Aanpak Ring Zuid | 5 juli 2024 | Algemeen

5 juli 2024

Aanpak Ring Zuid is de grootschalige ombouw van de zuidelijke ringweg van Groningen. Dit project verbetert de bereikbaarheid, de doorstroming, de leefbaarheid en de veiligheid.

In deze editie onder andere:

>> Nog negen weken Operatie Ring Zuid te gaan. Inmiddels is de verdiepte ligging verbonden met het Julianaplein.

>> Onder de nieuwe Julianabrug hebben we donderdag twee afbeeldingen feestelijk onthuld.

Update Operatie Ring Zuid #13: Dinsdag ‘Oranjespits’ | Verdiepte ligging verbonden met Julianaplein

20240704 update orz 13 - CG3A8173 RWSNN_ring ARZ Zuid (25) - foto Rijkswaterstaat

We hebben het niet over Wout Weghorst, maar afgelopen dinsdag was er in de avond sprake van een 'Oranjespits'. Door een combinatie van onstuimig weer, de werkzaamheden en de EK-wedstrijd was het extra druk in de stad. De avondspits begon eerder en duurde langer. De werkzaamheden gaan gewoon door. Vanuit de lucht is te zien dat de verdiepte ligging en het Julianaplein nu aan elkaar verbonden zijn. En dat de oude ringweg steeds meer verdwijnt.

Lees meer in de tweewekelijkse update over Operatie Ring Zuid, die we samen met @GroningenBereikbaar opstellen.

Fotoalbum: Feestelijke onthulling afbeeldingen Julianabrug | 3 juli 2024 | Foto's: Geert van Duinen/Aanpak Ring Zuid

aanpakringzuid-7323

Woensdag 3 juli zijn twee afbeeldingen op de wanden onder de Julianabrug feestelijk onthuld. Het gaat om foto's die via een speciale techniek zijn aangebracht op het beton: 'graphic concrete'. Op de westzijde is een foto te zien uit ongeveer 1900 van een binnenvaartschip. Op de oostelijke wand is een foto aangebracht van wedstrijdroeiers van Gyas uit 1979. Zeven van de acht roeiers van destijds waren aanwezig om nog eens in de boot te stappen en onder de Julianabrug door te varen. Het evenement werd muzikaal omlijst door shantykoor Oosterstörm uit Groningen. We bedanken Gyas voor de gastvrijheid.

Deze week faunarasters aanbrengen bij Ring West, deels in de nacht

20240701 ring west faunarasters - CG3A8173 RWSNN_ring ARZ Zuid (82)

Deze week brengen we faunarasters aan langs de westelijke ringweg. Deze lage hekwerken voorkomen dat kleine dieren de gevaarlijke ringweg oversteken. Het inslaan van de palen voor de rasters kan geluidsoverlast geven in de omgeving. Voor de veiligheid moeten we bij een deel van deze werkzaamheden de ringweg afsluiten. Dat kan alleen in de nacht. Komende nacht, van vrijdag 5 op zaterdag 6 juli, is de laatste nacht.

IJsjes voor fietsers vanwege sluiting onderdoorgang Verlengde Lodewijkstraat

20240701 ijsjes vanwege afsluiting Verlengde Lodewijkstraat - foto Aanpak Ring Zuid

Fietsers kunnen sinds maandag niet meer onder de onderdoorgang van de Verlengde Lodewijkstraat door. Daarom deelden we de donderdagmiddag daarvoor ijsjes uit aan voorbijkomende fietsers. De Verlengde Lodewijkstraat is midden december van dit jaar weer open, is de planning.

Geluidsoverlast mogelijk rond Julianaplein, ook in de nacht

20240620 hinder paverbarriers

Vrijdag 5 juli en ook komende week brengen we paverbarriers aan in de omgeving van het Julianaplein. Paverbarriers zijn de lage muurtjes langs de ringweg. De muurtjes worden met een rijdende machine geplaatst. Nadat het beton is uitgehard, moeten ze worden ingezaagd om scheuring te voorkomen. Dit komt heel precies en kan ook in de avond en nacht erna nodig zijn. Het inzagen geeft dan overlast in de directe omgeving.

Donderdagavond 11 juli: groene fietsexcursie langs de ringweg

20230923_JvK_Burendag_09

Een natuurexcursie in de stad Groningen? Langs de ringweg? Ja, dat kan! Op donderdagavond 11 juli vanaf 19.00 uur. Tijdens deze twee uur durende fietsexcursie ga je zien wat er wordt gedaan om de bijzondere flora en fauna langs deze drukke route te beschermen. Gidsen Klaas en Jelmer vertellen over de slimme oplossingen voor dieren in een stadse omgeving. Verwacht verhalen over verschillende soorten tunnels, speciale lampen voor vleermuizen en over het groen langs de weg. Je komt onder andere langs de Brailleweg, Vondellaan en Papiermolentunnel.

Operatie Ring Zuid: vaststaan of meebewegen, wat doe jij?

Keyvisual_kernboodschap_Liggend_16-9 (2)

Operatie Ring Zuid van 22 maart - 2 september. De werkzaamheden leveren ernstige en onvermijdelijke verkeershinder op in de hele stad. Werk daarom thuis, als dat kan. Pak de fiets of reis met het OV.

Hulpdiensten en OV roepen op: houd de kruispunten vrij

20240628 Houd de kruispunten vrij

Voor medewerkers van Ambulancezorg Groningen en de buschauffeurs van Qbuzz is Operatie Ring Zuid een uitdaging. Voor hen is het belangrijk om op tijd aan te komen. Medeweggebruikers kunnen hier een handje bij helpen. Benieuwd hoe? Bekijk de video!

Informatiecentrum Paviljoen Ring Zuid

Aanpak Ring Zuid Burendag 25sept21 - Mariska de Groot - websize-1016

In ons informatiecentrum Paviljoen Ring Zuid kun je terecht voor alles wat je wilt weten over Operatie Ring Zuid. Je vindt er de meterslange maquette, filmpjes, foto's en informatiemateriaal. Onze voorlichters helpen je graag om antwoord te vinden op jouw vragen.

Muntinglaan 2
Geopend: woensdag, donderdag en vrijdag van 13.30 uur tot 16.00 uur.

Meer informatie

  • De actuele afsluitingen voor het autoverkeer vind je op de pagina Wat is dicht?.
  • Waar kun je op de fiets wel en niet langs? Dat zie je op de pagina Fietsafsluitingen van Groningen Bereikbaar.
  • Wat is de planning van de sloop van de oude ringweg? Raadpleeg ons spoorboekje.
  • Bekijk de laatste bewonersbrieven in onze bibliotheek.
  • Vragen over werkzaamheden, verkeer en bereikbaarheid? Stel ze gemakkelijk via Loket Verkeer & Werkzaamheden

Meld je aan voor het SMS-alert

Wil je direct op de hoogte worden gehouden als werkzaamheden uitlopen? Meld je dan aan voor onze SMS-service. Je ontvangt vervolgens een SMS-bericht op je mobiele telefoon met alle informatie.