canvas-LR Kielerbocht - Foto ID-3013244

Alle wijzigingen tot nu toe in de aansluitingen op de zuidelijke ringweg

John25 januari 2021


De ringweg is verbonden met de stad door de toe- en afritten. In ons jaaroverzicht van 2020 hebben we laten zien welke veranderingen hierin er in het afgelopen jaar zijn geweest. In dit artikel kijken we nog wat verder terug. Dit is een compleet overzicht van alle veranderingen in de aansluitingen op de zuidelijke ringweg sinds de start van Aanpak Ring Zuid in 2017. Klik op de foto's voor een vergroting.

1 Nieuw: bus toe- en afrit Hoogkerk

Op verzoek van de gemeente Groningen zijn in 2017 bij Hoogkerk een toerit en een afrit voor bussen aangelegd. Hiermee is een betere verbinding ontstaan voor de bussen van Qbuzz en Arriva die via de A7 van de stad Groningen naar P+R Hoogkerk rijden, en omgekeerd. Zo mijden de bussen de rotondes bij Hoogkerk.

20180125 Busoprit Hoogkerk
De nieuwe toerit voor de bus (januari 2018). Foto: Rijkswaterstaat.

2 Aangepast: toerit Laan Corpus den Hoorn

De nieuwe toerit vanaf de rotondes bij Laan Corpus den Hoorn en Stadspark richting Drachten is in oktober 2020 open gegaan. Via deze toerit rijdt het verkeer vanaf de westelijke ringweg of vanaf de Laan Corpus den Hoorn richting Drachten. De nieuwe toerit ligt een stukje noordelijker dan de oude toerit. Hier is ruimte ontstaan om een nieuwe afrit te maken.

20201019 nieuwe toerit laan corpus den hoorn richting a7 drachten - foto Raymond Bos - Opening_nieuwe_oprit-16231
De nieuwe toerit bij Laan Corpus den Hoorn (oktober 2020). Foto: Raymond Bos.

3 Definitief vervallen: toerit Paterswoldseweg -> Vrijheidsplein

Vanaf de Paterswoldseweg kon je langs de garage van Century naar het Vrijheidsplein. Deze toerit is afgesloten vanwege de werkzaamheden. In de eindsituatie komt deze toerit niet meer terug.

11_JvK_20160714_Paterswoldseweg_Muntinglaan_1
Aan de overkant van de weg: de voormalige toerit van de Paterswoldseweg richting Vrijheidsplein (juli 2016). Foto: Jeroen van Kooten.

4 Definitief vervallen: vrije rijstrook naar Kemkensberg bij afrit Hereweg

In 2018 ging de ‘ambtenarenlus’ bij de afrit Hereweg dicht. Dit was een linksafstrook met U-bocht bij de afrit Helpman (Hereweg) voor het verkeer vanuit het oosten, richting Kempkensberg (DUO/Belastingdienst). De rijstrook had deze naam gekregen omdat vooral medewerkers van de kantoren aan de Kempkensberg er gebruik van maakten.

streetview ambtenarenlus
De voormalige 'ambtenarenlus'. Foto: Google Streetview.

5 Definitief vervallen: toerit Hereweg/Kempkensberg richting Hoogezand

Verkeer vanaf de Hereweg kan sinds 2019 niet meer gebruik maken van de toerit richting Hoogezand. De toerit moest dicht vanwege de bouw van de verdiepte ligging. Er zijn meerdere alternatieven voor verkeer om naar Hoogezand te rijden. Verkeer uit Helpman kan gebruik maken van de nieuwe Helperzoomtunnel. Verkeer uit De Wijert kan gebruik maken van de aansluiting Groningen-Zuid en verkeer vanuit het centrum kan via het Emmaviaduct en het Julianaplein naar Hoogezand rijden.

20190820_192125 kempkensberg hereweg
De voormalige toerit vanaf de Hereweg (augustus 2019). Foto: Raymond Bos.

