canvas-streetview helperzoom groenendaal

Stukje Helperzoom twee maanden dicht voor autoverkeerDe Helperzoom tussen Groenendaal en de Händellaan is vanaf 12 maart tot 7 mei 2018 dicht voor autoverkeer. Combinatie Herepoort maakt hier de aansluiting op de Helperzoomtunnel, die in aanbouw is. Ook het uiteinde van de Helper Brink is afgesloten, vanaf de Strausslaan. Fietsers en voetgangers kunnen de werkzaamheden passeren.

Nu de bouw van de Helperzoomtunnel vordert, is het tijd om de aansluitingen te maken op de wegen waarop de tunnel uitkomt. Aan de kant van het Europapark komt de tunnel uit op de Duinkerkenstraat. Hier is deze week al een begin gemaakt met de aanleg van een tijdelijke bypass. Aan de kant van Helpman komt de tunnel in het verlengde van de Helper Brink. Overigens kan het verkeer uit de tunnel straks niet rechtstreeks de Helper Brink in rijden, omdat daar eenrichtingsverkeer geldt.

Inrichting

De gemeente heeft het definitief ontwerp voor de aansluiting vastgesteld. De gemeente gaat de Helperzoom opnieuw inrichten, als onderdeel van de FietsroutePlus Groningen-Haren. Op de kruising Helperzoom-Helperzoomtunnel krijgt het autoverkeer voorrang op het fietsverkeer. De gemeente voert later de verdere inrichting van de Helperzoom uit.

inrichting helperzoom - helperzoomtunnel
Definitief ontwerp van de Helperzoom. De werkzaamheden vanaf 12 maart betreffen alleen de aansluiting van de Helperzoom op de Helperzoomtunnel. Bron: gemeente Groningen.

Aansluiting Helperzoom

Combinatie Herepoort begint met de werkzaamheden op maandag 12 maart. Om de aansluiting te maken, gaan we eerst asfalt verwijderen en grondwerkzaamheden uitvoeren. Hiervoor werken we met groot materieel, zoals een kraan. Bouwverkeer rijdt over de Helperzoom naar de zuidelijke ringweg en niet door Helpman. Het frezen van asfalt kan geluidshinder geven. We voeren de werkzaamheden uit op werkdagen tussen 07.00u en 19.00 uur. Omwonenden hebben een brief gekregen.

Routes

Wijkbewoners en –bezoekers (ook van scholen en winkels) kunnen gedurende de werkzaamheden de wijk in- en uitrijden via de gebruikelijke routes over de Goeman Borgesiuslaan, De Savornin Lohmanlaan en de Haydnlaan. De bewoners van de woningen aan de Helperzoom en de Helper Brink die binnen de afsluiting vallen, kunnen gewoon bij hun huis komen om te parkeren.

omleidingen afsluiting helperzoom
In het rood het afgesloten deel op de Helperzoom en de Helper Brink. Via de groene wegen kunnen omwonenden de wijk in en uit, o.a. via De Savornin Lohmanlaan en de Haydnlaan.

Helperzoomtunnel

De Helperzoomtunnel zorgt ervoor dat ook in de toekomst de wijken Helpman/Coendersborg en Europapark/Oosterpoortwijk/De Linie met elkaar verbonden blijven. De tunnel is een verbinding voor auto’s, fietsers en voetgangers. Vrachtverkeer is verboden. Bussen en hulpdiensten mogen er wel doorheen. De bouw is begin 2017 gestart. De planning is dat de tunnel in de zomer opengaat.

Helperzoomtunnel 2
Impressie van de Helpwerzoomtunnel.

Lees ook: