canvas-20190820_192125 kempkensberg hereweg

Kempkensberg vanaf 26 augustus definitief dicht

John20 augustus 2019Zuiderplantsoen


Op maandag 26 augustus, als de zomerstremming van de zuidelijke ringweg voorbij is, gaat de Kempkensberg definitief dicht. Deze autoverbinding tussen de Hereweg en de Helperzoom vervalt vanwege de aanleg van de bouwkuip van de verdiepte ligging. Medewerkers van DUO/Belastingdienst en bewoners van de woningen bij de Engelse Kamp kunnen gebruik maken van de Waterloolaan, die vanaf dat moment tweerichtingsverkeer krijgt.

Eerder dit jaar, in februari, ging al de oprit van de Kempkensberg naar de zuidelijke ringweg dicht. Sindsdien kon het autoverkeer de Kempkensberg alleen nog gebruiken om van de Hereweg naar de Helperzoom te komen en omgekeerd. Ook daar komt over een week een eind aan. De Kempkensberg wordt afgesloten omdat op deze plek de ringweg verdiept wordt aangelegd. Voor deze verdiepte ligging bouwen we nu aan de bouwkuip.

20190820 plattegrond afsluiting kempkensberg
De Kempkensberg (rode lijn) gaat op 26 augustus dicht. Verkeer kan daarna gebruikmaken van de Waterloolaan (groen), in beide richtingen.

DUO/Belastingdienst

De definitieve afsluiting van de Kempkensberg heeft vooral gevolgen voor de medewerkers van DUO en de Belastingdienst en de bewoners van de Engelse Kamp. Zij krijgen een alternatief via de Waterloolaan, aan de andere kant van de ringweg. We passen op dit moment de Waterloolaan aan zodat hier vanaf 26 augustus tweerichtingsverkeer mogelijk wordt. Deze weg is voor auto’s nu nog eenrichtingsverkeer, in de richting van de Hereweg. De parkeerplaatsen langs de weg vervallen, zodat er meer ruimte ontstaat. Op de kruising van de Waterloolaan en de Hereweg komen verkeerslichten, zodat verkeer vanaf de Waterloolaan makkelijker kan invoegen op de Hereweg. In achterliggende straten in de Herewegbuurt worden rijrichtingen veranderd om sluipverkeer terug te dringen. De plannen voor de aanpassingen aan de Waterloolaan zijn samen met de buurt opgesteld.

rijrichtingen Herewegbuurt Waterloolaan 28 aug 2019 Aanpak Ring Zuid v2
De nieuwe rijrichtingen in de Herewegbuurt, inclusief Waterloolaan.

De parkeergarage van DUO/Belastingdienst blijft bereikbaar via de Helperzoom.

20190820_192345 hereweg waterloolaan
Op de kruising van de Waterloolaan met de Hereweg komt een verkeerslicht. Foto: Aanpak Ring Zuid.

2024

De Waterloolaan blijft ook na afronding van het project Aanpak Ring Zuid tweerichtingsverkeer houden. De straat krijgt aan het eind van de projectperiode (planning: 2024) haar definitieve inrichting. Die inrichting past bij de sfeer van het Zuiderplantsoen, om de verbinding tussen het Sterrebos en de Herewegbuurt te herstellen.

Vanuit het oosten

Vanuit het oosten blijven Belastingdienst/DUO en de woningen aan de Engelse Kamp per auto bereikbaar via de Europaweg, Boumaboulevard, Verlengde Lodewijkstraat en de Esperantokruising. In het eerste kwartaal van 2020 gaat de Helperzoomtunnel open, waardoor een nieuwe route vanaf het oosten richting de Helperzoom ontstaat. Later in 2020 gaat de Esperantokruising dicht.

Fietsers

Voor fietsers verandert er nu niets. Het fietspad langs de Kempkensberg was al afgesloten. Nadat de verdiepte ligging klaar is, ontstaat hier weer een fietsverbinding tussen de Hereweg en de Helperzoom.


Lees ook: