canvas-50_JvK_20160613_Ventweg_Europaweg_6

Toe- en afrit Oosterpoort binnenkort definitief dichtDe toerit van de zuidelijke ringweg bij de Oosterpoort gaat op 26 juni 2017 definitief dicht. Eind juli wordt ook de afrit van de zuidelijke ringweg bij de Oosterpoort definitief afgesloten. Het verkeer kan voortaan gebruikmaken van de Europaweg. Het verkeer vanaf de Europaweg richting Julianaplein krijgt daarom langer groen licht.

De toerit van de Oosterpoort naar de zuidelijke ringweg (N7) is vanaf maandag 26 juni definitief afgesloten voor alle verkeer. Combinatie Herepoort gaat dan voorbereidingen treffen voor werkzaamheden in de treinvrije periode (van 6 augustus tot en met 14 augustus). In deze periode rijden er geen treinen tussen Groningen en Assen. De aannemer kan dan aan de slag ter hoogte van de spoorwegovergang Esperantostraat. Ter voorbereiding daarvan inventariseert de aannemer de weggebonden kabels en leidingen en plaatst barriërs met geluidschermen aan de bovenkant van de toerit. Voor en tijdens de treinvrije periode worden ook werkzaamheden verricht aan de bestaande geluidschermen. Deze worden voor een deel verwijderd.

plattegrond afsluiting toerit oosterpoort
De toerit Oosterpoort is vanaf 26 juni 2017 gesloten. Het verkeer kan voortaan gebruikmaken van de toerit Europaweg.

Capaciteit Europaplein

Het verkeer dat gebruik maakte van de toerit Oosterpoort, kan voortaan via de Europaweg rijden. De Europaweg heeft naar verwachting voldoende capaciteit voor het extra verkeer. Het Europaplein blijft echter een druk punt in de spits. Daarom test Groningen Bereikbaar diverse maatregelen om hier te komen tot een optimale doorstroming. Onder andere door het anders afstellen van verkeerslichten. Later in de zomer worden er aanvullende maatregelen getest op de Europaweg.

Afrit Oosterpoort

De afrit van de N7 naar de Oosterpoort is vanaf maandag 31 juli definitief afgesloten voor alle verkeer. Combinatie Herepoort gaat ook hier voorbereidingen treffen voor de treinvrije periode. Ook het verkeer dat van deze afrit gebruik maakt, kan voortaan via de Europaweg rijden.

plattegrond afsluiting afrit oosterpoort
Vanaf 31 juli 2017 is ook de afrit Oosterpoort definitief dicht. Het verkeer kan voortaan gebruikmaken van afrit Europaweg.

Esperantokruising

De Esperantokruising (spoorwegovergang) is van 4 t/m 14 augustus afgesloten. De Verlengde Lodewijkstraat en de Helperzoom zijn vanaf 31 juli t/m 14 augustus deels afgesloten. Ter hoogte van de H.L. Wichersstraat en in het Oude Winschoterdiep wordt gewerkt aan het moer- en persriool. Omleidingsroutes worden met borden aangegeven.

Esperanto
De spoorwegkruising bij de Esperantostraat is afgesloten van 4 t/m 14 augustus.
Helperzoom
De Helperzoom is van 31 juli t/m 14 augustus deels afgesloten.
Lodewijkstraat
De Lodewijkstraat is van 31 juli t/m 14 augustus deels afgesloten.

Toekomst

Op de plek waar nu de toe- en afrit Oosterpoort liggen, wordt de zuidelijke ringweg verdiept aangelegd. Over het verdiepte weggedeelte worden drie 'deksels' gelegd. Hier bovenop komt een nieuw groen gebied: het Zuiderplantsoen.
Meeuwerderbaan 2030
Meeuwerderbaan 2013

De Meeuwerderbaan nu (links) en in de toekomst (rechts).

Meer informatie over de plannen in deze omgeving:
Plan deelgebied Zuiderplantsoen
Plan fietsverbindingen deelgebied Zuiderplantsoen

Het deelgebied Zuiderplantsoen bestaat uit de wijken Herewegbuurt, Oosterpoort, De Linie, De Meeuwen & Europapark. Op de hoogte blijven van de werkzaamheden in deze omgeving? Meld je dan aan voor de digitale nieuwsbrief.


Lees ook: