de zuidzijde en de noordzijde van het Julianaplein ligt asfalt dat weg moet voor de bouw van het tijdelijke Julianaplein. Dit asfalt moeten we wegfrezen.

Bouw waterkelder

Aan de noordzijde van het ‘oude’ Julianaplein komt een waterkelder. Deze vangt straks het regenwater op. We maken een begin met de bouw hiervan. We trillen damwanden in, ontgraven de bouwkuip en storten onderwaterbeton.

Sloop ‘oude’ Julianaplein

We maken een begin met het slopen van het Julianaplein. Daardoor kunnen we sneller beginnen met de bouw van het nieuwe Julianaplein.

DEF Intekening ARZ TIJDELIJKE T_8OKT_totaal_300DPI
Zo gaat het tijdelijke Julianaplein eruit zien. Op 9 mei moet het klaar zijn.

Papiermolentunnel

20200805 - fietstunnel papiermolen - foto Jeroen van Kooten - LR_30_20200805_JvK_Fietstunnel_Maaslaan_013
De Papiermolentunnel in de zomer van 2020. In november 2021 is de tunnel vanwege de werkzaamheden afgesloten. Foto: Jeroen van Kooten.

Onder de zuidelijke ringweg ligt de Papiermolentunnel. Deze fietstunnel is in 2021 afgesloten. Hij verbond de Rivierenbuurt met openluchtzwembad De Papiermolen. De bestaande tunnel wordt vervangen door een nieuwe tunnel. Omdat we nu de weg toch al moeten afsluiten, gaan we in deze fase ook de oude tunnel slopen en een begin maken met de nieuwe tunnel.

20220202 OJP kaart locatie fietstunnel
De Papiermolentunnel loopt onder de zuidelijke ringweg door, ter hoogte van de Merwedestraat (Rivierenbuurt) en zwembad De Papiermolen.

Fietstunnel slopen

We beginnen met het ontgraven van de tunnel. Daarna gaan we aan de zuidzijde damwanden uittrillen. Vervolgens kunnen we de fietstunnel slopen.

Fietstunnel bouwen

We brengen een fundering aan voor de nieuwe fietstunnel. We plaatsen kant-en-klare tunneldelen onder de zuidelijke ringweg. Daarmee is de tunnel nog lang niet klaar. De tunnel loopt ook onder de nieuwe verbindingsweg door, die nog gebouwd moet worden. De planning is dat de fietstunnel in de tweede helft van 2023 open gaat.

Overlast voor omwonenden

Tijdens Operatie Julianaplein werken we dag en nacht door, zodra het tijdelijke Julianaplein op tijd klaar is. In de eerste acht weken werken we 16 uur per dag, in de laatste zes weken zelfs 24 uur per dag. Om tegenvallers te kunnen opvangen, hebben we voor de zondagen vaak minder of geen werkzaamheden ingepland. Deze dagen kunnen we dus benutten om eventuele achterstanden in te halen.

De werkzaamheden kunnen geluidsoverlast geven in de omgeving. Dat geldt onder andere voor het frezen van het asfalt en het bouwen van de brug van metalen delen. De werkzaamheden die de meeste geluidsoverlast geven, zoals het uittrillen van damwanden, zullen we zo veel mogelijk overdag doen. Verder is er geluidsoverlast mogelijk van bouwverkeer en van het werken in de avonden en nachten.

Verkeersoverlast

Voor de bouw van het tijdelijke Julianaplein zijn in de periode van 11 februari tot 9 mei afsluitingen nodig bij het Julianaplein. Dit gaat leiden tot ernstige verkeershinder in de hele stad Groningen. Aanpak Ring Zuid en Groningen Bereikbaar doen de oproep om die periode in Groningen de auto te laten staan als dat mogelijk is. Kijk voor een overzicht van de verkeershinder op de website Operatie Julianaplein.

Op 11 februari 2022 start Operatie Julianaplein. Ook jij krijgt te maken met extreme files door deze ingrijpende operatie. Werk thuis, pak de fiets of neem de bus!


Lees ook: