canvas-20200909 afrit Kieler Bocht - foto Raymond Bos - HR Kielerbocht - Foto ID-3013243 verkleind

Half november: oprit Bergenweg dicht, afrit Kieler Bocht open

John29 oktober 2020Oost


Half november zijn er twee belangrijke verkeersveranderingen bij de zuidelijke ringweg. Op vrijdagavond 13 november gaat de oprit vanaf de Europaweg richting Hoogezand (Bergenweg) voor enkele jaren dicht. Op maandagochtend 16 november gaat de nieuwe afrit bij de Kieler Bocht (bedrijventerreinen Eemspoort/Driebond) open. Vanwege de werkzaamheden is een deel van de zuidelijke ringweg in de nacht van 15 op 16 november afgesloten voor verkeer in de richting Hoogezand.

Oprit Bergenweg

De oprit bij de Bergenweg gaat op 13 november (om 22.00 uur) dicht zodat we voldoende ruimte hebben voor de aanleg van de nieuwe op- en afritten bij de Europaweg. Op die dag sluiten we niet alleen de oprit, maar ook een klein stuk van de Bergenweg af, tussen de Europaweg en de uitrit van Century (zie afbeelding hieronder). Deze afsluiting is definitief; in de eindsituatie is de Bergenweg niet meer verbonden met de Europaweg.

20200808 oprit Bergenweg - foto Jeroen van Kooten - LR_58_20200808_JvK_Europaweg_004
kaart-bouwverkeer-Bergenweg-na-afsluiting-nov2020v2
De oprit vanaf de Europaweg (bij de Bergenweg) richting Hoogezand wordt voor langere tijd afgesloten. De Bergenweg tussen Europaweg en Century gaat definitief dicht.

Autoverkeer dat gebruikmaakte van de oprit bij de Bergenweg heeft twee goede alternatieven. Verkeer vanaf de Europaweg richting de oostelijke ringweg kan gebruik maken van de Sontbrug. Verkeer op weg richting Hoogezand kan de A7 bereiken via knooppunt Westerbroek.

20201029 alternatieve routes oprit Bergenweg GB
Twee alternatieven voor de oprit vanaf de Europaweg richting het oosten. De oostelijke ringweg is te bereiken via de Sontbrug. Verkeer richting Hoogezand kan via de Europaweg naar knooppunt Westerbroek, en daar de A7 op.

Afrit Kieler Bocht

Op maandag 16 november (vanaf 06.00 uur) kan het autoverkeer gebruik maken van de nieuwe afrit bij de Kieler Bocht. Dit betekent een belangrijke verbetering voor de bedrijventerreinen Eemspoort en Driebond. Die worden door de nieuwe afrit een stuk beter bereikbaar voor autoverkeer vanuit het westen. Tot nu toe moest dit verkeer gebruik maken van de afrit Europaweg, de Bergenweg, de rotondes bij de Bornholmstraat en de lage bruggen over het Winschoterdiep. Voortaan kan het verkeer doorrijden over de zuidelijke ringweg en deze ‘voor de deur’ bij de bedrijventerreinen verlaten. Driebond is vanaf de afrit makkelijk te bereiken via de rotondes bij de Gotenburgweg.

Op 22 augustus ging al de nieuwe oprit vanaf de Kieler Bocht richting Hoogezand en de oostelijke ringweg open.

20201012 oprit en afrit kieler bocht - luchtfoto Rijkswaterstaat - 0J9A9531_ARZ d.d. 12 okt 2020 (1) (1)
De nieuwe afrit (linksonder) en de nieuwe oprit (rechtsonder) bij de Kielerbocht. Foto: Rijkswaterstaat (12 oktober 2020).

Verkeershinder

De zuidelijke ringweg is in de nacht van zondag 15 november (vanaf 21.00 uur) op maandag 16 november (06.00) uur vanaf de afrit Europaweg tot aan de oprit Kieler Bocht afgesloten voor verkeer richting Hoogezand. De afrit Europaweg en oprit Kieler Bocht zijn wel geopend. Het verkeer wordt omgeleid. We gaan deze nacht de afrit Kieler Bocht aansluiten en natuurlijk ook de bebording aanpassen.


Lees ook: