17 september 2019
Filip, hier alsnog antwoord op je vraag. Zoals gezegd maakt de inrichting van de Verlengde Lodewijkstraat geen deel uit van het project Aanpak Ring Zuid. Na afronding van het project Aanpak Ring Zuid rijdt er naar verwachting minder autoverkeer over de Verlengde Lodewijkstraat dan voorheen. Dit komt doordat de op- en afrit Oosterpoort zijn vervallen, door het definitief sluiten van de Esperantokruising (en het opengaan van de Helperzoomtunnel) en door de extra capaciteit die op de zuidelijke ringweg wordt gerealiseerd. De gemeente laat weten dat de aanleg van een fietspad over de Verlengde Lodewijkstraat een wens is voor de langere termijn, na het afronden van de projecten Aanpak Ring Zuid en Groningen Spoorzone. Op dit moment is er nog geen budget voor.
17 september 2019
Herewegbewoner, het afsluiten van de Kempkensberg was nodig om de damwandplanken in te kunnen trillen voor het zuidelijke deel van de bouwkuip van de verdiepte ligging. Daarmee kon niet worden gewacht tot de Helperzoomtunnel open is (voorjaar 2020) omdat dit leidt tot vertraging van de realisatie van de verdiepte ligging. We erkennen dat de situatie op de Waterloolaan nu niet ideaal is. Het is een tijdelijke situatie totdat de Esperantokruising dicht gaat. We zijn in overleg met vertegenwoordigers uit de buurt over de nieuwe situatie. Ook zij hebben hun zorgen met ons gedeeld en een aantal oplossingsrichtingen bedacht. Deze werken we nu uit. Begin oktober gaan we weer met het wijkcomité in overleg om te bespreken welke maatregelen wenselijk en haalbaar zijn.
17 september 2019
Op de plek van de huidige spoorwegovergang komt een fietstunnel onder het spoor door. Op onze website vind je deze info op de pagina https://www.aanpakringzuid.nl/deelgebieden/zuiderplantsoen/fietsverbindingen#Laan_Corpus_den_Hoorn_-_vanuit_het_westen/Nieuwe_zuidelijke_ringweg/ (deelgebied Zuiderplantsoen, Fietsverbindingen)
17 september 2019
Hans, wat ik nog kan toevoegen is dat de huidige situatie tijdelijk is. De opstelling van de verkeerslichten heeft ook te maken met de volgende fase. Vanaf dit najaar komt de afrit er weer iets anders uit te zien. Hierbij zal het rechtsafvak voor het verkeerslicht al iets naar rechts afbuigen. In die situatie zijn de extra lichten broodnodig om zichtbaar te zijn voor het verkeer dat van afstand komt aanrijden en voor het verkeer dat al bij de stopstreep staat.
10 september 2019
Jan, het klopt dat er in de spits lange files in de Waterloolaan staan. We erkennen dat de situatie hier niet ideaal is. Het is een tijdelijke situatie, totdat de Esperantokruising dicht gaat. Dat kan pas als de Helperzoomtunnel open is. Verkeerslichten of verkeersregelaars bieden hier geen uitkomst vanwege de spoorwegovergang. Met het oog op de veiligheid mag er geen verkeer op de spoorwegovergang stilstaan. Daarom moet het verkeer vanaf de spoorwegovergang altijd voorrang hebben. We bekijken of er andere oplossingen mogelijk zijn.
10 september 2019
Kars, het is wel degelijk de bedoeling dat op de deksels een groot park wordt gerealiseerd. Bij de aanleg van het Zuiderplantsoen stelt de aannemer een plan op voor het beheersen van het regenwater. Dit plan wordt getoetst door Rijkswaterstaat, die namens het Rijk als opdrachtgever optreedt. Het beheer van het Zuiderplantsoen, inclusief de inrichting van de deksels, valt onder gemeentelijke verantwoordelijkheid. De verwachte verkeersdrukte in de Waterloolaan is inderdaad de uitkomst van een verkeersmodel. Omdat het gaat om een toekomstige situatie, is het niet mogelijk om voor het onderzoek metingen te doen. De toekomst laat zich alleen voorspellen met behulp van berekeningen. Zie voor het verschil tussen huidige en toekomstige aantallen ook het antwoord op je vorige reactie.
