Nieuwsbrief Aanpak Ring Zuid

7 juli 2023

Aanpak Ring Zuid is de grootschalige ombouw van de zuidelijke ringweg van Groningen. Dit project verbetert de bereikbaarheid, de doorstroming, de leefbaarheid en de veiligheid.

In deze nieuwsbrief kijken we vooruit naar de zomerwerkzaamheden die nu van start gaan. Zowel het verkeer op de A28 (vanaf Haren/Assen) als op de A7 (vanaf Hoogkerk/Drachten) krijgt ermee te maken. Verder is de A28-onderdoorgang bij de Van Ketwich Verschuurlaan een maand dicht. Fietsers moeten rond het Julianaplein rekening houden met omleidingen. Het advies blijft: check deze zomer je route voor vertrek.

Zomer 2023: Westelijke ringweg tijdelijk minder goed te bereiken vanuit westen

20230706 - 220403 Def oprit botrotondes naar VHP in gebruik Raymond Bos Beeldnummer 03206

Op maandagochtend 10 juli (06.00 uur) sluiten we twee verbindingen naar de westelijke ringweg (N370) vanuit het westen tijdelijk af. De oprit vanaf Laan Corpus den Hoorn gaat een week dicht, tot en met maandagochtend 17 juli (06.00 uur). De verbinding vanaf Hoogkerk/Drachten naar de westelijke ringweg blijft tot maandag 4 september dicht.

A28 twee nachten en komend weekend dicht van Groningen-Zuid tot Julianaplein

Deze zomer gaan we de oostzijde van de A28 (de rijbaan richting de stad) definitief inrichten. In de voorbereiding hierop moeten we de A28 deze week twee nachten en komend weekend afsluiten voor verkeer richting de stad. We brengen dan onder andere de tijdelijke belijning aan en plaatsen barriers (lage muurtjes).

Zomer 2023: A28-onderdoorgang Van Ketwich Verschuurlaan van 10 juli tot 11 augustus dicht

Vanwege de zomerwerkzaamheden aan de A28 is de onderdoorgang op de Van Ketwich Verschuurlaan een maand dicht voor alle verkeer. Dus voor zowel voetgangers, fietsers als automobilisten.

Video: Bert Kramer (Combinatie Herepoort) over werkzaamheden A28

20230706 video Bert Kramer 15.56.47

De komende maanden werken we aan de definitieve inrichting van de oostzijde van de A28. Bert Kramer (Combinatie Herepoort) vertelt in deze video over de verschillende werkzaamheden en afsluitingen op en rond de A28.

Fietsvallei Brailleweg en fietstunneltje bij Gyas tijdelijk dicht

20230707 gyas-tunnel - foto ARZ - 20230627_090715

In de zomer werken we niet alleen aan de wegen voor het autoverkeer. Ook gaan we aan de slag op fietspaden in de buurt van het Julianaplein. Fietsers moeten er rekening mee houden dat het ‘Gyas-tunneltje’ en de fietsvallei Brailleweg deze zomer tijdelijk buiten gebruik zijn. Ook krijgen fietsers te maken met de afsluiting van de Vondellaan.

Slimme Vraag: wanneer gaat de afrit richting het Martini Ziekenhuis weer open?

Sinds half april is A7-afrit 36 Groningen-West vanaf Hoogkerk/Drachten richting het Martini Ziekenhuis en Laan Corpus den Hoorn afgesloten. We richten deze afrit opnieuw in. Nu er op de A7 richting de stad weer meer rijstroken beschikbaar zijn, krijgen we de vraag: wanneer gaat de afrit richting het Martini Ziekenhuis weer open? Slimme vraag!

Overzicht zomerwerkzaamheden 2023

20220811 ijsjes uitdelen 1 - foto John Brouwer ARZ

De zomer is begonnen en het werk aan de zuidelijke ringweg gaat gewoon door. Sterker nog: we gooien er een schepje bovenop. De lijst aan zomerwerkzaamheden is deze keer bijna te lang om op te noemen. Het advies is dan ook om voor vertrek met de auto te checken waar je wel en niet langs kunt. Bijvoorbeeld op de kaart ‘Wat is dicht’ op onze website. Of kies voor het OV of de fiets.

Luchtfoto's | 29 juni 2023 | Foto's: Rijkswaterstaat

We werken hard door en de vorderingen zijn in dit fotoalbum goed te zien! Rijkswaterstaat voert regelmatig inspectievluchten uit. We maken tijdens deze inspectievluchten ook foto's van het project. Van deelgebied West tot deelgebied Oost zie je de omgeving snel veranderen. In onderstaand fotoalbum zie je de werkzaamheden vanuit de lucht. We vliegen onder meer langs het Vrijheidsplein, het Julianaplein en de verdiepte ligging.

Voortgang verdiepte ligging | 29 juni 2023 | Foto's: Raymond Bos

In de verdiepte ligging zijn we bezig met de inrichting en het aanbrengen van asfalt. De komende tijd gaan we verder met het installeren van de techniek voor de verdiepte ligging. Daarna gaan we de installaties testen en hiermee oefenen. Vanaf september 2024 kan het verkeer door de verdiepte ligging rijden. Bekijk onderstaand fotoalbum voor een blik op de werkzaamheden en voortgang in de verdiepte ligging.

Meer informatie

Meld je aan voor het SMS-alert

Wil je direct op de hoogte worden gehouden als werkzaamheden uitlopen? Meld je dan aan voor onze SMS-service. Je ontvangt vervolgens een SMS-bericht op je mobiele telefoon met alle informatie.