Aanpak Ring Zuid Burendag 25sept21 - Mariska de Groot - websize-1027

Straks: de afwerking van de ringweg en het Zuiderplantsoen

Kim7 december 2021


De nieuwe ringweg ziet er straks heel anders uit dan nu. De Paviljoentuin toont materialen die we bij de ombouw van de zuidelijke ringweg gebruiken. En buiten wordt al steeds meer zichtbaar.

Parkway

De zuidelijke ringweg krijg de uitstraling van een 'Parkway'. Dat betekent dat langs de weg bomen en planten komen, zoals zuilvormige iepen en rozenstruiken. Daarachter komen groene, begroeide geluidsschermen. Bij de taluds (schuine bermen) worden deze veelal ingeplant met bomen en struiken. De groene bermen met rozen en bomen zorgen ervoor dat de weg minder doet denken aan een snelweg. De inrichting van de weg past goed bij de nieuwe maximumsnelheid van 80 km/uur.

Aanpak Ring Zuid Burendag 25sept21 - Mariska de Groot - websize-1022
Begroeide geluidsschermen. Foto: Mariska de Groot

Behalve begroeide geluidsschermen komen er ook doorzichtige geluidsschermen, met een bloemmotief. De eerste nieuwe geluidsschermen zijn kortgeleden geplaatst bij het viaduct over de Brailleweg.

LR - Plaatsen geluidsschermen op viaduct Brailleweg - Beeldnummer - 334-13
De eerste doorzichtige geluidschermen zijn geplaatst op het viaduct van de Brailleweg. Foto: Raymond Bos.

Zuiderplantsoen

In het Zuiderplantsoen, rondom de openingen van de verdiepte ligging, komen mogelijk stalen pergola's, begroeid met klimrozen. Eronder komen bankjes, zodat je er lekker in de zon kunt zitten. Vanaf de bankjes heb je uitzicht over de open plekken bij de bosrand van het Sterrebos.

Langs de stoepen van de Esperantotunnel, de nieuwe onderdoorgang in het Zuiderplantsoen onder het spoor door voor voetgangers en fietsers, komt een stalen hekwerk met een rozenpatroon. Ook op de betonnen panelen langs de wand van de tunnel wordt een patroon aangebracht. Zo is de tunnel geen onderbreking van het Zuiderplantsoen, maar verbindt deze juist het oostelijke en westelijke deel met elkaar.

Het Zuiderplantsoen wordt niet weggestopt, maar krijgt juist goede verbindingen met de omliggende wijken. Zodat de omgeving op een natuurlijke manier verbonden is met het park.

Viaducten

De viaducten worden aan de buitenzijde afgewerkt met verticaal gemetselde, rode bakstenen. Ook dit is al op verschillende plekken in de stad zichtbaar, zoals bij de Brailleweg en de Helperzoomtunnel. Aan beide zijkanten van de viaducten, dus alleen zichtbaar voor wie onder het viaduct doorgaat, komt in ijzeren letters een benaming. De benaming geeft aan welke wijk of welk gebied je binnengaat.

Onder sommige viaducten komen wanden met daarop een afbeelding (graphic concrete).

Aanpak Ring Zuid Burendag 25sept21 - Mariska de Groot - websize-1030
Voorbeeld van de rode bakstenen, het doorzichtige geluidsscherm en de benaming. Foto: Mariska de Groot
Aanpak Ring Zuid Burendag 25sept21 - Mariska de Groot - websize-1024
Voorbeeld van een afbeelding onder het viaduct. Foto: Mariska de Groot
Aanpak Ring Zuid Burendag 25sept21 - Mariska de Groot - websize-1031
Foto: Mariska de Groot
Aanpak Ring Zuid Burendag 25sept21 - Mariska de Groot - websize-1015
De Paviljoentuin aan de Muntinglaan. Foto: Mariska de Groot

Wil je zelf een kijkje nemen in de Paviljoentuin? Je vindt de Paviljoentuin naast ons informatiecentrum Paviljoen Ring Zuid aan de Muntinglaan 2. De Paviljoentuin heeft dezelfde openingstijden als het Paviljoen: donderdag, vrijdag en zaterdag van 13.00 uur tot 17.00 uur.


Lees ook: