canvas-20200403 Opening Helperzoomtunnel Foto Raymond Bos _ Foto-ID-109945 geblurd

Helperzoomtunnel vanochtend geopendVanochtend is in het zuiden van de stad Groningen de Helperzoomtunnel opengesteld voor verkeer. De nieuwe tunnel verbindt Helpman/Coendersborg met het Europapark, aan de andere kant van het spoor. De Helperzoomtunnel is de eerste grote mijlpaal van het project Aanpak Ring Zuid. De tunnel is bedoeld voor auto’s, fietsers, voetgangers, bussen en hulpdiensten, zoals ambulances en brandweerwagens. Vrachtverkeer mag niet door de tunnel.

De bestaande verbinding, de spoorwegovergang Esperantokruising, moet om veiligheidsredenen sluiten. Dit gebeurt vannacht om 01.00 uur nog.

Vanwege de maatregelen om het coronavirus te bestrijden, ging de officiële feestelijke opening van de Helperzoomtunnel niet door. Ook de mogelijkheid voor omwonenden om de tunnel voor de opening te bekijken werd geannuleerd.

De omgeving van de tunnel is nog niet helemaal klaar. Er komt nog een natuurcompensatiegebied omheen. Eerst heeft ProRail dit gebied nodig voor het aanleggen van een vierde spoor tussen het Hoofdstation en het nieuwe opstelterrein De Vork in Haren. De natuurcompensatie is over ongeveer een half jaar gereed.

Opening tunnel _ Foto-ID-109946 Opening tunnel _ Foto-ID-109948 Opening tunnel _ Foto-ID-109943

Foto's: Raymond Bos. Het filmpje hieronder is van Henk Tammens. Het onderste filmpje weer van Raymond Bos.


Lees ook: