canvas-Werkzaamheden zuidelijke ringweg

Slimme vraag: waarom sluiten we de zuidelijke ringweg niet helemaal af om hem in één keer te verbouwen?

Sanne Heesterbeek2 augustus 2018


Tijdens de ombouw van de zuidelijke ringweg moet de aannemer in principe in beide richtingen twee rijstroken beschikbaar houden voor verkeer. De zuidelijke ringweg wordt daarom in fases omgebouwd. De afgelopen tijd krijgen we regelmatig de vraag waarom we de zuidelijke ringweg niet helemaal afsluiten en de ringweg in één keer verbouwen. De ombouw zou dan veel sneller klaar zijn.

De zuidelijke ringweg helemaal afsluiten zorgt echter voor een groot bereikbaarheidsprobleem voor de stad en de regio. De zuidelijke ringweg is de drukste weg van Noord-Nederland. Dagelijks rijden hier zo’n 90.000 voertuigen. Al dit verkeer moet dan een andere route nemen. Op andere wegen in en rond de stad rijdt dan veel meer verkeer. Straten en wegen die nu al druk zijn, worden alleen maar drukker en raken overbelast. Met filevorming en stilstaand verkeer tot gevolg. Dat is niet alleen slecht voor de bereikbaarheid van de stad, maar ook voor de leefbaarheid in de stad.

Uitzondering

Hoewel het uitgangspunt is dat de zuidelijke ringweg tijdens de ombouw in beide richtingen met twee rijstroken open blijft, zijn er kortdurende uitzonderingen mogelijk. Bijvoorbeeld in een periode met minder verkeer op de weg zoals een vakantieperiode of weekend. Dat gebeurde bijvoorbeeld tijdens het Hemelvaartweekend. Toen waren de noordelijke rijbanen richting Drachten afgesloten voor het intrillen van damwanden en het vervangen van voegen.


Lees ook: