20220531 Afrit en oprit Groningen-Zuid header - RDB Producties Beeldnummer 04816

Werk aan de A28 in de zomer

John6 juli 2022Julianaplein


Deze zomer zijn er veel verschillende werkzaamheden bij de A28. Wat gaat er allemaal gebeuren? In dit artikel een overzicht. Let op: dit weekend is de A28 in beide richtingen dicht tussen het Julianaplein en de op- en afritten bij Groningen-Zuid.

Dit weekend

Dit weekend bereiden we de zomerwerkzaamheden aan de A28 voor. Daardoor zijn er verschillende delen van de A28 afgesloten. Kijk in dit artikel van Groningen Bereikbaar voor meer informatie en omleidingsroutes.

Periode

Afsluiting

Van vrijdagavond 8 juli (22.00 uur) tot zondagavond 10 juli (22.00 uur)

A28 tussen Groningen-Zuid en Julianaplein in beide richtingen

Van zondagavond 10 juli (22.00 uur) tot maandagochtend 11 juli (6.00 uur)

A28 tussen Haren en Julianaplein in beide richtingen

Deze zomer

A28-aansluiting Centrum (Brailleweg)

Van half juli tot eind augustus werken we aan de definitieve inrichting van de A28-afrit Centrum. Dit is de afrit voor het autoverkeer vanaf Haren/Assen. De afrit sluit aan op de Brailleweg. We vervangen de tijdelijke lichtmasten door definitieve. We brengen de afrit op de juiste hoogte. Eerst verwijderen we het asfalt, daarna graven we de afrit af en voeren we zand af. We leggen grasbetontegels, plaatsen een vangrails en barriers. Ook leggen we nieuw asfalt aan.

We werken deze zomer ook aan de nieuwe oprit vanaf de Vondellaan/Brailleweg naar de zuidelijke ringweg, richting Hoogezand. Deze ligt in het verlengde van de afrit. Begin juli hebben we de nieuwe oprit geasfalteerd. Daarna plaatsen we de geleiderail en markering. Op 29 augustus gaat de nieuwe oprit open.

impressie oprit Vondellaan Brailleweg richting Hoogezand
Impressie van de nieuwe oprit vanaf de Vondellaan/Brailleweg naar de zuidelijke ringweg richting Hoogezand.

Ook richten we de Brailleweg definitief in. Nadat we het riool hebben aangepast, plaatsen we geleiderails en lichtmasten. We leggen nieuw asfalt aan en plaatsen de definitieve verkeerslichten bij de nieuwe kruising van de Vondellaan en de op- en afrit.

Vanwege de werkzaamheden wordt het verkeer op de Brailleweg in de periode van 11 juli tot 29 augustus geregeld met verkeerslichten. Deze staan ter hoogte van de tijdelijke brug over het Noord-Willemskanaal. Zo hebben we voldoende ruimte om een deel van de oude Julianabrug te slopen.

A28-aansluiting Groningen-Zuid (Van Ketwich Verschuurlaan)

Van half juli tot eind augustus werken we aan de A28 richting Assen. De werkzaamheden zijn ongeveer tussen het Van Iddekingeviaduct en oprit Groningen-Zuid. We richten dit stuk van de A28 definitief in. In deze periode staan er tijdelijke geluidsschermen langs de afrit vanuit Groningen.

0J9A1377 ARZ d.d. 14 juni 2022 (81)
De A28 gezien vanuit het zuiden, met links het Noord-Willemskanaal. De brug is de Van Iddekingeweg. Foto: Rijkswaterstaat.

Voor het verkeer de stad uit, van Groningen richting Haren/Assen, zijn er twee rijstroken beschikbaar. De eerste rijstrook is op de A28. De tweede rijstrook wordt gevormd door de afrit en de oprit bij Groningen-Zuid.

Verkeer naar de stad toe, van Haren/Assen naar Groningen, heeft één rijstrook, op de A28. De afrit aan deze kant is alleen beschikbaar voor bussen en vrachtauto’s. De oprit vanaf de Van Ketwich Verschuurlaan richting Julianaplein is dicht. Ook de onderdoorgang bij de Van Ketwich Verschuurlaan is de hele periode dicht voor alle verkeer.

