canvas-verbindingsweg Brailleweg Hereweg 2030

STRAKS – Nieuwe verbindingsweg tussen Brailleweg en Hereweg

John17 december 2020Julianaplein


De ombouw van de zuidelijke ringweg van Groningen is een gigaklus, waardoor er veel verandert in de stad. Wist je bijvoorbeeld dat er een nieuwe weg langs de ringweg komt om de Hereweg bereikbaar te houden?

De bestaande op- en afritten van de zuidelijke ringweg bij de Hereweg verdwijnen. Dat is het gevolg van het verdiept aanleggen van de ringweg tussen de Hereweg en het Europaplein. Toch blijft de Hereweg vanuit alle richtingen bereikbaar. Dat komt door de aanleg van een nieuwe weg, parallel aan de ringweg, tussen de Brailleweg en de Hereweg. Deze komt aan de noordzijde van de ringweg, naast de Maaslaan.

Verkeer vanuit de richtingen Drachten, Assen en Hoogezand kan deze verbindingsweg bereiken via de Brailleweg, die weer aangesloten is op het Julianaplein.

Volgens de verkeersprognoses die gemaakt zijn voor het Tracébesluit (2014) rijden er in de toekomst per etmaal circa 10.500 auto’s over de verbindingsweg. De maximumsnelheid is 50 km/uur. De verbindingsweg wordt goed ingepast in de omgeving. De verbindingsweg komt zo ver mogelijk van de bebouwing aan de Maaslaan te liggen, en zo dicht mogelijk tegen de zuidelijke ringweg aan. Langs beide wegen komen geluidsschermen met klimplanten. Ook ’s winters geeft dit een overwegend groen beeld. De Maaslaan is en blijft een 30 km/uur-woonstraat.
verbindingsweg Brailleweg Hereweg 2030
verbindingsweg Brailleweg Hereweg 2013

De situatie bij de Maaslaan (paarse straat). Links van de oranje balk de oude situatie (2013), rechts de toekomstige situatie met de verbindingsweg. Beweeg de oranje schuif naar links en rechts om de verschillen te zien.


Lees ook: