Inrichting Zuiderplantsoen
Het Zuiderplantsoen gaat bestaan uit het groen op de deksels van de verdiepte ligging, het Sterrebos en de kantoortuin van het gebouw van DUO/Belastingdienst. In het park wisselen bos, zonneweides en open ruimten elkaar af. Het park is alleen toegankelijk voor voetgangers en fietsers. Zo groeit dit gebied uit tot de tegenhanger van het Noorderplantsoen. Je kunt er straks picknicken, sporten en misschien zelfs wel genieten van een openluchtconcert. Ook de Waterloolaan, die langs het nieuwe plantsoen loopt, wordt heringericht.
De inrichting van het Zuiderplantsoen zelf kan pas starten als de deksels voor de verdiepte ligging zijn aangebracht.
Waar zijn we nu mee bezig?
Er zijn op dit moment geen werkzaamheden voor dit deelproject.
Wat gebeurt er daarna?
Er zijn binnenkort geen werkzaamheden voor dit deelproject.
Wat is er al gedaan?
2019
De Waterloolaan is in augustus 2019 aangepast tot tweerichtingsweg. Dat was nodig om na de afsluiting van de Kempkensberg het gebouw van DUO/Belastingdienst bereikbaar te houden. In de Herewegbuurt zijn enkele aanpassingen gedaan om een toename aan verkeer veilig te kunnen laten verlopen, tot de afsluiting van de spoorwegovergang Esperantokruising.
Laatste nieuws:
Op de webcam die de bouw van de verdiepte ligging in beeld brengt, is nu te zien dat er iets wordt gebouwd bovenop een van de deksels, ter hoogte van de H.L. Wichersstraat. Veel kijkers vragen zich af: wat is dat?
Het Geheugenbalkon is in de prijzen gevallen. Afgelopen vrijdag gaf de vakjury van de Groninger Architectuurprijs dit nieuwe uitkijkpunt bij de Hereweg de hoogste beoordeling.
Hoe kan architectuur een bijdrage leveren aan de maatschappij, aan de verbinding tussen mensen onderling en aan de band met hun leefomgeving? Bovendien zonder daarbij de historie uit het oog te verliezen? Lorien Beijaert en Arna Mačkić van Studio L A maken er hun werk van. Via een minicompetitie kreeg Studio L A de opdracht voor het ontwerpen van een uitkijkpunt. Dit Geheugenbalkon staat straks bij de verdiepte ligging ter hoogte van de Hereweg.
Langs de zuidelijke ringweg verrijst het Geheugenbalkon, een uitkijkpunt dat een unieke blik biedt op de bouw van het verdiepte deel van de weg. Het Geheugenbalkon wordt ontwikkeld door Kunstpunt Groningen (voorheen CBK) in nauwe samenwerking met Combinatie Herepoort (CHP). Het ontwerp komt uit handen van architectuurstudio Studio L A. Projectleider Nicoline Wijnja vertelt: “Studio L A slaagde erin om een mooi ontwerp en statement te maken; het Geheugenbalkon kijkt uit op de stad die zich vernieuwt en maakt tegelijk een knipoog naar het verleden.”
Om sluipverkeer door de Herewegbuurt tegen te gaan, sluiten we op 30 april de Sterrebosstraat af van de Waterloolaan. De afsluiting geldt alleen voor autoverkeer, voor voetgangers en fietsers verandert er niets.
Afgelopen week heeft Combinatie Herepoort aanpassingen gedaan aan de Waterloolaan, om de verkeerssituatie te verbeteren. Zo zijn er twee verkeersdrempels geplaatst en hebben fietsers meer ruimte gekregen op de kruising met de Helperzoom. De aanpassingen zijn doorgevoerd na overleg met het Wijkcomité Herewegbuurt, bewoners en de gemeente.
Wil je geen nieuws missen?
Meld je aan voor de nieuwsbrief.
Vragen of klachten?
Neem contact met ons op.
Aan het woord: Carla Vegter en Wilja Strating dachten mee over de verkeerssituatie in hun buurt
Water zoekt altijd de kortste weg, leerden we allemaal op school. Maar datzelfde geldt voor mensen. Na het afsluiten van de oprit Oosterpoort zochten automobilisten al snel naar sluiproutes door de Herewegbuurt. Hinderlijk voor de bewoners en bovendien onveilig voor spelende kinderen. Vandaar dat bewoners Carla Vegter en Wilja Strating samen met buurtgenoten meedachten over een oplossing. "Ons verkeersplan is een-op-een overgenomen. Daar zijn we ontzettend blij mee."