23 oktober 2018
Pieter, het plan voor de zuidelijke ringweg kent een lange geschiedenis, waarin verschillende alternatieven zijn onderzocht. Dat is gebeurd in een zogenaamde Verkenning (2000-2007) met daaropvolgend een Verlengde Verkenning (2008-2009). Daarbij zijn ook (gedeeltelijk) ondergrondse alternatieven onderzocht. Alle alternatieven zijn met elkaar vergeleken op criteria zoals oplossend vermogen (capaciteit), milieueffecten, ruimtelijke kwaliteit, draagvlak en kosten. De conclusie van de Verkenning en de Verlengde Verkenning is dat geen van de onderzochte alternatieven voldoet aan alle criteria. De (gedeeltelijk) ondergrondse alternatieven op het bestaande tracé hebben voldoende oplossend vermogen, kennen veel draagvlak en kunnen ruimtelijk goed ingepast worden. Maar vanwege verkeerskundige eisen en uit veiligheidsoverwegingen zijn ze niet realiseerbaar binnen het beschikbare budget. Op basis van de uitkomsten van beide verkenningen is vervolgens het Bestuurlijk Voorkeursalternatief (BVA) ontwikkeld: de oplossing op het bestaande tracé met een deels verdiepte ligging. Het BVA vormt een combinatie en optimalisatie van de meest kansrijke varianten van de bestudeerde alternatieven wat betreft bereikbaarheid, ruimtelijke kwaliteit, leefbaarheid en financiële haalbaarheid. In 2009 hebben het Rijk, de Provincie Groningen en de Gemeente Groningen samen voor het BVA gekozen. Het BVA betreft een plan op hoofdlijnen. Dit plan op hoofdlijnen is in de planuitwerkingsfase (2010-2014) verder uitgewerkt tot uiteindelijk het Tracébesluit. De projectorganisatie Aanpak Ring Zuid heeft van de minister de opdracht gekregen dit Tracébesluit te realiseren.
23 oktober 2018
Raymond, we hebben nog geen nieuws over het verhogen van de snelheid op de tijdelijke weg. Voorlopig starten er geen grotere werkzaamheden aan de ringweg, zoals we al https://www.aanpakringzuid.nl/actueel/nieuws/geen-grote-zichtbare-werkzaamheden-de-komende-maanden (eerder) hebben gemeld. De aannemer is wel bezig met kleinere werkzaamheden waarvoor al toestemming is verleend, zoals de https://www.aanpakringzuid.nl/#modal-%2Fdeelgebieden%2Fwest%2Factueel%2Frenovatie-viaduct-vrijheidsplein (renovatie van het viaduct bij het Vrijheidsplein).
23 oktober 2018
Martin, het is een voorzorgsmaatregel om te voorkomen dat het door UV-straling wordt beschadigd. Beter voorkomen dan genezen ;p Hetzelfde materiaal wordt ook gebruikt bij definitieve wegen.
23 oktober 2018
Al vanaf het begin is bepaald dat de tijdelijke weg net zo wordt gebouwd als een definitieve weg. De weg blijft dus voor langere tijd geschikt.
23 oktober 2018
Thomas, ik snap je gedachtegang, maar al vanaf het begin is bepaald dat de tijdelijke weg net zo wordt gebouwd als een definitieve weg. Het plaatsen van het UV-doek staat los van de vertraging.
22 oktober 2018
Pieter, de voorbereidende werkzaamheden, zoals het aanbrengen van damwandschermen, zijn al in het voorjaar van 2017 gestart. Toen werd een oude kade aangetroffen in de bodem ter plaatse van de voorbouwlocatie en de spoorbaan. Daardoor moesten de uitvoering en het ontwerp worden aangepast. Pas in de treinvrije periode van augustus 2017 kon de kade verwijderd worden. Het ontgraven van de voorbouwlocatie is gestart eind augustus 2017. In november 2017 is de werkvloer aangebracht. Van 1 december 2017 tot 1 mei 2018 is de tunnelmoot gebouwd. Klik hier voor meer informatie over de https://www.aanpakringzuid.nl/deelgebieden/helpman/werk-in-uitvoering (voortgang).
17 oktober 2018
Pieter, op technische vragen over de wijze waarop Combinatie Herepoort te werk gaat bij de verdiepte ligging, kunnen we nu nog geen antwoord geven omdat het definitief ontwerp nog moet worden aangeboden en beoordeeld. We kunnen wel zeggen dat de aannemer zich aan de contracteisen moet houden. Negatieve gevolgen voor het Sterrebos en de woningen in de directe omgeving als gevolg van het ontwerp en de daaruit voortvloeiende werkzaamheden zijn onacceptabel. Daarnaast is de aannemer verplicht de situatie tijdens de bouwwerkzaamheden continu te monitoren om onvoorziene optredende situaties met eventuele nadelige gevolgen te voorkomen. Het huidige Tracébesluit staat niet ter discussie. Dit is tot stand gekomen na een lang en zorgvuldig proces. Alternatieve plannen voor de ombouw van de zuidelijke ringweg zijn niet meer aan de orde.
17 oktober 2018
Jaap, wit is de standaardkleur voor UV-doek. Nadat de doeken zijn geplaatst, gaan we in overleg met omwonenden bekijken of we iets aan de aanblik moeten doen. Op de artist's impression ziet het er inderdaad anders uit. Zoals je weet, geeft een artist's impressie een indruk van de nieuwe situatie, gebaseerd op de dan bekende gegevens. De werkelijkheid kan er anders uitzien.
16 oktober 2018
Dirk, helaas zat ik bij de klacht van Yvonne fout. Ik verwees door naar het Loket, terwijl het antwoord te halen was bij Combinatie Herepoort. Ik heb dit recht gezet in het nieuwe antwoord dat ik net bij haar reactie heb geplaatst.
16 oktober 2018
Yvonne, we komen nog even terug op je klacht. Ik heb gezegd dat wij niet over het afstellen van deze verkeerslichten gaan. Dat is niet juist. Combinatie Herepoort heeft tijdelijk het beheer over deze verkeerslichten gekregen, vanwege het weghalen van de ‘ambtenarenlus’. Die gaf het verkeer vanuit het oosten richting Kempkensberg vrij baan. Nu deze ambtenarenlus is vervallen, bestaat het gevaar dat er te lange rijen auto’s voor de verkeerslichten staan, tot op de ringweg toe. Dat leidt tot gevaarlijke situaties. Daarom is de afstelling van de verkeerslichten aangepast. Het autoverkeer vanaf de ringweg krijgt vaker groen. Dit betekent inderdaad dat fietsers langer moeten wachten. Een wachttijd van twee keer vier minuten is echter te veel, want ook dat kan gevaar opleveren, als ongeduldige fietsers door rood licht gaan rijden. Daarom gaan we in overleg met de gemeente de situatie opnieuw bekijken. Bedankt voor je oplettendheid en voor het doorgeven van de klacht. We houden je op de hoogte.