31 januari 2019
Afgezien van het contract zelf, is er geen sprake van een schriftelijke opdracht. Rijkswaterstaat is eigenaar van de weg en daarmee de opdrachtgever. Omdat ook de gemeente en de provincie gevolgen ondervinden van de ombouw, is er een stuurgroep gevormd met gemeente, provincie en Rijkswaterstaat. Projectorganisatie Aanpak Ring Zuid voert de opdracht uit namens Rijkswaterstaat. Met de aannemer is een Design & Constructcontract opgesteld. Hierbij dient de aannemer plannen in, op basis van eisen die door de opdrachtgever zijn opgesteld. Als het plan aan de eisen voldoet, wordt het plan door de projectorganisatie geaccepteerd. Gemeente en provincie hebben geen zeggenschap in de acceptatie van de plannen, tenzij het wezenlijke wijzigingen betreft (zoals omschreven in de Realisatieovereenkomst, bijlage V). De Realisatieovereenkomst (2014) en bijlage V daarvan zijn te vinden in de bibliotheek op deze website, op de pagina https://www.aanpakringzuid.nl/bibliotheek/plandocumenten (Plandocumenten).
28 januari 2019
Combinatie Herepoort heeft toestemming om bepaalde werkzaamheden uit te voeren, waaronder het omzetten van het verkeer op de zuidbaan en het afbreken van een deel van de ringweg over het spoor. De documenten die de aannemer hiervoor moest indienen, zijn goedbevonden.
28 januari 2019
Via een verkeersmodel hebben Aanpak Ring Zuid, Combinatie Herepoort, Groningen Bereikbaar en Rijkswaterstaat gezamenlijk bekeken wat de effecten van de afsluiting van de oprit Kempkensberg zijn voor het verkeer in de hele stad. We verwachten dat de afsluiting goed uitvoerbaar is omdat het verkeer uit verschillende delen van de stad verschillende alternatieven heeft. Automobilisten moeten wel rekening houden met een toename van het verkeer op de Meeuwerderweg, de Boumaboulevard en vooral de Verlengde Lodewijkstraat. In mindere mate verwachten we ook meer verkeer bij de Van Ketwich Verschuurlaan en de Griffeweg.
28 januari 2019
Combinatie Herepoort heeft toestemming om bepaalde werkzaamheden uit te voeren, waaronder het omzetten van het verkeer op de zuidbaan en het afbreken van een deel van de ringweg over het spoor. De documenten die de aannemer hiervoor moest indienen, zijn goedbevonden.
17 januari 2019
Dirk, het klopt dat de Helperzoomtunnel niet bedoeld is als omleidingsroute. Daar is de tunnel ook niet geschikt voor, al was het maar omdat vrachtverkeer er niet doorheen mag. Wel is aan bewoners van Helpman toegezegd dat de oprit Kempkensberg pas zou worden afgesloten nadat de Helperzoomtunnel open zou gaan. Zo hebben de bewoners van Helpman een eenvoudigere route naar Hoogezand/Delfzijl dan alleen via de Esperantokruising. Helaas kunnen we deze toezegging niet nakomen.
17 januari 2019
De ombouw van de zuidelijke ringweg brengt onvermijdelijk hinder met zich mee. Of de zuidelijke ringweg deze zomer deels wordt gestremd, is nog niet zeker. Mocht dat gebeuren, dan blijft het UMCG goed bereikbaar. Wel ben je dan vanuit de richting Drachten langer onderweg dan je gewend bent.
17 januari 2019
Met de auto vanuit de Rivierenbuurt kunt u na 25 januari het beste kiezen voor de route Parkweg - Emmaviaduct - Julianaplein.
17 januari 2019
Martin, helaas is het inschuiven van de Helperzoomtunnel niet volgens planning gelukt. We werken er hard aan deze alsnog in 2019 in te schuiven. Maar we willen niet nog meer vertraging oplopen door hierop te wachten met werkzaamheden die we nu wel kunnen uitvoeren.
12 december 2018
@a, dat is deze website. Het is niet helemaal duidelijk geformuleerd. We hebben het aangepast. Wat we bedoelen, is dat we het op deze pagina melden als er 's nachts puin wordt afgevoerd. In welke nachten dat gebeurt, hangt af van de voortgang van de werkzaamheden en is nu dus nog niet te zeggen. We kunnen het ongeveer één dag van tevoren bekend maken.
4 december 2018
Eddy, voorafgaand aan het maken van het plan voor de ombouw van de zuidelijke ringweg is verkennend onderzoek gedaan naar alternatieven. Ook dit idee, om een ‘zuidtangent’ onder de stad langs te maken, is onderzocht. Uit het onderzoek bleek onder andere dat het merendeel van het verkeer (ongeveer 80%) dat nu gebruik maakt van de zuidelijke ringweg, in de stad moet zijn of daar vandaan komt. Dit betekent dat een zuidelijke tangent de verkeersproblemen op de zuidelijke ringweg niet oplost. Doordat het verkeer in en rond Groningen naar verwachting blijft groeien, zou de zuidelijke ringweg ook na de aanleg van een tracé buiten de stad nog steeds veel verkeer trekken. Daarom is besloten de zuidelijke ringweg op het bestaande tracé te vernieuwen.