20220531 Update Vrijheidsplein Raymond Bos header Beeldnummer 04871

Overlast verwacht van betonstort in de nacht bij Vrijheidsplein

John14 juli 2022West


In de nacht van maandag 18 op dinsdag 19 juli voeren we een grote betonstort uit aan de noordzijde van het Vrijheidsplein. De voorbereidende werkzaamheden beginnen maandag om 18.00 uur. We werken de hele nacht door en verwachten klaar te zijn dinsdag om 12.00 uur. Omwonenden en hotelgasten moeten rekening houden met overlast. De werkzaamheden zijn te volgen op onze webcam.

Aan de noordkant van het Vrijheidsplein werken we aan het dek van de verbindingsboog voor het verkeer vanaf het Julianaplein naar de westelijke ringweg. Voor dit betonnen brugdek gaan we in de nacht van maandag 18 op dinsdag 19 juli beton storten. Dit moet in de nacht, omdat het beton in de zon te snel zou uitdrogen. De stort is een technische uitdaging vanwege de ´verkanting´. Dat is een dwarshelling die in de bocht komt, om te voorkomen dat de auto´s straks ´uit de bocht vliegen´.

Mensen in de omgeving van deze werkzaamheden kunnen deze nacht overlast ondervinden. Gedurende de werkzaamheden staan er twee betonpompen aan, die een zuigend geluid maken. Het beton wordt aangeleverd met ongeveer 150 vrachtwagens, die aanrijden en weer vertrekken. Als ze achteruit rijden, maken ze voor de veiligheid van de bouwvakkers een piepgeluid. Verder staan er grote bouwlampen rond de werkzaamheden opgesteld.

Na de werkzaamheden moet het beton drie weken uitharden. Daarna verwijderen we de tijdelijke ondersteuning.

Werkzaamheden zuidzijde

Ook aan de zuidkant van het Vrijheidsplein zijn we actief. Hier werken we in de uitgegraven bouwkuip van de verdiepte verbindingsboog vanaf Hoogkerk/Drachten naar de westelijke ringweg en Martiniplaza. Komende week beginnen we hier met bemalen, grondwerk en aansluitend betonwerk. Hier zijn we een groot deel van volgend jaar nog mee bezig.

0J9A2710 ARZ d,d, 12 juli 2022 (95)
De werkzaamheden bij het Vrijheidsplein gezien vanaf het westen. Boven de verbindingsboog vanaf Julianaplein naar de westelijke ringweg en rechts de boog voor verkeer naar de westelijke ringweg en Martiniplaza. Luchtfoto: Rijkswaterstaat (12 juli 2022).

Lees ook: