Aanpak Ring Zuid | Algemeen

3 maart 2023

Aanpak Ring Zuid is de grootschalige ombouw van de zuidelijke ringweg van Groningen. Dit verbetert de bereikbaarheid, de doorstroming, de leefbaarheid en de veiligheid.

In deze nieuwsbrief veel aandacht voor het Emmaviaduct en de Brailleweg. Een deel van de Brailleweg schuiven we op naar het kanaal. De fietstunnel die hier lag, de Amaliatunnel, breken we af. Op de verlegde Brailleweg is vanaf 6 maart de ene rijstrook beschikbaar voor het fietsverkeer en de andere voor het autoverkeer. We vragen automobilisten via andere routes van en naar het centrum te rijden.

Verlegde Brailleweg wordt voor de helft fietspad

20230302 Parkbrug fietsverbinding kanaal - foto Aanpak Ring Zuid _125627 (1)

De verlegde Brailleweg die op 6 maart open gaat, wordt voor de helft ingericht als fietspad. Zo krijgen fietsers rond het Julianaplein weer de mogelijkheid om naar het noorden of het zuiden te rijden. Deze oplossing heeft gevolgen voor het autoverkeer. Op de verlegde Brailleweg moet het verkeer in beide richtingen één rijstrook delen. Hier komen eerst verkeersregelaars bij en later verkeerslichten.

Verlegde Brailleweg krijgt tussen 2 en 6 maart aansluiting op Emmaviaduct

Vanaf donderdag 2 maart tot maandag 6 maart sluiten we de verlegde Brailleweg aan op het Emmaviaduct. Het Emmaviaduct en de Brailleweg zijn dan dicht voor autoverkeer.

Vragen en antwoorden over de afsluiting van de Amaliatunnel

Morgen, op donderdag 2 maart, gaat de Amaliatunnel voorgoed dicht. Dit is de tunnel voor fietsers en voetgangers, onder het Emmaviaduct/de Brailleweg door. Op 6 maart beginnen we met het voorbereiden van de afbraak van de tunnel. Vanaf maandagochtend 6 maart om 06.00 uur kunnen fietsers weer gebruik maken van de verbinding tussen de Brailleweg en de Parkweg. In dit artikel antwoord op veelgestelde vragen.

Afscheid van de Amaliatunnel

20230228 Amaliatunnel - foto Aanpak Ring Zuid _090643

Voor u vertrekt

U liet ons dagelijks passeren
Oogluikend stond u ons toe
Als een prinses uit de hoogte
Van kanaal tot Hoornsediep

Al wist geen mens uw naam
U was er een van ons
Uw innerlijk groen-wit geverfd
Voor de Trots van het Noorden

Net nu uw bestaan vanzelfsprekend
Scheen moet u gaan
Een kleine buiging of revérence
Vaarwel Amalia

Uitkijkpunt Julianaplein tijdelijk dicht

Het uitkijkpunt bij het Julianaplein aan de Muntinglaan gaat vanaf maandag 6 maart tot zaterdag 1 april tijdelijk dicht. Dit is nodig vanwege rioolwerkzaamheden in de Muntinglaan.

Slimme vraag: hoe bewaken we de veiligheid bij de openingen van de deksels in het Zuiderplantsoen?

Veel mensen in de stad zijn erg benieuwd naar het toekomstige Zuiderplantsoen. Dit park komt boven op de deksels van de verdiepte ligging. We krijgen er al regelmatig vragen over. Hoe voorkomen we bijvoorbeeld dat er bij de openingen onveilige situaties ontstaan?

Praat mee over bereikbaarheid in jouw wijk

230222 Werkzaamheden Vondellaan Raymond Bos Beeldnummer 05233

Praat mee over de bereikbaarheid in jouw wijk door werkzaamheden van Aanpak Ring Zuid. Hiervoor ben je welkom op maandag 13 maart 2023 tussen 19.00 en 21.00 uur in Paviljoen Ring Zuid. We hebben al veel gedaan, maar ook nog veel te doen. Daarom horen we graag wat we van jouw ervaringen kunnen leren.

Hoornsediep-Maaslaan vanaf 6 maart weer open voor fietsers

20221220 Hoornsediep zuidzijde afsluiting - foto Aanpak Ring Zuid _130550

Vanaf maandagavond 6 maart is het Hoornsediep, tussen de Maaslaan en de voormalige Amaliatunnel, weer open voor fietsers. Dit deel van het Hoornsediep hebben we opnieuw ingericht. Omdat de werkzaamheden nog niet helemaal klaar zijn, is dit deel van de straat de komende week nog niet toegankelijk met de auto.

Meld je aan voor het SMS-alert

Wil je direct op de hoogte worden gehouden als werkzaamheden uitlopen? Meld je dan aan voor onze SMS-service. Je ontvangt vervolgens een SMS-bericht op je mobiele telefoon met alle informatie.