Operatie Julianaplein: een megaklus


ARZ_Strip_TijdelijkJulianaplein_1 v2Klik voor een vergroting (afbeelding: ARZ_Strip_TijdelijkJulianaplein_1 v2)

Het Julianaplein wordt helemaal vernieuwd. Zo gaan de stoplichten verdwijnen. Eerst leggen we een tijdelijk Julianaplein aan, ten zuiden van het bestaande Julianaplein. Dit doen we vanaf vrijdag 11 februari 2022 (20.00 uur) tot en met maandag 9 mei (06.00 uur). In deze periode moet je als automobilist rekening houden met ernstige verkeershinder in de hele stad. Is dit tijdelijke Julianaplein in gebruik, dan kunnen we starten de bouw van het nieuwe Julianaplein. De planning is dat dit in 2024 klaar is.

Aanleg tijdelijk Julianaplein

Het tijdelijke Julianaplein krijgt de vorm van een T-kruising met verkeerslichten. Het verbindt de bestaande wegen in de richtingen Hoogkerk/Drachten (N7/A7), Hoogezand (zuidelijke ringweg, N7) en Groningen-Zuid/Assen (A28).

Voor het verkeer van en naar richting Hoogkerk/Drachten bouwen we een tijdelijke brug over het Noord-Willemskanaal.

Het verkeer vanaf Groningen-Zuid/Assen naar het centrum rijdt via de Brailleweg en over de nieuwe op- en afrit. Vanuit andere richtingen is het centrum in deze periode niet via het Julianaplein te bereiken.

De bouw van het tijdelijke Julianaplein leidt in de periode van 11 februari 2022 tot en met 9 mei 2022 tot ernstige verkeershinder. Niet alleen op de ringweg, ook op de wegen in de stad. Groningen Bereikbaar roept daarom iedereen op in deze periode zo veel mogelijk de auto te laten staan.

Aanleg nieuwe Julianaplein

In mei en juni 2022 nemen we het tijdelijke kruispunt stap voor stap in gebruik. Daarna kunnen we het oude kruispunt verwijderen en starten met de bouw van het nieuwe Julianaplein. De planning is dat dit in 2024 klaar is. Zo gaat het Julianaplein eruit zien.

DEF Intekening ARZ TIJDELIJKE T_8 OKT_totaal_150DPI
Overzicht van het tijdelijke Julianaplein.
Klik voor een vergroting (afbeelding: DEF Intekening ARZ TIJDELIJKE T_8 OKT_totaal_150DPI)
DEF Intekening ARZ TIJDELIJKE T_8OKT_INZOOM 1_150DPI
Het tijdelijke Julianaplein, van dichtbij bekeken.
Klik voor een vergroting (afbeelding: DEF Intekening ARZ TIJDELIJKE T_8OKT_INZOOM 1_150DPI)
DEF Intekening ARZ TIJDELIJKE T_8OKT_INZOOM 2_150DPI
De zuidkant van het tijdelijke Julianaplein.
Klik voor een vergroting (afbeelding: DEF Intekening ARZ TIJDELIJKE T_8OKT_INZOOM 2_150DPI)