Aanpak Ring Zuid | 5 april 2024 | Algemeen

5 april 2024

Aanpak Ring Zuid is de grootschalige ombouw van de zuidelijke ringweg van Groningen. Dit project verbetert de bereikbaarheid, de doorstroming, de leefbaarheid en de veiligheid.

In deze editie:

We werken momenteel keihard aan Operatie Ring Zuid. De meeste werkzaamheden zijn nu tussen het Julianaplein en het Vrijheidsplein.

We zijn inmiddels ook begonnen met de aanleg van een tijdelijke weg over het bouwterrein bij de Kempkensberg. Via deze weg kan het verkeer in Helpman vanaf de Helperzoom de Hereweg bereiken. Deze weg is in gebruik van 27 april tot 2 september.

Komende week dinsdag- en woensdagnacht is er geluidsoverlast mogelijk bij het Vrijheidsplein en het Julianaplein. We leggen detectielussen aan die nodig zijn voor de matrixborden boven de weg.

Update Operatie Ring Zuid: Verkeershinder neemt toe, na Pasen drukker op de weg

20240404 - ORZ wk2 - 240325-Uithijsen-tijdelijke-Julianabrug-Raymond-Bos-Beeldnummer-00061-1

Groningen Bereikbaar en Aanpak Ring Zuid brengen elke week een voortgangsbericht uit over Operatie Ring Zuid. Vandaag nummer 2. In deze update informeren we over de periode 28 maart t/m 3 april.

Aanleg tijdelijke weg over bouwterrein Kempkensberg gestart

20240405 tijdelijke weg Kempkensberg - 230629 Ronde VDL juni Raymond Bos Beeldnummer 02278

We zijn begonnen met de aanleg van een tijdelijke weg over het bouwterrein bij de Kempkensberg. De tijdelijke weg komt aan de zuidzijde van de verdiepte ligging, voor het gebouw van DUO/Belastingdienst langs. Via deze eenrichtingsweg kan het verkeer in Helpman vanaf de Helperzoom de Hereweg bereiken. Deze weg is in gebruik van 27 april tot het eind van Operatie Ring Zuid op 2 september. De onderdoorgang van de Helperzoom is dan dicht. Deze situatie blijft bestaan tot het einde van Operatie Ring Zuid op 2 september.

Dinsdag- en woensdagnacht ernstige geluidshinder mogelijk bij Vrijheidsplein en Julianaplein

20240405 - matrixborden - 240327-Julianaplein-25-maart-2024-Raymond-Bos-Beeldnummer-00096

Komende week zijn er twee nachten waarin we bij het Vrijheidsplein en het Julianaplein detectielussen in het asfalt slijpen. Deze werkzaamheden kunnen ernstige geluidshinder geven in de omgeving. Het gaat om de nacht van dinsdag 9 op woensdag 10 april en de nacht van woensdag 10 op donderdag 11 april. Ook de weken erna moeten we deze werkzaamheden op andere plekken uitvoeren, vaak in de nacht. De detectielussen maken deel uit van een verkeersveiligheidssysteem op de zuidelijke ringweg.

Osloweg bij ringweg twee weken dicht voor autoverkeer vanwege aanleg faunapassage

20240405 Osloweg - foto Rijkswaterstaat - CG3A3725 RWSNN_Ring zuid ARZ (12)

Bij de Osloweg (op bedrijventerrein Driebond) brengen we de komende twee weken een faunapassage aan. Het gaat om een kleine tunnel onder de weg door die vooral bedoeld is voor amfibieën en kleine zoogdieren, zoals muizen en marters. De Osloweg is bij de ringweg afgesloten voor autoverkeer in beide richtingen, van 8 tot 20 april.

Extra webcam bij Julianaplein

20240405 extra webcam Julianaplein

Onze trouwe webcamkijkers hebben het vast al gezien. Vanaf gisteren hebben we een extra webcam op het Julianaplein gericht. Met deze webcam kunnen we nog beter laten zien welke werkzaamheden er bij het Julianaplein worden uitgevoerd. Zo is de aanleg van de nieuwe verbindingsboog van Assen naar Drachten goed in beeld.

Uithijsen tijdelijke Julianabrug | 25-28 maart 2024 | Foto's: Raymond Bos

20240404 voortgangsrapportage ORZ 2 - 240325-Uithijsen-tijdelijke-Julianabrug-Raymond-Bos-Beeldnummer-07891-1

Eind maart hebben we aan de westzijde van het Julianaplein de liggers van de tijdelijke Julianabrug weggehaald. De tijdelijke Julianabrug was de oranje 'retrobrug' over het Noord-Willemskanaal die in 2022 is geplaatst. Fotograaf Raymond Bos heeft de werkzaamheden overdag en in de nacht vastgelegd. De werkzaamheden horen bij fase 2 van Operatie Ring Zuid.

Verkeerstip: naar de Paterswoldseweg via afrit Martiniplaza

Tijdens Operatie Ring Zuid zien we vooral veel verkeersdrukte op de Laan Corpus den Hoorn. Dit verkeer komt vanuit Hoogkerk/Drachten en gaat bij Groningen-west de A7 af. Een deel van dit verkeer slaat bij de verkeerslichten met de Paterswoldseweg linksaf. Wil je deze drukte vermijden? Rijd dan Groningen-west voorbij en neem bij het Vrijheidsplein de afrit Martiniplaza. Zo kom je ook op de Paterswoldseweg uit, maar wel sneller!

Nog beter is het natuurlijk om de auto te laten staan, als dat kan. Reis met het ov of ga met de fiets.

20240405 afrit Martiniplaza

Met korting het openbaar vervoer uitproberen tijdens Operatie Ring Zuid

20240404 - openbaar vervoer - LR_02_20200728_JvK_afslag_A7_afslag_busbaan_Hoogkerk_073

Automobilisten van en naar Groningen kunnen vanaf woensdag 3 april een ov-dagretour met korting aanschaffen. Vervoerders Qbuzz en Arriva, OV-bureau Groningen Drenthe en Groningen Bereikbaar willen met deze campagne ‘bekijk het ov’ reizigers aanmoedigen om het openbaar vervoer eens uit te proberen als alternatief voor de auto, om zo de verkeershinder tijdens Operatie Ring Zuid te omzeilen. De kortingsactie loopt tot en met zondag 14 juli.

Informatiecentrum Paviljoen Ring Zuid

Aanpak Ring Zuid Burendag 25sept21 - Mariska de Groot - websize-1016

In ons informatiecentrum Paviljoen Ring Zuid kun je terecht voor alles wat je wilt weten over Operatie Ring Zuid. Je vindt er de meterslange maquette, filmpjes, foto's en informatiemateriaal. Onze voorlichters helpen je graag om antwoord te vinden op jouw vragen.

Muntinglaan 2
Geopend: woensdag, donderdag en vrijdag van 13.30 uur tot 16.00 uur.

Waar staat de fietskar komende week?

20240110 Fietskar winkelcentrum Paddepoel _121757

Onze voorlichters komen naar je toe tijdens Operatie Ring Zuid! Met de fietskar duiken ze rond lunchtijd op op verschillende plekken in de stad om je vragen te beantwoorden.

Woensdag 10 april: Helpman, De Savornin Lohmanlaan (bij Poiesz)
Donderdag 11 april: -
Vrijdag 12 april: Helpman, Helperplein (bij reisbureau)

Operatie Ring Zuid: vaststaan of meebewegen, wat doe jij?

Keyvisual_kernboodschap_Liggend_16-9 (2)

Operatie Ring Zuid van 22 maart - 2 september. De werkzaamheden leveren ernstige en onvermijdelijke verkeershinder op in de hele stad. Werk daarom thuis, als dat kan. Pak de fiets of reis met het OV. Wat doe jij? www.operatieringzuid.nl

Meer informatie

Meld je aan voor het SMS-alert

Wil je direct op de hoogte worden gehouden als werkzaamheden uitlopen? Meld je dan aan voor onze SMS-service. Je ontvangt vervolgens een SMS-bericht op je mobiele telefoon met alle informatie.