header impressie toerit Bornholmstraat

STRAKS - Vanaf de Bornholmstraat direct de ringweg op

John1 september 2021Oost


De ombouw van de zuidelijke ringweg van Groningen is een gigaklus, waardoor er veel verandert in de stad. Wist je bijvoorbeeld dat je straks na het inkopen doen bij Bauhaus of IKEA direct de ringweg op kan, richting Julianaplein? Je hoeft dan niet meer via de Lübeckweg en de oprit bij de Europaweg. Zo ben je met je boekenkast in de achterbak een stuk sneller thuis.

Huidige situatie

20200804 Bornholmstraat huidige situatie - LR_59_20200804_JvK_Lubeckweg-Bornholmstraat_002 - Foto Jeroen van Kooten.
Vanaf de Bornholmstraat zie je de ringweg liggen, maar ga je richting Julianaplein, dan moet je rechtsaf via de Lübeckweg en de oprit bij de Europaweg. Foto: Jeroen van Kooten (augustus 2020).

De Bornholmstraat is een lange weg in de Industriebuurt, die van noord naar zuid loopt, evenwijdig aan het Nieuwe Winschoterdiep. Bezoekers van de grootschalige winkels aan de Sontweg, het Sontplein en de Bornholmstraat maken van deze weg gebruik. Zij kunnen op de terugweg niet direct de ringweg op. Bezoekers die richting het Julianaplein moeten, rijden via de Lübeckweg naar de oprit bij de Europaweg. Dat geldt dus voor automobilisten richting Assen (A28), Drachten (A7), Zuidhorn (westelijke ringweg) of de binnenstad (Emmaviaduct).

Nieuwe situatie

Verkeer vanaf de Bornholmstraat kan straks direct de ringweg op richting Julianaplein. De nieuwe oprit loopt straks onder de nieuwe afrit van de ringweg door. Deze afrit ligt op de plek van de huidige Lübeckweg. De Lübeckweg zelf vervalt daardoor.

Neem je deze nieuwe oprit, dan rijd je vlak nadat je bent ingevoegd, de verdiepte ligging in. Deze loopt vanaf het Oude Winschoterdiep tot aan de Hereweg. Daarna kom je uit op het nieuwe Julianaplein, waar geen verkeerslichten meer zijn. Je kunt daar dus direct doorrijden naar je bestemming.

Moet je straks vanaf de Bornholmstraat richting het oosten? Dan kun je het beste via de Sontbrug naar de oostelijke ringweg rijden.
toerit bornholmstraat 2030
toerit bornholmstraat 2013

De zuidelijke ringweg met links de oude situatie (2013) en rechts de toekomstige situatie. Verschuif de oranje balk naar links of rechts om de verschillen te zien. De Lübeckweg wordt een afrit van de ringweg. Het verkeer vanaf de Bornholmstraat rijdt hier straks onderdoor de ringweg op.