Feestelijke onthulling afbeeldingen Julianabrug | 3 juli 2024 | Foto's: Geert van Duinen/Aanpak Ring Zuid


Woensdag 3 juli zijn twee afbeeldingen op de wanden onder de Julianabrug feestelijk onthuld. Het gaat om foto's die via een speciale techniek zijn aangebracht op het beton. Dit 'graphic concrete' zit ook op andere plekken in de stad.

De afbeeldingen hier vertellen iets over het kanaal waar de Julianabrug overheen gaat: het Noord-Willemskanaal. Op de westwand is een afbeelding aangebracht van een binnenvaartschip. Het kanaal is namelijk tussen 1859 en 1861 aangelegd voor het vervoeren van goederen tussen Groningen en Assen. Op de oostelijke wand is een foto te zien van een roeiwedstrijd. Op het kanaal zijn immers vaak roeiers te vinden, vooral van Gyas, de studentenroeivereniging die vlak bij de brug haar botenhuis heeft.

Gyas was zo gastvrij om haar terrein beschikbaar te stellen voor de onthulling. De vereniging is opgericht in 1964 en was tot halverwege de jaren 80 gevestigd op de hoek van het Eemskanaal en het Van Starkenborghkanaal, ongeveer op de plek waar nu de Abel Tasmantoren staat. De verhuizing naar het Noord-Willemskanaal betekende op sportief gebied een vooruitgang, omdat hier minder grote schepen varen. De afgelopen jaren heeft Gyas last gehad van de werkzaamheden aan de Julianabrug, maar nu kunnen de roeiboten er weer onderdoor.

Welkom

aanpakringzuid-7313

Bert Kramer van Combinatie Herepoort heette alle belangstellenden van harte welkom. Uitgenodigd waren buurtgenoten, leden van Gyas en andere belangstellenden. Helaas trokken er net hevige buien over het land.

Gebak

20240703_122035

Voor de gasten waren er heerlijke petit-fours van bakkerij Haafs, met op het marsepein een afdruk van de foto van de roeiers.

Transport per water

aanpakringzuid-7344

Dit is de afbeelding aan de westzijde. Op deze afbeelding zien we enkele binnenvaartschepen op het Noord-Willemskanaal. De foto is vermoedelijk gemaakt rond het jaar 1900. Dergelijke schepen werden gebruikt voor het transport van goederen tussen Groningen en Assen. Op het voorste schip is een gezin te zien: vader, moeder en enkele kinderen. De was hangt te drogen aan de lijn.

Roeiers

20240704_162246

De foto van de roeiwedstrijd op de oostwand onder de brug. De foto is gemaakt in 1979 tijdens de Head aan de Amstel, een klassieker onder de roeiwedstrijden. Het Groningse team van Gyas is herkenbaar aan de nummer 24 op de rug van stuurman Rob Falke. In de linker boot zitten studenten uit Leiden.

Onverwoestbaar

aanpakringzuid-7316

Voorafgaand aan de officiële onthulling werden alle aanwezigen gevraagd het clublied van Gyas in te studeren. Diverse Gyas-leden zongen voor.

Gyas is onverwoestbaar
Niemand neemt ons in de boot
Gyas is onuitroeibaar
Wie ons naakt die slaan we dood

Riem, slag, racen
Gyas mag er wezen
Niemand vrezen
Gyas mag er zijn!

Acht onder de brug

aanpakringzuid-7323

De roeiers van de foto uit 1979 stapten voor de gelegenheid opnieuw in de Acht. Vanaf de zijde van de Parkweg roeiden zij onder de Muntingbrug en de Julianabrug door. De toeschouwers zetten onder aanvoering van Gyas-leden het clublied in.

Tenue

aanpakringzuid-7334

Trots staan de roeiers uit 1979 voor hun eigen foto. Het tenue bestond destijds uit een wit shirt met daaroverheen een diagonale zwarte band. Niet bij iedereen heeft het originele tenue de tand des tijds goed doorstaan.

Oosterstörm

aanpakringzuid-7326

Het shantykoor Oosterstörm uit Groningen bracht de sfeer er goed in. Sweet Caroline!

Accordeons

aanpakringzuid-7355

De zangers konden rekenen op professionele begeleiding.

Hans Roels

20240703_133111

Namens de roeiers vertelde Hans Roels over het verhaal achter de foto. Hij vond het opmerkelijk dat de foto van team 24 ruim veertig jaar in een plakboek heeft gezeten en in 2024 is onthuld.

Meezingers

20240703_133906

De onthulling werd afgesloten met het tweede optreden van het zangkoor. Het publiek, inclusief de aanwezige Gyas-leden, konden de muziek waarderen. Na het optreden stelde Gyas het clubhuis open voor alle belangstellenden. Het was een gezellig en geslaagd evenement.