canvas-20191023 - 4_5875205460641973780 waterloolaan foto raymond bos

Smileyborden moeten autoverkeer afremmen op Waterloolaan

John24 oktober 2019Zuiderplantsoen


Op de Waterloolaan zijn deze week ‘smileyborden’ geplaatst om de automobilisten ertoe over te halen zich aan de maximumsnelheid van 30 km/uur te houden. Uit onderzoek is gebleken dat de meerderheid van het verkeer hier te hard rijdt. Aanpak Ring Zuid en Combinatie Herepoort zijn nog in gesprek met de gemeente en de buurt over aanvullende maatregelen om de Waterloolaan veiliger te maken.

Eind augustus is in de Waterloolaan tweerichtingsverkeer ingesteld. Zo kan het verkeer nog steeds van de Hereweg op de Helperzoom komen, nu de route langs de Kempkensberg is afgesloten. Door deze aanpassing is het veel drukker geworden op de Waterloolaan. Dit is een tijdelijke situatie. Als de spoorwegovergang bij de Esperantostraat dicht gaat, wordt het naar verwachting weer rustiger in de straat. De spoorwegovergang kan dicht zodra de Helperzoomtunnel open gaat, naar verwachting in april 2020.

rijrichtingen waterloolaan 30 augustus 2019
De rijrichtingen in de Herewegbuurt sinds eind augustus 2019, na het afsluiten van de Kempkensberg.

Gevaarlijke situaties

De drukte op de Waterloolaan en bij de Esperantokruising leidt tot gevaarlijke situaties. Samen met de buurt en de gemeente zijn we in gesprek over mogelijke oplossingen. Ook hebben we een kortdurend verkeersonderzoek gedaan. Daaruit is gebleken dat de meerderheid van de automobilisten op de Waterloolaan tussen de 30 km/uur en 50 km/uur rijdt. Dit komt mogelijk doordat hier veel ‘nieuw verkeer’ rijdt, dat niet bekend is met de limiet van 30 km/uur.

Smileyborden

Om het verkeer af te remmen, zijn nu ‘smileyborden’ geplaatst. Dit zijn ledpanelen die de snelheid vermelden waarmee de auto’s passeren. Automobilisten die zich aan de snelheid houden, krijgen een groene, lachende smiley te zien. Wie te hard rijdt, krijgt een rode, boos kijkende smiley. Uit onderzoeken blijkt dat dergelijke borden kunnen helpen om de snelheid te verlagen, vooral op 30 km/uur-wegen. Het effect is echter vaak tijdelijk. De borden helpen ook om de ‘nieuwe’ automobilisten op de Waterloolaan erop attent te maken dat ze niet harder mogen dan 30 km/uur.

20191023 - 4_5875205460641973779 waterloolaan snelheid smiley foto raymond bos
De borden tonen de gemeten snelheid, gevolgd door een lachende of boze smiley. Foto: Raymond Bos.

Titelfoto: Raymond Bos.


Lees ook: