Luchtfoto's | 12 juli 2022 | Foto's: Rijkswaterstaat


Aanpak Ring Zuid is de grootschalige ombouw van de zuidelijke ringweg van Groningen. Deze belangrijkste toegangspoort van de stad dreigt dicht te slibben door de grote groei die Groningen doormaakt. De ombouw van de zuidelijke ringweg verbetert de bereikbaarheid, de doorstroming, de leefbaarheid en de veiligheid.

In dit fotoalbum nemen we je mee vanuit de lucht naar de vier deelgebieden: West, Julianaplein, Zuiderplantsoen en Oost. We laten je per deelgebied zien waar we nu staan en waar we naar toe werken. We hebben al veel gedaan, maar er is nog heel veel te doen!

1 west

Deelgebied West (gezien vanuit het zuid westen). Donderdag 7 juli bereikte Aanpak Ring Zuid een belangrijke mijlpaal. Die dag ging de nieuwe afrit voor verkeer vanaf Hoogkerk/Drachten naar de westelijke ringweg open voor verkeer.

1.1 west

De botrotondes Laan Corpus den Hoorn/Stadspark (gezien vanuit het zuid westen). De afrit zorgt voor een flinke verbetering van de aansluiting van het verkeer uit het westen op de westelijke ringweg van Groningen. Automobilisten vanuit Hoogkerk/Drachten komen via deze nieuwe afrit direct uit op het Vrijheidsplein. Ze hoeven nu niet meer gebruik te maken van de afrit Groningen-West en de rotonde bij Laan Corpus den Hoorn. Het verkeer is op deze manier sneller bij de westelijke ringweg. Ook de afrit Groningen-West en de rotonde zijn nu rustiger geworden. Dat is goed nieuws voor fietsers, die hier nu makkelijker kunnen oversteken. Ook wie op weg is naar de wijk Corpus den Hoorn of het Martini Ziekenhuis komt minder snel in de verkeersdrukte terecht.

1.3 west

Het Vrijheidsplein (gezien vanuit het zuid westen). Aan de noordkant van het Vrijheidsplein werken we aan het dek van de verbindingsboog voor het verkeer vanaf het Julianaplein naar de westelijke ringweg. Voor dit betonnen brugdek gaan we in de nacht van maandag 18 op dinsdag 19 juli beton storten. Dit moet in de nacht, omdat het beton in de zon te snel zou uitdrogen. De stort is een technische uitdaging vanwege de ´verkanting´. Dat is een dwarshelling die in de bocht komt, om te voorkomen dat de auto´s straks ´uit de bocht vliegen´.

2 jpl

Het Julianaplein (gezien vanuit het zuiden). Van half juli tot eind augustus werken we aan de definitieve inrichting van de A28-afrit Centrum. Dit is de afrit voor het autoverkeer vanaf Haren/Assen. De afrit sluit aan op de Brailleweg. We vervangen de tijdelijke lichtmasten door definitieve. We brengen de afrit op de juiste hoogte. Eerst verwijderen we het asfalt, daarna graven we de afrit af en voeren we zand af. We leggen grasbetontegels, plaatsen een vangrails en barriers. Ook leggen we nieuw asfalt aan.

We werken deze zomer ook aan de nieuwe oprit vanaf de Vondellaan/Brailleweg naar de zuidelijke ringweg, richting Hoogezand. Deze ligt in het verlengde van de afrit. Begin juli hebben we de nieuwe oprit geasfalteerd. Daarna plaatsen we de geleiderail en markering. Op 29 augustus gaat de nieuwe oprit open.

2.2 jpl

Van Iddekingeviaduct (gezien vanuit het noorden). In de week van 1 augustus werken we in de nacht bovenop het viaduct. Aan de kant van De Wijert plaatsen we glasplaten en afdekstenen. Het verkeer op de Van Iddekingeweg wordt dan geregeld door verkeersregelaars. In de weken daarna plaatsen we ook de rode steenstrips.

2.3 jpl

De A28 en het viaduct Van Ketwich Verschuurlaan (gezien vanuit het noorden). In de zomer werken we aan de onderzijde van het A28-viaduct over de Van Ketwich Verschuurlaan. We stralen het beton schoon, renoveren dit en brengen een nieuwe beschermlaag aan. Aan de bovenzijde van het viaduct verwijderen we asfalt en zijn er betonwerkzaamheden.

3 zpl

De verdiepte ligging (gezien vanuit het zuid westen). We storten alle vloeren, wanden en deksels van de verdiepte ligging. Hierna is het betonwerk van de verdiepte ligging af. We verwachten hiermee begin januari 2023 klaar te zijn.

3.1 zpl

Bij de Helperzoom werken we aan de aanleg van het kabelkanaal voor de verdiepte ligging. Auto’s kunnen vanaf maandag 4 juli tot en met vrijdag 9 september 2022 niet op de Helperzoom onder de ringweg door. Voor fietsers en voetgangers maken we een tijdelijke oplossing. Zij kunnen in beide richtingen van de Helperzoom gebruik blijven maken. Het DUO-gebouw is bereikbaar vanaf de Waterloolaan.

4. oost

Op 8 juli is de zomerse stremming van de zuidelijke ringweg van start gegaan. Deze zomer is het gedeelte tussen de Europaweg en knooppunt Euvelgunne in beide richtingen zeven weken afgesloten. Hier wordt de ringweg verbreed en opnieuw ingericht. De weg krijgt stukje voor stukje de definitieve aanblik met nieuwe lichtmasten en een groene middenberm.

4.1 oost

Bij de Europaweg wordt het nieuwe viaduct van de ringweg verder uitgebouwd. Dit nieuwe gedeelte verschijnt aan de noordzijde van de ringweg. Eind augustus nemen we dit nieuwe gedeelte in gebruik. Ook wordt hier gewerkt aan de nieuwe afrit voor verkeer dat vanaf het Julianaplein naar de Europaweg rijdt.

4.2 oost

Bij de Bornholmstraat (bij Bauhaus) leggen we één nieuwe laag asfalt over twee losstaande rijbanen. Daardoor ontstaat een bredere weg, die straks meer verkeer kan verwerken. Op de nieuwe laag komt geluidsarm asfalt. Ook de boog die de oostelijke ringweg met de zuidelijke ringweg verbindt, krijgt nieuw asfalt.

4.3 oost

Bij de verbreding van de weg hoort ook de verbreding van de viaducten over de rotondes in deelgebied Oost. Deze viaducten krijgen deze zomer een uitstraling die past bij de andere viaducten van de zuidelijke ringweg.