canvas-Lubeckweg Europaplein

Afrit Lübeckweg/Euroborg vanaf 15 juni voor enkele jaren dicht

Judith11 juni 2020Oost


Op maandag 15 juni om 22.00 uur gaat de afrit van de zuidelijke ringweg bij de Lübeckweg voor enkele jaren dicht. Deze afrit bij Dagblad van het Noorden vervalt vanwege de werkzaamheden op en rond het Europaplein. Na de afsluiting van de afrit kan het verkeer vanuit de richting Hoogezand de Europaweg nog op drie manieren bereiken (zie afbeelding onderaan dit artikel). Ten eerste via knooppunt Westerbroek, richting centrum (over de 'oude A7'). Ten tweede via de afrit bij de Osloweg (afrit 38 Groningen-Zuidoost), de Osloweg en de Lübeckweg. De derde optie is via de oostelijke ringweg en de Sontbrug. De afrit Lübeckweg/Euroborg komt in de eindsituatie terug, maar dan iets oostelijker aan de Lübeckweg.

afsluiting-afrit-lubeckweg-juni2020 v2

Door de afrit tijdens de verbouwing van het Europaplein af te sluiten, is er voldoende ruimte om rijbanen van de zuidelijke ringweg te verleggen. Het verkeer kan hierdoor tijdens de werkzaamheden aan het Europaplein zoveel mogelijk doorrijden.

Werkzaamheden

Zodra de afrit bij de Lübeckweg is afgesloten, gaat Combinatie Herepoort hier aan de slag met de voorbereidingen voor het verleggen van de rijbanen van de zuidelijke ringweg. Op de afrit worden de geleiderail, de verlichting, het asfalt en kabels en leidingen verwijderd. Hierna brengen we zand en verticale drainage aan bij de Lübeckweg. Het zand wordt laag voor laag opgebouwd en moet dan enige tijd ‘inklinken’.

Hinder

In een aantal nacht na de afsluiting van de afrit is de zuidelijke ringweg in één richting gestremd. Van maandag 15 juni om 22.00 uur tot dinsdag 16 juni om 06.00 uur en van dinsdag 16 juni om 22.00 uur tot woensdag 17 juni om 06.00 uur is de weg dicht tussen knooppunt Euvelgunne en het Julianaplein, voor het verkeer richting Drachten. De afsluiting is nodig voor het aanpassen van de weg, zoals het verwijderen van bebording. Woensdagnacht 17 juni is een reservenacht.

Eindsituatie

Door het project Aanpak Ring Zuid verandert de situatie bij het Europaplein. Verkeer vanaf het Julianaplein heeft

bij de nieuwe afrit twee mogelijkheden: naar de Europaweg of

direct naar de Bornholmstraat. Dat laatste is een snelle route als je op weg bent naar de Sontweg (bijvoorbeeld de Ikea), het Sontplein of de Sontbrug. Ga je naar het UMCG of de binnenstad-oost, dan kun je gewoon via de Europaweg. Nieuw is ook een directe oprit vanaf de Bornholmstraat richting Julianaplein. Dat is handig voor de bezoekers van de winkels bij het Sontplein en de Sontweg. Lees hier meer over de toekomstige situatie.

202002 Oost - Lubeckweg, Europaplein (2) ingezoomd - foto RWS
De afrit Lübeckweg, gezien vanuit de lucht. Rechts vooraan bedrijfsverzamelpand Het Kwadraat, het voormalige pand van het Dagblad van het Noorden. Foto: Rijkswaterstaat.
omleidingen-afrit-lubeckweg-juni2020 v2
Na de afsluiting van de afrit kan het verkeer vanuit de richting Hoogezand de Europaweg nog op drie manieren bereiken.

Lees ook: