Fietsroute langs de bouw


De werkzaamheden van Aanpak Ring Zuid zijn ook goed te volgen met de fiets. We hebben een fietsroute gemaakt langs de verschillende uitkijkpunten naast de zuidelijke ringweg. Hieronder kan je bekijken wat we aan het doen zijn nabij de uitkijkpunten.

ARZ43_Fietsroutekaart_Drieluik_98x98mmKlik voor een vergroting (afbeelding: ARZ43_Fietsroutekaart_Drieluik_98x98mm)

1 - Vrijheidsplein

Zo wordt het

Het Vrijheidsplein wordt ongelijkvloers. Dat betekent dat de auto’s naar verschillende richtingen elkaar niet meer voorrang hoeven te geven. Elke verkeersstroom krijgt zijn eigen rijbaan. Dat komt de doorstroming en de veiligheid ten goede.

Vrijheidsplein
Het toekomstige Vrijheidsplein.

Dit doen we nu

Aan de zuidkant van het Vrijheidsplein werken we aan de verbindingsboog voor verkeer vanaf Drachten richting de westelijke ringweg. Dit is het laagste deel van het Vrijheidsplein.

Aan de noordkant werken we aan de verbindingsboog voor het verkeer vanaf het Julianaplein naar de westelijke ringweg.

Zie ook het deelproject Ombouw Vrijheidsplein.

2 - Uitkijkpunt Julianaplein / Paviljoen Ring Zuid - Muntinglaan

Zo wordt het

Voor een betere doorstroming van het verkeer maken we van het Julianaplein een ongelijkvloerse kruising. De verkeersstromen uit de verschillende richtingen krijgen elk een eigen rijbaan, boven elkaar. De verkeerslichten verdwijnen en de wegen kruisen elkaar straks niet meer.

Julianaplein
Het toekomstige Julianaplein.

Dit doen we nu

We bouwen de verschillende lagen van het nieuwe Julianaplein een voor een op. De onderste laag is voor verkeer vanaf Hoogezand richting Haren/Assen. De contouren van de eerste verbindingsboog voor verkeer van Hoogezand naar Assen zijn zichtbaar. De vloeren zitten er in. Nu wordt er aan de wanden en het dek gewerkt.

We zijn ook begonnen aan de bouw van de tweede verbindingsboog voor verkeer van Assen naar Drachten. De eerste vloeren van deze verbindingsboog zijn gestort.

In de animatie hieronder leggen we uit hoe we het nieuwe Julianaplein bouwen.

Zie ook het deelproject Ombouw Julianaplein.

3 - Viaduct A28/Fietsvallei Brailleweg

Zo wordt het

We zijn hier al bijna klaar. Het viaduct van de A28 over de Brailleweg is helemaal vernieuwd. Automobilisten vanuit het zuiden (A28) hebben een nieuwe afrit gekregen naar het stationsgebied en de binnenstad. Ook is er een nieuwe oprit aangelegd richting het Europaplein/Hoogezand. Zo kan het autoverkeer uit de wijk De Wijert sneller de ringweg bereiken. Fietsers rijden nu onder de A28 door, door de 'fietsvallei'. Richting het centrum wordt het fietspad doorgetrokken tot aan de Parkbrug. Zo kun je op de fiets makkelijk en veilig vanaf De Wijert richting het centrum, en omgekeerd.

Dit doen we nu

We werken in september 2022 aan het definitief inrichten van de A28-oprit Brailleweg. Zie ook het deelproject Bouw viaduct Brailleweg en verbreding A28.

4 - Uitkijkpunt Geheugenbalkon - Papiermolenlaan/Hereweg

Zo wordt het

Tussen de Hereweg en het Oude Winschoterdiep gaat de zuidelijke ringweg onder de grond. Dit is een afstand van ongeveer 1100 meter. De verdiepte ligging bestaat uit drie overdekte delen, met daartussen twee niet-overdekte delen. In beide richtingen krijgt de verdiepte ligging vier rijstroken. Op- en afritten zijn in de verdiepte ligging vanwege de veiligheid niet toegestaan. Boven op de verdiepte ligging leggen we drie 'deksels'. Daarop komt een nieuw park: het Zuiderplantsoen. Ook het Sterrebos wordt weer in ere hersteld.

Zuiderplantsoen en Julianaplein
De toekomstige verdiepte ligging van de zuidelijke ringweg.

Dit doen we nu

In 2022 zijn we bezig geweest met het storten van beton voor de vloeren, de wanden en de deksels. In 2023 gaan we beginnen aan de inrichting van de verdiepte ligging. Denk aan het aanleggen van de technische installaties enzovoorts. Zie ook het deelproject Bouw verdiepte ligging.

5 - Verdiepte ligging Helperzoom

Zo wordt het

De zuidelijke ringweg wordt op dit punt verdiept aangelegd. De spoorlijn voor de treinen richting Zwolle gaat in de toekomst over de ringweg heen.

Zuiderplantsoen - Helperzoom
De toekomstige situatie bij de Helperzoom en het spoor (de bouwhekken gaan natuurlijk ook nog weg).

Dit doen we nu

We bouwen aan de verdiepte ligging. De damwandplanken die we hebben ingetrild, vormen samen een enorme bouwkuip. Hierin bouwen we het verdiepte gedeelte. In 2022 zijn we bezig geweest met het storten van beton voor de vloeren, de wanden en de deksels. In 2023 gaan we beginnen aan de inrichting van de verdiepte ligging. Denk aan het aanleggen van de technische installaties enzovoorts. Zie ook het deelproject Bouw verdiepte ligging.

Als de verdiepte ligging in gebruik is genomen (planning: 2024), kunnen we de huidige ringweg opruimen. Daarna kunnen we onder het spoor een fietstunnel aanleggen: de Esperantotunnel. Zie ook het deelproject Aanleg Esperantotunnel.

6 - Verdiepte ligging Verlengde Lodewijkstraat

Zo wordt het

Op deze plek ligt de ringweg straks verdiept. Met het groen op de deksels krijgt de omgeving een heel andere aanblik. De verdiepte ligging gaat nog net onder het Oude Winschoterdiep door. Verderop gaat de ringweg over de Europaweg heen.

Zuiderplantsoen - Oude winschoterdiep - Meeuwerderbaan
De toekomstige verdiepte ligging, gezien vanaf het Oude Winschoterdiep, richting het oosten.

Dit doen we nu

We bouwen hier aan de verdiepte ligging. Zie ook het deelproject Bouw verdiepte ligging.