Operatie Julianaplein: een succesvol afgeronde megaklus


Operatie Julianaplein is succesvol afgerond. In een periode van dertien weken (van 11 februari tot 9 mei 2022) is aan de zuidkant van het oude Julianaplein een tijdelijk verkeersplein aangelegd, in de vorm van een T-kruising. Hiermee is ruimte ontstaan voor de bouw van het nieuwe Julianaplein. De huidige situatie blijft ongeveer twee jaar bestaan. De planning is dat het nieuwe Julianaplein in 2024 in gebruik wordt genomen.

Tijdelijke Julianaplein

Het tijdelijke Julianaplein heeft de vorm van een T-kruising met verkeerslichten. Het verbindt de bestaande wegen in de richtingen Hoogkerk/Drachten (N7/A7), Hoogezand (zuidelijke ringweg, N7) en Groningen-Zuid/Assen (A28).

Het verkeer van en naar richting Hoogkerk/Drachten rijdt over een tijdelijke brug over het Noord-Willemskanaal.

Het verkeer vanaf Groningen-Zuid/Assen naar het centrum rijdt via de Brailleweg en over de nieuwe op- en afrit. Vanuit andere richtingen is het centrum in deze periode niet via het Julianaplein te bereiken.

Aanleg nieuwe Julianaplein

Nu het tijdelijke Julianaplein in gebruik is, kunnen we het oude kruispunt verwijderen. Ook de oude Julianabrug wordt afgebroken. De planning is dat het nieuwe Julianaplein in 2024 klaar is. Zo gaat het Julianaplein eruit zien.

Brochure Operatie ombouw Julianaplein

In deze brochure lees je meer over hoe de ombouw van het Julianaplein in zijn werk gaat. De opbouw van het tijdelijk Julianaplein vind je uitgelegd in deze strip.

DEF Intekening ARZ TIJDELIJKE T_AUG_2022_
Overzicht van het tijdelijke Julianaplein.
Klik voor een vergroting (afbeelding: DEF Intekening ARZ TIJDELIJKE T_AUG_2022_)
DEF Intekening ARZ TIJDELIJKE T_8OKT_INZOOM 1_150DPI
Het tijdelijke Julianaplein, van dichtbij bekeken.
Klik voor een vergroting (afbeelding: DEF Intekening ARZ TIJDELIJKE T_8OKT_INZOOM 1_150DPI)
DEF Intekening ARZ TIJDELIJKE T_8OKT_INZOOM 2_150DPI
De zuidkant van het tijdelijke Julianaplein.
Klik voor een vergroting (afbeelding: DEF Intekening ARZ TIJDELIJKE T_8OKT_INZOOM 2_150DPI)