Voor de ombouw van de zuidelijke ringweg moeten veel bomen verwijderd worden. Voor elke boom die verdwijnt, komt ten minste een nieuwe terug. Maar niet elke boom die weg moet, hoeft gekapt te worden. Combinatie Herepoort is bezig een deel van de bomen te verplanten. Dat heeft als voordeel dat bij de nieuwe ringweg straks niet alleen jonge bomen staan, maar ook bomen die wat ouder zijn. Hoe gaat het verplanten van bomen eigenlijk in zijn werk?
Combinatie Herepoort mag beginnen met de werkzaamheden bij de Julianavijver. Dat is het gevolg van de ontheffing van de Wet natuurbescherming die de RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) heeft verleend. Vandaag is dit bekendgemaakt in onder andere de Staatscourant en het Dagblad van het Noorden. Tegelijk gaat Combinatie Herepoort een groot aantal maatregelen nemen om het leef- en voedselgebied van de vleermuizen in de omgeving zo goed mogelijk in stand te houden.
De werkzaamheden aan de zuidelijke ringweg zijn erg ingrijpend. Hinder is onvermijdelijk en ook is er risico op schade. “We willen ons als goede gast gedragen”, zegt Duurt Cazemier van Combinatie Herepoort. “Dus hebben we rekening te houden met de omgeving. Hinder en schade proberen we zo veel mogelijk te voorkomen. Dat doen we onder andere door monitoring.”