6 Definitief vervallen: toe- en afrit Oosterpoort

De toerit van de zuidelijke ringweg bij de Oosterpoort is in juni 2017 definitief dicht gegaan. Een maand later werd ook de afrit van de zuidelijke ringweg bij de Oosterpoort definitief afgesloten. Het verkeer kan voortaan gebruikmaken van de Europaweg. Het kruispunt bij de Europaweg is aangepast zodat verkeer vanuit het centrum richting het Julianaplein langer groen krijgt.

2017-06-30 11.21.20
De vervallen toerit Oosterpoort (juni 2017). Foto: Aanpak Ring Zuid.

7 Tijdelijk vervallen: toerit Bergenweg

De toerit Bergenweg was de toerit vanaf de Europaweg richting Hoogezand. Half november 2020 is deze toerit voor langere tijd dichtgegaan. Daardoor ontstaat voldoende ruimte voor de aanleg van de nieuwe op- en afritten bij de Europaweg.

20200808 oprit Bergenweg - foto Jeroen van Kooten - LR_58_20200808_JvK_Europaweg_004
De vervallen toerit Bergenweg (augustus 2020). Foto: Jeroen van Kooten.

8 Tijdelijk vervallen: afrit Lübeckweg

De afrit van de zuidelijke ringweg bij de Lübeckweg ging half juni 2020 voor enkele jaren dicht. Deze afrit bij Dagblad van het Noorden verviel vanwege de werkzaamheden op en rond het Europaplein. De afrit komt in de eindsituatie terug, maar op een iets andere plek, niet meer met een knik erin.

201905 Oost - Europaplein H.L. Wichersstraat Lubeckweg - foto Rijkswaterstaat
De voormalige afrit bij de Lübeckweg. Foto: Rijkswaterstaat.

9 Nieuw: afrit Driebond/Eemspoort

Half november 2020 was er goed nieuws voor de bedrijven op Driebond en Eemspoort: de nieuwe afrit bij de Kieler Bocht ging open. Dit betekent een belangrijke verbetering voor de bereikbaarheid van de bedrijventerreinen voor autoverkeer vanuit het westen. Het verkeer kan nu doorrijden over de zuidelijke ringweg en deze ‘voor de deur’ bij de bedrijventerreinen verlaten.

20201116 Ingebruikname nieuwe afrit - Foto ID-7356547 foto Raymond Bos
De nieuwe afrit Driebond/Eemspoort (november 2020). Foto: Raymond Bos.

10 Aangepast: toerit Driebond/Eemspoort

De bestaande toerit vanaf Eemspoort richting Hoogezand werd in augustus 2020 vervangen door een nieuwe toerit. De toerit begint nu aan de Kieler Bocht.

LR Kielerbocht - Foto ID-3013244
De nieuwe toerit Eemspoort/Driebond (augustus 2020). Foto: Raymond Bos.

11 Nieuw: bypass knooppunt Westerbroek

In de laatste weken van 2020 ging de bypass bij knooppunt Westerbroek open. Verkeer dat vanaf de Europaweg de A7 richting Hoogezand wil nemen, kan de rotonde nu links laten liggen en sneller invoegen. De ingebruikname heeft flink wat tijd op zich laten wachten doordat de nieuwe bebording nog ontbrak.

LR - Update Gotenburgweg - Beeldnummer - 119-3
De nieuwe bypass bij knooppunt Westerbroek, nog voor de openstelling (november 2020). Foto: Rijkswaterstaat.

Huidige situatie

In de plattegrond hieronder zie je wat op dit moment de toe- en afritten zijn van de zuidelijke ringweg. Deze zijn groen gekleurd.

Overzicht alle bestaande op- en afritten zuidelijke ringweg (2) - afbeelding Groningen Bereikbaar
Overzicht van de bestaande toe- en afritten van de zuidelijke ringweg (januari 2021). Afbeelding: Groningen Bereikbaar.

Benieuwd hoe je in de eindsituatie met de auto van A naar B rijdt? Bekijk het op onze routekaart.

202101 Aanpassingen toeritten afritten ARZ tot nu toe (2) - afbeelding Groningen Bereikbaar

Lees ook: