Toen & Straks
“Normaal gesproken hebben we nooit ooggetuigen van wat we opgraven.” Froukje Veenman is archeoloog bij de gemeente Groningen en sprak met mensen die nog als kind in het buurtje De Papiermolen hebben gewoond. Dit buurtje werd in de jaren 50 afgebroken voor de bouw van het openluchtzwembad. “Dankzij deze gesprekken hebben we veel geleerd dat we nooit kunnen halen uit opgravingen en archieven.”
De ombouw van de zuidelijke ringweg van Groningen is een gigaklus. Wist je bijvoorbeeld dat er op het Julianaplein drie rijbanen bovenop elkaar komen? Het verkeer kan hierdoor beter doorrijden. Ook is dit veiliger dan in de huidige situatie.
In de jaren 60 werd de zuidelijke ringweg aangelegd. De aanleg van de weg had veel impact op de stad en er zijn veel verhalen over te vertellen. Deze week het verhaal van Piet Zijlstra. Hij liep veertig jaar geleden een halfjaar stage bij Rijkswaterstaat in Groningen en vond kortgeleden zijn oude stageverslag weer terug.
De ombouw van de zuidelijke ringweg van Groningen is een gigaklus. Wist je bijvoorbeeld dat er aan de oostkant van de stad een nieuwe op- en afrit komt? Er komt een betere aansluiting van de ringweg op bedrijventerrein Eemspoort/Driebond.
Bij de aanleg van de zuidelijke ringweg werd in 1964 de theekoepel bij het Sterrebos verplaatst van de westzijde van de Hereweg naar de oostzijde. Op dat moment was de negentiende-eeuwse, monumentale koepel het atelier van beeldend kunstenaar Sijbren Ridsert (Siep) van den Berg (1913-1998).
De ombouw van de zuidelijke ringweg van Groningen is een gigaklus. Wist je bijvoorbeeld dat ook het Vrijheidsplein op de schop gaat? Er komt een betere aansluiting tussen de zuidelijke en de westelijke ringweg.
Als je Bert Weggemans (70 jaar) vraagt naar de bouw van de zuidelijke ringweg in de jaren 60, moet hij vooral denken aan wat voor prachtig speelterrein het was. “Rolschaatsen over het asfalt, spelen in het zand, sleetje rijden vanaf het talud in de winter en fanatieke voetbalcompetities, dat is wat er meteen naar bovenkomt als ik terugdenk aan die tijd.”
De ombouw van de zuidelijke ringweg van Groningen is een gigaklus. In het oog springend zijn het weghalen van de verkeerslichten bij het Julianaplein en het verdiept aanleggen van de ringweg tussen Hereweg en Oude Winschoterdiep. Maar er verandert veel meer. Wist je bijvoorbeeld dat de fietsoversteek tussen MartiniPlaza en Laan van de Vrede veiliger wordt?
Hij solliciteerde als calculator, maar werd als ‘22-jarig broekie’ aangenomen als assistent van de hoofduitvoerder. Van 1962 tot 1967 werkte Gjalt Kootstra mee aan de aanleg van de oude zuidelijke ringweg. "Het was op dat moment het grootste wegenbouwproject dat in Noord-Nederland werd uitgevoerd."