6 september 2019
Fijn dat u regelmatig naar de webcam kijkt! Hij is inmiddels weer vastgezet.
6 september 2019
Hans, je omschrijving van de afrit bij de Hereweg klopt. Voor het verkeer linksaf staan er twee verkeerslichten. Daarmee willen we extra het verschil benadrukken tussen links en rechts, omdat deze lichten niet tegelijk op groen gaan. We willen voorkomen dat weggebruikers optrekken bij het op groen springen van een richting die niet voor hun geldt. Het verbod om op de Hereweg, komend vanaf het centrum, linksaf te slaan richting Waterloolaan hebben we inderdaad niet goed gecommuniceerd. Inmiddels hebben we een https://www.aanpakringzuid.nl/actueel/nieuws/antwoorden-op-vragen-over-de-vernieuwde-waterloolaan (artikel) geplaatst waarin deze situatie wordt uitgelegd. Ook is de situatie op de Hereweg aangepast om de zichtbaarheid van de verkeerslichten te verbeteren.
6 september 2019
Filip, niet al het autoverkeer dat over de Esperantokruising rijdt, is op weg naar de ringweg. Er is ook veel verkeer dat in een wijk aan de andere kant van het spoor moet zijn. De Esperantokruising kan dicht zodra de Helperzoomtunnel gereed is (planning: voorjaar 2020). We houden de verkeerssituatie in de Waterloolaan in de gaten. Als het nodig is, nemen we maatregelen.
6 september 2019
Kars, de constructie van de drie deksels op het verdiepte deel van de ringweg is stevig genoeg voor een grondlaag van omstreeks 1,5 meter. Dat is voldoende om alle soorten bomen tot volle wasdom te laten komen, zoals eiken, beuken en lindes. Aan het uiteinde bij het Winschoterdiep zal de grondlaag wat minder diep zijn, omdat de weg hier een helling heeft. De grondlaag hier wordt ruim een meter dik. Dat is voor veel soorten bomen ruim voldoende, zoals berken, elzen en acacia’s. Bij de openingen tussen de deksels neemt de luchtkwaliteit in 2030 af, maar dat is vergeleken met de situatie dat het plan niet wordt uitgevoerd. Desondanks blijft de luchtkwaliteit hier en op alle andere plekken bij de ringweg ruimschoots voldoen aan de grenswaarden. De luchtkwaliteit wordt hier ook beter dan in de huidige situatie. Dat komt omdat over de gehele linie de luchtkwaliteit in Nederland verbetert. Wat de verwachte effecten zijn van het project op het verkeer in de Waterloolaan, is te zien op de verkeerskaart op deze website. Daarin staat per straat de verwachte hoeveelheid verkeer in 2030, waarbij een vergelijking wordt gemaakt tussen de situatie dat het project wél en niet doorgaat. Zo is het effect van het project vast te stellen. Op het meest oostelijke deel van de Waterloolaan, vanaf Verlengde Oosterweg tot de Esperantokruising, leidt het project naar verwachting tot 1.000 minder auto’s per dag (van 4.500 naar 3.500). Op het middenstuk (vanaf Verl. Oosterweg tot Sterrebosstraat) heeft het project weinig effect op het autoverkeer (tot 500 auto’s meer of minder). Het wordt drukker op het gedeelte vanaf de Sterrebosstraat naar de Hereweg. Daar worden per dag door het project 1.000 auto’s meer verwacht (van 2.500 naar 3.500). Overigens zijn in deze kaart de recente aanpassingen van de rijrichtingen in de Herewegbuurt nog niet meegenomen. Nog een kanttekening: deze aantallen zijn duidelijk hoger dan in de oude situatie op de Waterloolaan. In 2018 kwamen verkeerstellingen uit op 800 tot 1000 auto’s per dag. De verwachte toename in 2030 komt vooral door alle ontwikkelingen rond DUO/Kempkensberg, inclusief de nieuwbouw bij Engelse Kamp. Ook zou de Waterloolaan in 2030 een aantrekkelijke sluiproute worden zonder het project Aanpak Ring Zuid, want dan zou het verkeer op de ringweg stagneren. Door het project Aanpak Ring Zuid verbetert de doorstroming op de ringweg, waardoor de sluiproute via de Waterloolaan minder aantrekkelijk wordt.