20240405 - matrixborden header - 240327-Julianaplein-25-maart-2024-Raymond-Bos-Beeldnummer-00096

Dinsdag- en woensdagnacht ernstige geluidshinder mogelijk bij Vrijheidsplein en JulianapleinKomende week zijn er twee nachten waarin we bij het Vrijheidsplein en het Julianaplein detectielussen in het asfalt slijpen. Deze werkzaamheden kunnen ernstige geluidshinder geven in de omgeving. Het gaat om de nacht van dinsdag 9 op woensdag 10 april en de nacht van woensdag 10 op donderdag 11 april. Ook de weken erna moeten we deze werkzaamheden op andere plekken uitvoeren, vaak in de nacht. De detectielussen maken deel uit van een verkeersveiligheidssysteem op de zuidelijke ringweg.

De detectielussen bestaan uit meerdere kabels die in het wegdek worden aangebracht. Al deze kabels worden verbonden met meetpunten. Deze meetpunten meten hoeveel verkeer er voorbij komt en met welke snelheid. Deze gegevens worden onder andere gebruikt voor de matrixborden boven de weg. Als het verkeer langzamer rijdt of tot stilstand komt, springen de matrixborden aan om het aanrijdende verkeer te waarschuwen voor een file. Ze kunnen dan bijvoorbeeld een maximumsnelheid van 50 km/uur aangeven en gele knipperlichten aanzetten.

Geluidsoverlast

Voor het aanbrengen van de detectielussen moeten sleuven in het asfalt worden gefreesd. Dit kan ernstige geluidsoverlast geven. We werken bij het Vrijheidsplein en het Julianaplein komende week op vier locaties. In totaal brengen we hier 28 setjes met lussen aan. Het aanbrengen van één set duurt ongeveer 15 minuten. De werkzaamheden op deze locaties moeten in de nacht worden uitgevoerd omdat de weg verder helemaal vrij moet zijn. Overdag zijn hier allerlei andere werkzaamheden.

Op de kaart hieronder is te zien op welke locaties we de komende week en daarna detectielussen aanbrengen.

20240405 geluidshinder detectielussen


Lees ook: