canvas-Julianaplein 2030

STRAKS: meer mogelijkheden om naar het centrum te rijden

John6 januari 2021


De ombouw van de zuidelijke ringweg van Groningen is een gigaklus. Wist je bijvoorbeeld dat er straks meer manieren zijn om met de auto richting de binnenstad te rijden? Hieronder een overzicht voor het verkeer vanuit Drachten, Assen en Hoogezand.

Via de westelijke ringweg/Hoendiep

Kom je vanuit de richting Drachten, dan is de route via de westelijke ringweg een handige route. Op de A7 komt een aparte rijstrook voor verkeer naar de westelijke ringweg. Zonder ander verkeer te kruisen, rij je de westelijke ringweg op. De verkeerslichten bij MartiniPlaza verdwijnen. Je rijdt dus zo door naar de afslag Schildersbuurt/Centrum. Daar ga je via het Hoendiep naar het centrum. Ook als je vanuit Assen komt, kun je deze route kiezen. Je gaat dan naar de westelijke ringweg toe via het Julianaplein

ARZ19_Kaartjes route_westelijke ringweg en Hoendiep_DEF
Route naar het centrum via westelijke ringweg en Hoendiep

Via de Brailleweg/Emmaviaduct

Kom je naar de stad Groningen toe vanuit de richting Assen (A28), dan kun je ook straks via het Emmaviaduct naar het centrum. Deze route ziet er straks wel anders uit. Vlak voor het Julianaplein komt een nieuwe afslag naar het centrum. Aan het eind van de nieuwe afrit ga je linksaf, onder de A28 door en via de Brailleweg richting Emmaviaduct. Ook als je uit Drachten komt, kun je via het Emmaviaduct naar het centrum. Nu is dat nog niet mogelijk. Bij het Julianaplein neem je de nieuwe afrit die aansluit op de Brailleweg en het Emmaviaduct.

ARZ19_Kaartjes route_Emmaviaduct_DEF
Route naar het centrum via het Emmaviaduct

Via de Brailleweg/Hereweg

Wil je het centrum via de Hereweg bereiken, dan kan dat ook in de nieuwe situatie. Vanuit alle richtingen kun je bij het Julianaplein de afslag nemen naar de Brailleweg. Daar komt een rotonde. Via een nieuwe verbindingsweg, aan de noordkant van de ringweg, rijd je naar de Hereweg.

ARZ19_Kaartjes route_Brailleweg Hereweg_DEF
Route naar het centrum via de Brailleweg en Hereweg

Via de Europaweg

Kom je uit de richting van Drachten/Assen of Hoogezand, dan kun je de afslag nemen naar de Europaweg om het centrum te bereiken. Vanuit Drachten gezien ligt de afslag straks voorbij de Europaweg. Je keert met een boog terug naar de Europaweg, om de skivijver heen. Aan het eind van de afrit ga je rechtsaf naar de Europaweg. Hier komt een verkeerslicht dat vrijwel continu op groen staat. Alleen als er een bus vanaf P+R Europapark naar de Europaweg moet, kan dit verkeerslicht even op rood springen.

Ook vanuit Hoogezand komt er een afslag naar de Europaweg. De afslag komt uit op de Lubeckweg. Bij de kruising met de Europaweg kun je rechtsaf naar het centrum toe.

ARZ19_Kaartjes route_Europaweg_DEF
Route naar het centrum via de Europaweg

Via de oostelijke ringweg/Europaweg

Kom je vanuit Hoogezand, dan kun je, net als nu, ook via de oostelijke ringweg gaan. Je rijdt dan via de afslag Meerstad naar bedrijventerrein Driebond. Via de Sontbrug en de Eltjo Ruggeweg ga je naar de Sontweg en zo naar de Europaweg.

ARZ19_Kaartjes route_oostelijke ringweg_DEF
Route naar het centrum via de oostelijke ringweg