Luchtfoto's | 30 november 2021 | Foto's: Rijkswaterstaat


We werken hard door en dat is te zien! Rijkswaterstaat voert regelmatig inspectievluchten uit. We maken tijdens deze inspectievluchten ook foto's van het project. Van deelgebied Oost tot deelgebied West zie je de omgeving snel veranderen. In dit fotoalbum zie je de werkzaamheden vanuit de lucht. We beginnen in deelgebied Oost, gaan vervolgens naar deelgebied Zuiderplantsoen, we vliegen over deelgebied Julianaplein en eindigen in deelgebied West. Het was een regenachtige en stormachtige dag, daardoor zijn de foto's niet allemaal even scherp.

1

Tussen knooppunt Euvelgunne en de Europaweg hebben we de noordelijke rijbaan (voor het verkeer richting het Julianaplein) verbreed. De zuidelijke ringweg heeft er een rijstrook bij gekregen, waarmee er in totaal drie rijstroken naast elkaar komen. Volg hier het deelproject N7/A7 Oost.

2

De bedrijventerreinen hebben een eigen op- en afrit van de zuidelijke ringweg gekregen. Kom je uit westelijke richting, dan kun je langer op de ringweg blijven. Pas ‘voor de deur’ ga je van de ringweg af. Ook op de terugweg kun je sneller weer op de ringweg komen via opritten in beide richtingen. Volg hier het deelproject Aanleg aansluiting Eemspoort/Driebond.

3

Aan de zuidelijke ringweg ter hoogte van de Bergenweg en onderdoorgang Osloweg voeren we renovatiewerkzaamheden uit. In deze periode is de Bergenweg afgesloten voor alle verkeer tussen de Bornholmstraat en de Uppsalaweg.

4

Het verkeer kan straks rechtstreeks vanaf de Bornholmstraat de zuidelijke ringweg op in westelijke richting. Dat is handig voor bezoekers van de winkels aan de Sontweg (zoals Ikea), de Bornhomstraat (zoals Bauhaus) en Sontplein (zoals MediaMarkt) die richting Drachten of Assen willen gaan. Dit verkeer hoeft niet meer via de oprit bij de Europaweg. Volg hier het deelproject Aanleg aansluiting Bornholmstraat.

5

We slopen en renoveren het viaduct van de zuidelijke ringweg bij de Bornholmstraat, onder andere ter plaatse van het parkeerterrein onder de zuidelijke ringweg. De werkzaamheden bestaan onder andere uit het verwijderen van een railing en betonnen delen van het oude viaduct en het saneren van asbesthoudende delen. De voortgang van de werkzaamheden is afhankelijk van weersomstandigheden. De werktijden zijn op maandag tot zaterdag tussen 07.00 uur en 19.00 uur.

6

Voor het verkeer uit het westen schuift de afrit bij de Europaweg wat verder op. De afrit gaat straks over de Europaweg heen en loopt dan met een boog om de Skivijver, tot aan de Herningweg. Daar wordt het verkeer gesplitst. Ga je richting binnenstad of het UMCG, dan ga je over de Europaweg. Ben je op weg naar de winkels en bedrijven aan de Sontweg en omgeving, dan kun je direct naar de Bornholmstraat. Vanaf de zuidelijke ringweg kun je straks langs de Europaweg doorfietsen tot aan de Boumaboulevard (Europapark). Volg hier het deelproject Ombouw Europaplein.

7

De rijbanen van de zuidelijke ringweg ter hoogte van het Europaplein verplaatsen we naar het zuiden. Hier hebben we het zuidelijke deel van het nieuwe viaduct gebouwd. Op het nieuwe gedeelte komen tijdelijk alle vier rijstroken te liggen (twee in beide richtingen). Deze rijstroken zijn smaller dan tot nu toe. Door het verplaatsen van het verkeer naar het nieuwe zuidelijke deel ontstaat ruimte aan de noordkant om het oude viaduct te slopen en het nieuwe viaduct af te bouwen. Als het noordelijke viaduct ook klaar is (planning: augustus 2022), verplaatsen we de rijstroken voor verkeer richting Julianaplein daar naartoe.

8

We hebben ongeveer 5.500 m3 onderwaterbeton gestort in het compartiment van de verdiepte ligging tegenover de Frontier. Nu de bouwkuip is voorzien van een vloer van onderwaterbeton, laten we het beton minstens 10 dagen uitharden. Naar verwachting kunnen we vanaf de week van 13 december het water uit de bouwkuip pompen, waarna we hier verder bouwen aan de verdiepte ligging.

9

Tussen de Hereweg en het Oude Winschoterdiep gaat de zuidelijke ringweg onder de grond. Bovenop de weg komen drie ‘deksels’, met daar bovenop een nieuw park: het Zuiderplantsoen. Dit park verbindt verschillende delen van de stad weer met elkaar. Deelgebied Zuiderplantsoen omvat de Herewegbuurt, het Sterrebos, de Oosterpoortbuurt en De Linie.

