20240701 ring west faunarasters header - CG3A8173 RWSNN_ring ARZ Zuid (82)

Deze week faunarasters aanbrengen bij Ring West, deels in de nacht

John1 juli 2024West


Deze week brengen we faunarasters aan langs de westelijke ringweg. Deze lage hekwerken voorkomen dat kleine dieren de gevaarlijke ringweg oversteken. Het inslaan van de palen voor de rasters kan geluidsoverlast geven in de omgeving. Voor de veiligheid moeten we bij een deel van deze werkzaamheden de ringweg afsluiten. Dat kan alleen in de nacht.

Faunarasters zijn lage hekwerken die langs een weg worden geplaatst om kleine dieren te beschermen. De rasters voorkomen dat ze de weg oversteken, met gevaar dat ze worden overreden. Faunarasters worden vaak geplaatst in combinatie met faunapassages. Dat zijn plekken, vaak tunneltjes, waar kleine dieren veilig onder een weg door kunnen. Als kleine dieren het faunaraster volgen, komen ze vanzelf bij de faunapassage uit.

We plaatsen de faunarasters langs de westbaan van de westelijke ringweg, tussen oprit Zeeheldenbuurt en het Vrijheidsplein. Dat is dus de baan voor het verkeer richting het zuiden (richting Vrijheidsplein).

We werken hier overdag en in vier nachten, steeds van 22.00 tot 06.00 uur:

  • van dinsdag 2 op woensdag 3 juli;
  • van woensdag 3 op donderdag 4 juli
  • van donderdag 4 op vrijdag 5 juli
  • van vrijdag 5 op zaterdag 6 juli

Voor het aanbrengen van de faunarasters gaan we achter de barriers (lage muurtjes) paaltjes in de grond slaan. Op elke drie meter plaatsen we één paaltje. De paal is 3 meter lang en gaat 1,80 meter de grond in. We schatten dat we ongeveer de helft van de paaltjes overdag in kunnen slaan. De overige paaltjes en het gaaswerk kunnen we alleen vanaf de ringweg aanbrengen. Dat kan vanwege het verkeer alleen in de nacht. We gaan verder in deze nachten enkele restpunten afwerken. Dit levert naar verwachting geen geluidsoverlast op.

Hinder autoverkeer

In de vier genoemde nachten is Ring West in zuidelijke richting afgesloten, vanaf toerit Zeeheldenbuurt tot aan het Vrijheidsplein (zie de kaart hieronder). Het autoverkeer richting Hoogkerk/Drachten wordt omgeleid via de Peizerweg. De rest van het verkeer kan het beste rijden via Ring West, Ring Noord en Ring Oost.

20240701 Nachtafsluitingen vanaf 1 juli_Ring West
De westelijke ringweg is deze week vier nachten dicht voor het verkeer vanaf toerit Zeeheldenbuurt (Peizerweg) tot aan het Vrijheidsplein. Kaart: Groningen Bereikbaar.

Lees ook: