20200403 Helperzoomtunnel - Opening tunnel _ Foto-ID-109948 - foto Raymond Bos

Aanleg Helperzoomtunnel

Waar ben je naar op zoek?


De Helperzoomtunnel is een verbinding voor auto’s, fietsers, bussen en hulpdiensten tussen Helpman/Coendersborg en de wijken aan de oostzijde van het spoor. De tunnel is in de plaats gekomen van de spoorwegovergang bij de Esperantostraat, die om veiligheidsredenen moest sluiten. De tunnel is in april 2020 opengesteld voor het verkeer.

Dit deelproject is afgerond.

Wat is er al gedaan?

2020
In 2020 werkte Combinatie Herepoort verder aan het afbouwen van de tunnel. In april werd de tunnel opgesteld voor het verkeer. Vanwege de coronamaatregelen was een feestelijke opening niet mogelijk. Bekijk hier de video waarin we een preview van de Helperzoomtunnel gaven.

2019
Van mei tot en met juli voerden we voorbereidende werkzaamheden uit voor het inschuiven van de tunnel. Zo werden er onder andere nieuwe kabels aangelegd. De tunnelbak werd op zaterdag 3 augustus ingeschoven onder het spoor. Daarna werkten we verder aan het afbouwen van de tunnel. Er is een rijbaan en een vrijliggend fietspad aangelegd en op de Duinkerkenstraat en op de Helperzoom zijn de aansluitingen van de nieuwe tunnel op de bestaande wegen afgemaakt.

2018
In mei zou de tunnel worden ingeschoven. Helaas kon dit op het laatste moment niet doorgaan. Uit een test bleek dat de grond zich heel anders gedroeg dan op basis van alle onderzoeken en berekeningen was verwacht. Op basis hiervan besloten we de werkzaamheden uit te stellen.

2017
In januari begon Combinatie Herepoort met de aanleg van de Helperzoomtunnel. Er werden bomen en houtopstanden gekapt. Om het voedselgebied van vleermuizen in stand te houden, zijn rond de vijver nieuwe bomen geplant en werd een scherm geplaatst. Vervolgens werd in maart de ingang van de kinderwerktuin in Helpman verplaatst en zijn er damwandplanken geplaatst bij de in- en uitgang van de tunnel. Daarna heeft Combinatie Herepoort een werkvloer aangelegd op de bodem van de bouwkuip en zijn de buitenwanden van de tunnel en het dek gebouwd.

2016
Voordat de tunnel kon worden aangelegd, werd er archeologisch vooronderzoek gedaan.

Laatste nieuws:

Bekijk hier de Helperzoomtunnel!

Vragen of klachten?

Neem contact met ons op.

Brieven

Een overzicht van de bewonersbrieven vindt u in de Bibliotheek.


Aan het woord: Jaap Valkema (gemeente Groningen) over de fietsroute langs de Helperzoom

helper brink helperzoom

Nu de Helperzoomtunnel klaar is en de Esperantokruising is gesloten, kan de gemeente Groningen de fietsroute langs de Helperzoom tussen Haren en de binnenstad afronden. Aanpak Ring Zuid en de gemeente ontvingen de laatste dagen een aantal vragen en zorgen over het ontwerp. Jaap Valkema, beleidsadviseur verkeer en vervoer van de gemeente Groningen, kan meer over de fietsroute vertellen.