10

Combinatie Herepoort werkt in november en december 2021 verder aan het intrillen van damwandplanken voor de bouwkuip van de verdiepte ligging. We trillen damwandplanken in aan de oostzijde van de Hereweg, aan de noordkant en de zuidkant van de bouwkuip. Bewoners zijn op de hoogte gesteld door middel van een brief.

11

De verdiepte ringweg gaat straks onder de Hereweg door. Tijdens de bouw moet het verkeer op de Hereweg zo veel mogelijk doorrijden. Dat vraagt om creatieve oplossingen. Vorig jaar hebben we de Hereweg ter hoogte van de ringweg opgeschoven naar het oosten. Zo konden we aan de westzijde van de weg een bouwkuip graven om een stukje van de verdiepte ligging van de ringweg te bouwen. Dat deel is klaar. Half november is de Hereweg weer omgezet naar het westen. Nu kunnen we ook aan de oostzijde van de weg de verdiepte ligging gaan bouwen.

12

Het Julianaplein wordt helemaal vernieuwd. Zo gaan de stoplichten verdwijnen. Eerst leggen we een tijdelijk Julianaplein aan, ten zuiden van het bestaande Julianaplein. Dit doen we vanaf vrijdag 11 februari 2022 (20.00 uur) tot en met maandag 9 mei (06.00 uur). In deze periode moet je als automobilist rekening houden met ernstige verkeershinder in de hele stad. Is dit tijdelijke Julianaplein in gebruik, dan kunnen we starten de bouw van het nieuwe Julianaplein. De planning is dat dit in 2024 klaar is.

13.0

In oktober plaatsten we aan beide kanten van het Noord-Willemskanaal buispalen en damwanden voor de fundering. In de eerste twee weken van oktober deden we dit aan de westzijde. In de tweede twee weken aan de oostzijde van het Noord-Willemskanaal. Momenteel zijn er laswerkzaamheden en bouwen we de tijdelijke weg op met grote piepschuimblokken. Hierna plaatsen we de brugdekdelen die samen de tijdelijke brug vormen.

13.1
13.2

Begin november is de nieuwe afrit van de A28 naar het centrum open gegaan. Het verkeer dat van deze afrit gebruik maakt, slaat aan het eind van de afrit verplicht linksaf. Via de Brailleweg, die nu tweerichtingsverkeer heeft, kom je uit bij het Emmaviaduct. De Vondellaan is afgesloten voor autoverkeer. Fietsers en voetgangers kunnen nog wel langs de Brailleweg en de Vondellaan.

13.3

Woon je in de wijk De Wijert, dan kun je straks met de auto vanaf de Vondellaan de zuidelijke ringweg op, richting Hoogezand of richting Drachten. Ook omgekeerd kom je vanaf de zuidelijke ringweg via de Vondellaan sneller in De Wijert. Volg hier het deelproject Herinrichting Vondellaan.

13.4

We verbreden de pilaren onder het viaduct Van Iddekingeweg. We werken op maandagen, woensdagen en vrijdagen tot het einde van 2021. Op deze dagen wordt het verkeer geregeld door verkeersregelaars.

14

Combinatie Herepoort werkt aan de bouw van de noordzijde van het nieuwe viaduct over de Paterswoldseweg. Samen met de zuidelijke ringweg, wordt ook het viaduct verbreed. Is de noordzijde van het nieuwe viaduct klaar, dan gaat het verkeer vanaf het Julianaplein daar rijden. Op die manier kunnen we vervolgens het zuidelijke deel van het huidige viaduct slopen en opnieuw opbouwen. We verwachten dat de nieuwe noordzijde van het viaduct eind februari 2022 in gebruik kan worden genomen.

15

In deelgebied West zorgen we voor een betere aansluiting van de A7 op de zuidelijke en westelijke ringweg en een snellere doorstroming op het Vrijheidsplein. Tussen Hoogkerk en het Vrijheidsplein komen extra rijstroken. Deelgebied West is het gebied vanaf Hoogkerk tot aan de Paterswoldseweg. Het omvat Hoogkerk, Buitenhof, Piccardthof, het Stadspark en het noordwestelijk deel van Corpus den Hoorn.

16

Combinatie Herepoort gaat het viaduct Vrijheidsplein aan de noordzijde en de zuidzijde verbreden. Voor het verbreden van het viaduct en voor de nieuwe oprit vanaf het Vrijheidsplein richting het Julianaplein gaan we verder met het aanbrengen van palen en uitvoeren van betonwerkzaamheden. Ook gaan we verder met het slopen en renoveren van het viaduct. Deze werkzaamheden bestaan uit boren, hakken, zagen, stralen en slopen.

17

Onder het viaduct bij de rotondes van Laan Corpus den Hoorn plaatsen we de definitieve wandpanelen. Deze werkzaamheden duren tot 10 december. Ook bouwen we verder aan de nieuwe op- en afritten op deze locatie. Zo zien we al het begin van een nieuwe oprit onder een nieuw klein viaduct en het asfalt van een extra afrit in de vorm van een hoefijzer (U-vorm).

18