In het weekend van 9 en 10 juli plaatsen we barriers en brengen we asfalt en markering aan. Op zaterdag 9 juli trillen we korte damwanden in, net boven het Van Iddekingeviaduct.

In de nacht van woensdag 27 op donderdag 28 juli heien we in de nacht palen voor een nieuw portaal. Dat is een constructie over de weg heen waaraan verkeersborden hangen. Het portaal komt ter hoogte van de onderdoorgang bij de Van Ketwich Verschuurlaan.

In het weekend van 27 en 28 augustus brengen we markering en asfalt aan. In dit weekend zijn we ook aan het werk tussen oprit Groningen-Zuid en Haren. We plaatsen hier de definitieve lichtmasten en de geleiderails.

Van Ketwich Verschuurlaan

In de zomer werken we aan de onderzijde van het A28-viaduct over de Van Ketwich Verschuurlaan. We stralen het beton schoon, renoveren dit en brengen een nieuwe beschermlaag aan. Aan de bovenzijde van het viaduct verwijderen we asfalt en zijn er betonwerkzaamheden.

Van Iddekingeweg (deels in de nacht)

In de week van 1 augustus werken we in de nacht bovenop het viaduct. Aan de kant van De Wijert plaatsen we glasplaten en afdekstenen. Het verkeer op de Van Iddekingeweg wordt dan geregeld door verkeersregelaars. In de weken daarna plaatsen we ook de rode steenstrips.

0J9A1377 ARZ d.d. 14 juni 2022 (82)
De A28 ter hoogte van de Van Iddekingeweg. Foto: Rijkswaterstaat.

Afsluitingen deze zomer

Periode

Afsluiting

Van vrijdagavond 8 juli (22.00 uur) tot maandagochtend 29 augustus (06.00 uur)

Onderdoorgang viaduct Van Ketwich Verschuurlaan-Laan Corpus den Hoorn voor autoverkeer tussen Laan Corpus en Van Ketwich Verschuurlaan in beide richtingen

Van zondagavond 10 juli (22.00 uur) tot maandagochtend 29 augustus (06.00 uur)

Onderdoorgang viaduct Van Ketwich Verschuurlaan-Laan Corpus den Hoorn

Voor alle autoverkeer ook voor fietsers en voetgangers

Van maandagochtend 11 juli (06.00 uur) tot vrijdagavond 26 augustus (22.00 uur)

A28-afrit Centrum (naar Brailleweg)

A28-afrit vanaf Assen naar Groningen-Zuid (naar Van Ketwich Verschuurlaan)

A28-oprit Groningen-Zuid (vanaf Van Ketwich Verschuurlaan) richting Julianaplein

A28-afrit vanaf Julianaplein naar Groningen-Zuid (naar Laan Corpus den Hoorn)

A28-oprit Groningen-Zuid (vanaf Laan Corpus den Hoorn) richting Assen

Kijk voor meer informatie over de afsluitingen en omleidingsroutes in dit artikel van Groningen Bereikbaar.

Laatste weekend augustus

Aan het eind van de werkzaamheden, eind augustus, zijn ook afsluitingen nodig.

Periode

Afsluiting

Van vrijdagavond 26 augustus (22.00 uur) tot zaterdagochtend 27 augustus (06.00 uur)

A28 tussen Haren en Julianaplein beide richtingen

Van zaterdagochtend 27 augustus (06.00 uur) tot maandagochtend 29 augustus (06.00 uur)

A28 tussen Groningen-Zuid en Julianaplein

Op zaterdag 27 augustus (06.00 uur tot 20.00 uur)

A28 tussen Julianaplein en Groningen-zuid

Van zaterdagavond 27 augustus (20.00 uur) tot maandagochtend 29 augustus (6.00 uur)

A28 tussen Julianaplein en Haren


Lees ook: